NK schaken; de PR

Afgelopen zondag werd het Nederlands kampioenschap schaken geopend. Het was een levendig evenement met hoofdrollen voor presentator Hans Böhm, de kersverse toernooidirecteur Bart Stam (met een hilarische speech), voor Machteld van Foreest (die de loting deed middels een balletjesmachine) en de deelnemers.

Opvallend vond ik de vele zorgen die deze middag werden geuit. Over gebrek aan geld bij de bond bijvoorbeeld. Uiteindelijk was de speech van de KNSB-voorzitter Marleen van Amerongen toch vrij positief, met bijvoorbeeld een opsomming en uitleg van de vier speerpunten: verankering jeugdschaak, versterken verenigingen, verbinden met de schaaliefhebber en vernieuwen/aanpassen organisatie/structuur aan tijd en toekomst. (De taalfreak in mij zegt nu: opsommingen gelijksoortig maken, dus: verankeren jeugdschaak – elke zin beginnen met een werkwoord dus).

De fraaie voornemens en de complimenten van Van Amerongen aan de spelers – ‘Jullie zijn boegbeelden’  waren mooi en gemeend. Marleen, bij wie je merkt dat ze een achtergrond in het bedrijfsleven heeft, heeft de gave ernstige dingen met een glimlach te zeggen.

 

Media

Goed nieuws was het nieuwe jeugdfonds waarin de immer vriendelijke en bescheiden Bessel Kok de eerste storting deed. Hans Böhm sprak echter zijn zorgen uit over de publiciteit over dit toernooi.

Terecht. Ik heb vandaag eens een paar kranten doorgebladerd en noch in de Volkskrant, noch in de Telegraaf zag ik aandacht voor dit NK. Op internet vond ik in Trouw,  AD, en Parool ook geen uitslagen. Lees verder…

7 Reacties

 1. Avatar
  Johan Hut 03 juli 2018

  Een beroemdheid regelen… dan komen ze voor de beroemdheid, schrijf je.

  Recent voorbeeld: het evenement Schakers van formaat in Amstelveen, openluchtsimultaan van Timman, Böhm en Van Wely. Nevenevenement: presentatie van het kinderboek Simon de Schaker van Joyce van der Meijden aan Ajacied Joël Veltman. Ik heb filmpjes gezien van AT5 en van het AD met interviews met Veltman over zijn geblesseerde knie. Ja, de schaakborden waren wel te zien, maar echt reclame voor het schaken was het niet.

  Overigens kreeg dat kinderboek bijna een hele pagina aandacht in De Gooi- en Eemlander. De schrijfster is columniste van die krant. Toeval speelt soms een grote rol.

 2. Avatar
  Johan Hut 03 juli 2018

  Gooi- en Eemlander komende dagen over schaken: vrijdag een enorme voorbeschouwing op het Fish Partners Toernooi in Bunschoten-Spakenburg, met foto. Maandag een groot verslag, waarschijnlijk weer met foto.

  Waarschijnlijk niets over het NK.

  Voor aandacht voor het schaken in de dagbladen moet je wel bij de regionalen zijn. De aandacht voor het HSG Open was ook heel groot, met een grote voorbeschouwing en een groot verslag, beide met grote foto.

  • Avatar
   Hendrikom 03 juli 2018

   En donderdag is er het NK voor directeuren waaraan de directeur van FishPartners ook al meedoet. Dat gaat natuurlijk weer breed uitgemeten worden op de sociale media! En mag ik nog wijzen op een immense voorbeschouwing komende woensdag in ‘De Bunschoter’ die donderdag ook online beschikbaar komt. En daar komt ook weer een stevige nabeschouwing overheen! Vast ook binnenkort allemaal op Schaaksite waar hopelijk ook de livepartijen weer uitgezonden worden!

   Nee, aan aandacht geen gebrek 🙂

 3. Avatar
  Aard 04 juli 2018

  Misschien moet de toernooiformule eens opgeschud worden? Iets met Zwitsers of zo? Ook is het mij niet duidelijk waarom er nog steeds een Dameskampioenschap wordt gehouden.

  Met vriendelijke groet, Aard (ook werkzaam in het bedrijfsleven)

  • Avatar
   Hendrikom 04 juli 2018

   Zwitsers zou ik niet mee laten doen, die kunnen bijvoorbeeld al in Dieren meedoen, bijvoorbeeld olifanten.

   • Avatar
    Aard 04 juli 2018

    Ha ha! Ik bedoelde natuurlijk “iets met het Zwitsers systeem”.

    • Avatar
     Dimitri Reinderman 04 juli 2018

     Niet alleen Zwitsers, maar ook liefhebbers van het Zwitsers systeem kunnen in Dieren terecht.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.