Vijfde jeugdweekendtoernooi van de Leidse Schaakbond

Op 30 juni en 1 juli werd in Leiderdorp alweer het vijfde jeugdweekendtoernooi van de Leidse Schaakbond georganiseerd. Het toernooi heeft een unieke formule: een jeugdtoernooi met middellange denktijd, gericht op beter leren schaken. Dit jaar waren daarom, dankzij de steun van het Rob Bruniafonds, zelfs twee toernooicoaches aanwezig: Frank Erwich en Edwin van Haastert. Beiden waren onvermoeibaar, en we hebben niet geteld maar ze moeten samen honderden partijen hebben geanalyseerd.

Het toernooi was dit jaar sterker bezet dan ooit. 89 jeugdschakers deden mee, uit alle delen van Nederland. De sterkste deelnemers behoren tot de Nederlandse jeugdtop, maar sommige deelnemers in de D-groep hadden net leren noteren en deden voor het eerst aan een langer toernooi mee. De A-groep werd gewonnen door Jonas Hilwerda. Zaterdagavond hadden Jonas en Joris Kokje beiden 3 uit 3 en speelden ze een soort finale. Deze werd na spannende strijd gewonnen door Jonas. Beiden moesten in de rest van het toernooi slechts één remise toestaan. Op de gedeelde derde plaats eindigen drie regionale deelnemers, Joel van der Werf, Open Nederlands Jeugdkampioen David Jongste en Jord Ypma, samen met Apeldoorner Mick van Randtwijk.

De winnaar van de spektakelprijs kwam ook de uit de A-poule: Stefan Vleming won deze door na een loperoffer op h3 de hierop volgende koningsaanval mooi af te ronden. Zijn tegenstander had geen tijd om de toren, die Stefan in had laten staan, te slaan.

De B-poule werd gewonnen door Thomas Kentstra, die zich een ware overlevingskunstenaar toonde. Uit twee toreneindspelen met twee pionnen minder haalde Thomas maar liefst anderhalve punt. Opmerkelijk was in deze poule de prestatie van Robin van Leeuwen, die dankzij zijn uitstekende prestaties tijdens de JCC E in de B-poule mee mocht doen en eindigde met 4.5 uit 7.

In de groepen C en D, met spelers met een wat lagere rating, werden 11 partijen gespeeld. De C-groep werd gewonnen door Hayun Shin, die Abisan Pacharajah net een half punt voorbleef.

In de D-poule ging eerst Jeremy Groot aan de leiding, en later Jeffrey Knol, maar uiteindelijk achterhaalde Tobias Li-Behn hen en eindigde op weerstandspunten net boven Jeffrey. Tobias had een overscore van maar liefst +6. In deze poule een eervolle vermedling voor Elof Henckens, die de schoonheidsprijs won.

Als je een heel weekend met elkaar optrekt is gezelligheid is natuurlijk ook belangrijk; daarom ook was er op de zaterdag een gezamenlijke maaltijd.

Alle uitslagen en standen kun je terugvinden op de site. En we hopen alle deelnemers volgend jaar terug te zien op het 6e jeugdweekendtoernooi.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.