Nieuw schaakfonds voor jeugdige talenten

Tijdens de opening van het Deloitte NK Schaken is het ‘Jong-Oranje-aan-zet’ fonds geïntroduceerd. Een stimuleringsfonds voor bijzondere schaaktalenten. Boegbeeld is de tienjarige Machteld van Foreest. De Groningse staat eerste op de wereldranglijst van meisjes tot en met twaalf jaar. Dit jaar behaalde zij de algemene Nederlandse titel in de leeftijdscategorieën t/m 12 en t/m 14 jaar.


Bessel Kok, Marleen van Amerongen, Machteld van Foreest, Sheila Timp en Hans Böhm (foto Harry Gielen)

Doel van het fonds is nieuwe sponsorgelden aan te trekken voor extra trainingen en bijdragen voor reis- en verblijfkosten bij internationale toernooien. Momenteel krijgt Machteld training van de Nederlandse grootmeesters Sergei Tiviakov en Sipke Ernst.

Schaakmecenas Bessel Kok maakte tijdens de opening bekend een eerste donatie in het fonds te storten. Hij sprak de hoop uit dat ook andere bedrijven en particulieren, die de schaaksport een warm hart toedragen, toptalent op weg willen helpen naar Europese- en wereldtitels.

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) is blij met dit initiatief en steunt het stimuleringsfonds. Voorzitter Marleen van Amerongen: “Wij steunen zowel jeugd- en schoolschaak in de breedte als ook talenten. Vele talenten vinden hun weg voor extra gelden via crowdfunding zoals talentboek.nl. In het geval van een uitzonderlijk talent als Machteld van Foreest is het natuurlijk fantastisch als mensen en bedrijven een extra stimulans willen geven. Elke sport, dus ook schaken, heeft boegbeelden nodig.”

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.