Loek van Wely en Anne Haast verdedigen titels

Haarlem – Het Deloitte NK Schaken wordt in de eerste week van juli in Amsterdam gehouden. Van maandag 2 juli tot en met zondag 8 juli strijden acht mannen en acht vrouwen om de hoogste nationale schaaktitels. Plaats van handeling is de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord waar het op zondag 1 juli allemaal begint met de feestelijke opening met als thema ‘jeugd’.

Deze 74e editie van onze nationale titelstrijd is sterk bezet. Routinier Loek van Wely (45 jaar) is achtvoudig nationaal kampioen en titelverdediger, èn als eerste geplaatst op rating. Van Wely zal concurrentie kunnen verwachten van Jorden van Foreest (19 jaar, kampioen in 2016) maar ook van ervaren oud-kampioenen als Ivan Sokolov en Sergei Tiviakov. Daarmee mogen we de andere grootmeesters niet uitvlakken natuurlijk. IM Koen Leenhouts dankt zijn debuut op dit podium aan zijn gedeelde overwinning op het Condigne Open NK van 2017.

De laatste vier jaar kunnen we de woorden van Gary Lineker parafraseren: aan het NK vrouwen doen acht schaaksters mee en aan het eind wint altijd Anne Haast. Maar spannend was het al die jaren wel, en dat belooft het ook nu weer te worden want de krachtsverschillen waren nog nooit zo klein. Dertienvoudig kampioen Zhaoqin Peng is nummer één op rating. Binnen schootsafstand staan ook Tea Lanchava (kampioen in 2012, en in 2017 verliezer in de barrage), Iozefina Paulet (in 2016 verliezer in de barrage tegen Haast), en de 21-jarige Rosa Ratsma.

Deelnemers Deloitte NK algemeen        rating    Deelneemsters Deloitte NK vrouwen      rating

 1. Loek van Wely                         2675                 1. Zhaoqin Peng                       2352
 2. Jorden van Foreest                  2641                 2. Anne Haast                          2343
 3. Erwin l’Ami                               2636                 3. Tea Lanchava                       2297
 4. Erik van den Doel                    2593                 4. Iozefina Paulet                      2286
 5. Sergei Tiviakov                        2580                 5. Rosa Ratsma                       2265
 6. Ivan Sokolov                           2565                 6. Mariska de Mie                     2218
 7. Sipke Ernst                              2555                 7. Maaike Keetman                   2190
 8. Koen Leenhouts                       2483                 8. Lisa Hortensius                     2169

Het Deloitte NK Schaken is vrij toegankelijk voor bezoekers. Dagelijks wordt er live commentaar gegeven en zijn er diverse andere schaakactiviteiten.

Officiële website Deloitte NK Schaken: schaken.nl/nk-schaken

8 Reacties

 1. Avatar
  wimw 29 juni 2018

  Toch wel opmerkelijk dat de algemeen schaakkampioen en de dames schaakkampioene in 2014 en 2017, Loek van Wely en Anne Haast, uit dezelfde provincie, Brabant, kwamen. Loek is weer dichtbij zijn geboortedorp Heesch gaan wonen door naar Oss te verhuizen. Ik mik toch op Jorden van Foreest, die recent zo mooi het toernooi van Apeldoorn won, terwijl Loek van Wely de afgelopen tijd wat minder speelde en meer met coaching bezig was. Bij de dames dicht ik Zhaoqin Peng de beste kansen toe, als ze haar niveau haalt van de jaren dat ze met En Passant clubkampioen van Nederland werd. Dat is Anne Haast met de Stukkenjagers uit Tilburg nog niet gelukt.

   

  • Avatar
   Johan Hut 29 juni 2018

   Leuk dat je En Passant noemt. Daar deed Peng het een aantal jaren inderdaad verrassend goed.

 2. Avatar
  Yehuda 29 juni 2018

  @wimw: Jorden won het HSG open…het was Hugo ten Hertog die Apeldoorn won.

 3. Avatar
  wimw 29 juni 2018

  De toernooien volgen elkaar in razendsnel tempo op. Inderdaad won Jorden van Foreest onlangs het long weekend toernooi van HSG.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.