Hoe pak je een computer aan?

Aan de vooravond van het Fish Partners Toernooi plaatste ik hier gisteren  een geschiedenisverhaal over de deelname van computer Fritz SSS aan het Nederlands kampioenschap van 2000. Ik was vergeten dat Herman Grooten daar zes jaar geleden ook al over had geschreven. Dat is niet erg, want ik schreef over de omstandigheden en de reacties. Herman schreef een schaaktechnisch verhaal. Hoe pakte Loek van Wely de computer zo succesvol aan? Dat wist ik nog wel, maar ik wist niet dat Herman Grooten, zelf ook deelnemer, in een eerdere ronde ook de juiste tactiek koos. Helaas rondde hij het niet goed af.

Een interessant artikel, dat de vraag open laat hoe de computers nu, achttien jaar na dat NK, bestreden kunnen worden. Daarvan zien we morgen (zaterdag) iets bij het Fish Partners Toernooi in Bunschoten-Spakenburg. Jan Timman, Friso Nijboer en Lucas van Foreest zijn enkele van de sterkste deelnemers die daar twee sterke computers tegenkomen. Interessant is de deelname van John van der Wiel, die in zijn beste dagen bekendstond als computerkiller.

Hier nog eens het verhaal van Herman Grooten.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.