Fishpartners Open: Pewatronic wint, Kevin casht!

Het waren pittige discussies eind jaren ’80 op de algemene ledenvergadering van En Passant. Een lid, Peter Frans Koelewijn, liefhebber van schaakcomputers, stelde voor om zijn computer mee te laten doen in de interne competitie. Het voorstel werd resoluut weggestemd. Maar Peter Frans (hierna, voor mijn gemak: PF) gaf het niet op en diende een jaar later weer een voorstel in. Nog beter onderbouwd. Als er een oneven aantal spelers zou zijn werd de computer niet ingedeeld en als spelers echt niet tegen dat ding willen spelen worden ze er niet tegen ingedeeld. Dat voorstel werd aangenomen en het volgende seizoen deed Mephisto mee aan de interne.

Ik had daar geen bezwaar tegen. In die tijd kon ik die dingen nog aan en ik slaagde er inderdaad in die Mephisto (ze hadden altijd een tweede naam, vernoemd naar de stad waar het WK voor computers werd gespeeld, maar ik ben even vergeten welke het hier betrof) te verslaan. Later kwam PF overigens met een heel team van die computerfreaks tegen En Passant spelen en toen kregen we met 5,5-2,5 om de oren. Ook ik moest eraan geloven.

Tijdens het Open NK in Dieren in 1991 deed er ook een computer mee. De ChessMachine. Zij die daar niet tegen wensten te spelen konden dat vooraf aangeven. Ik had geen bezwaar en jawel, in de laatste ronde was ik aan de beurt. Ik offerde een stuk voor drie pionnen en bereikte uiteindelijk een eindspel KD-KT. Nauwelijks vijf zetten waren we onderweg in dat eindspel toen operator Jan Louwman het namens zijn computer opgaf. Ik kreeg echter niet de complimenten, nee, ik kreeg toegebeten dat ik het niet goed speelde, maar dat hij het opgaf omdat mijn vader naar huis moest om koeien te melken. (We reden dagelijks naar Dieren en weer terug, want ja, die boerderij). Toen was ik er ook klaar mee, met die computers. Zo’n stuk chagrijn!

24 jaar speelde ik niet meer tegen een computer. Tot 2015.Toen daagde PF, inmiddels directeur geworden van Fishpartners BV en nog altijd verzot op schaakcomputers mijn broer en mij uit voor een match tegen twee van zijn sterkste computers. We lieten ons overhalen. PF is lang niet zo’n chagrijn als Jan Louwman indertijd was (integendeel!) en daarbij is een evenementje in het denksportcentrum altijd leuk. Hij nam de Tasc R30 mee en de Revelation II. Die laatste gold als de sterkste ter wereld met een geschatte elo rond de 3000! Henk stelde nog wel voor om het openingsboek van die dingen uit te zetten. Dat vond PF goed en daar kreeg hij spijt van. We verloren slechts met 2,5-1,5.

PF had de smaak te pakken en begon na te denken over een toernooi. Fishpartners is toevallig de hoofdsponsor van v.v. IJsselmeervogels en PF zelf is een schaakliefhebber. Bij de opening van het toernooi werd nog aangehaald dat PF in een interview op de vraag of hij rood of blauw is (de kleuren van de twee rivaliserende voetbalclubs in Spakenburg) als antwoord “zwart wit” gaf. Overigens hoeft Fishpartners het allemaal niet in zijn eentje op te brengen. Er waren diverse subsponsoren. Niet allemaal even enthousiast overigens: “Ik heb niks met schaken!” “Nou, dan sponsor ik jouw jeudeboulesclubje ook niet meer.” En zo kwam er weer een paarhonderd binnen…

PF zag een kans om zo twee meervoudig landskampioenen (En Passant en IJsselmeervogels) samen te brengen en dus werd het toernooi niet in denksportcentrum En Passant gespeeld, maar in de fraaie Salentein Lounge. Het sponsorhome boven de hoofdtribune van de voetbalclub, die zich dan weliswaar meervoudig landskampioen noemt, maar bij al die kampioenschappen natuurlijk gewoon onder Telstar eindigde. De enige echte meevoudig landskampioen is natuurlijk En Passant! Zo, dat wilde ik nog even kwijt…

Die Salentein Lounge gaf een prachtig uitzicht. In de verte zie je Flevoland, daarvoor het Eemmeer en daar weer voor de staantribune. Langs het veld zie je de reclameborden en die waren voor de gelegenheid opgesierd met citaten van beroemde schakers. Leuk om te zien.

Het toernooi zelf dan. Dat moest natuurlijk opgetuigd worden met grote namen. En die waren voorhanden, ondanks dat tegelijkertijd het NK gespeeld werd, want voor PF zijn grote namen de mannen die in de jaren 80 van de vorige eeuw de dienst uitmaakten. Daar is hij fan van, dus die werden uitgenodigd. Diverse toppers van toen hapten toe, met als gevolg dat we John van der Wiel, Hans Ree en Hans Böhm weer eens in een toernooi konden bewonderen. Samen met de nog volop actieve Jan Timman leverde dat een fraai deelnemersveld op. De hoofdprijs van 800 euro lokte daarnaast nog een hele riedel IM’s en PF zou PF niet zijn als hij niet een paar sterke computers zou laten deelnemen. Want daar was het hem natuurlijk allemaal om begonnen. En dus maakte schakend Nederland kennis met de Pewatronic Grandmaster, die volgens PF een geschatte rating heeft van 3200. Daarnaast haalde hij de Tasc R30 weer van stal. “En die openingsboeken staan aan!”

Een maand geleden waren Henk en ik een avondje bij PF op bezoek om eens met die computers te sparren. De avond was vooral bedoeld om de operators te laten oefenen, maar en passant kregen wij mooi een indruk van de speelsterkte van die dingen. Onze conclusie was dat die 2380 elo van Tasc R30 een beetje te optimistisch was. Dat maakt hij niet waar. Die Pewatronic echter, dat is een monster en PF was er ook van overtuigd dat die 7 uit 7 zou gaan scoren. Ze zouden overigens niet meedingen naar de prijzen, die computers.

Zaterdag 7 juli was het dan zover. Het eerste Fishpartners Open kon van start. Een tientje inschrijfgeld, maar daar kregen de deelnemers dan wel vijf koffiebonnen plus een bak kibbeling, een haring en een patatje met voor. Levert de Vogels mooie omzet op, kunnen ze weer een spits van kopen of zo…

Het toernooi ging van start nadat IJsselmeervogels voorzitter Frank van den Bos de openingszet had verricht bij Jan Timman en reikhalzend keken we uit naar de partij tussen Pewatronic en Henrik Koelewijn. Zouden de gruwelijke combinaties van 15 zetten diep om zijn oren vliegen? Helaas, Pewatronic is vooral een strateeg. Wurgschaken, dat doet ie. Henrik was kansloos. Iedereen uit de bovenste helft won overigens zijn partij, maar niet iedereen van de onderste helft was kansloos…

Dit is de stelling na 33.gxf6 uit de partij Manuel Bosboom – Wiebe de Witte. Er volgde 33…e6 34.Txf5 exf5 35.Ph6+ Kf8 36.f7 Ke7?? (Na 36… Dh1 37.Dh8+ Ke7 38.Dg7 kan zwart met Dh2+ nog remise door eeuwig schaak halen) 37.Dg7 Tf8 38.Pg8+ 1-0 De eerste stunt van het toernooi was in de maak geweest als Wiebe vanuit de diagramstelling 33…Dh1! had gespeeld. Er dreigt paardwinst met Dh4+. Daar kan niets tegen gedaan worden en de tegenstoot 34.e4 wordt beantwoord met 34…Dh4+ 35.Kf1 Pd4! De dubbele dreiging Dxg4 en Txb3 doet wit instorten.

Maar goed, geen prominente slachtoffers in ronde 1, de favorieten begonnen ongeschonden aan de tweede ronde. Daar waren Grootmeester Hans Ree en Internationaal Meester Henk Vedder de eerste prominenten die een halfje morsten. En bijna was er een grotere scalp gescoord, want Jaap Amesz kwam balend van zijn stoel af. Hij stond gewonnen tegen Jan Timman, zei hij, en hij zou er zelf een apart artikel aan wijden op schaaksite.

Laat ik terloops ook even opmerken dat Hing Ting Lai een regelmatige overwinning boekte op Kevin van Brummelen…

Pewatronic had zwart tegen de als degelijk bekende veteraan Jaap Vogel die, zo vertelde hij me tussen de bedrijven door, vijftig jaar geleden nog tegen IJsselmeervogels gevoetbald heeft! Na afloop van dit potje liet PF met trots de slotstelling zien. Gewonnen in 19 zetjes. Na 17 zetten stond het zo…

Soms heb ik oog voor curiosa. Zou het vaak zijn voorgekomen dat wit e3 speelt, waarna zwart op de volgende zet ook e3 speelt? Hoe dan ook, Jaap had de schade beperkt kunnen houden als hij hier 18.b5 had ingelast. Er volgde echter 18.e3 Lxd4 19.exd4 e3! En wit gaf het op.

Tasc R30 liet tegen Laurents van Twillert zien over een goede eindspeltechniek te beschikken…

Dit is de stelling na 24 zetten. Zwart hangt in de touwen, maar staat nog overeind. Tijd voor een linkse directe: 25.c5! dxc5 26.Tc7 b6 27.Txa7. De toren is hyperactief geworden en ik beveel u een blik in het partijbestand onder aan dit verhaal aan om het fraaie einde van deze partij te aanschouwen.

In de derde ronde kreeg Pewatronic dan eindelijk Meesterlijke tegenstand. IM Jan Willem van de Griendt probeerde het met een soort van baselineschaak. Voor het monster de ideale gelegenheid om beetje bij beetje zijn stelling te verbeteren. De slotstand doet bijna pijn aan de ogen…

De apparatuur liep de eerste averij op in deze ronde. Friso Nijboer speelde remise tegen de Tasc R30. Eigenlijk een teleurstellend resultaat, maar wel een eerste gooi naar de bonus die PF op het “hoofd” van zijn beide computers had gezet. Op de Pewatronic stond een bonus van 150 euro, te verdelen onder de niet-verliezers. Op de Tasc stond een bonus van 100 euro. Mocht Pewatronic alles winnen, dan schoof die 150 door naar Tasc. Na ronde 3 stond Friso dus virtueel op 250 euro winst, maar daar zou nog flink van afgeknabbeld worden.

Aan de hoge borden vielen wat remises, met als gevolg dat er na ronde 3 nog vier spelers waren met 100%: Hing Ting Lai, Thomas Beerdsen, Hans Böhm en uiteraard Pewatronic. Verder geen verrassende uitslagen in deze ronde, al had uw verslaggever hem wel even zitten over het feit dat hij de nummer 11 uit de top 40 van Johan Hut verzuimde te verslaan…

Stelling na 27.Kxf3 uit de partij Hans Ree – Richard Vedder. De stelling vraagt om een offer en dat vond ik ook. Alleen niet de beste. Er volgde 27…Le3. Niet slecht, maar er was nog harder: 27…Lg4+ 28.Kxg4 Df5+ 29.Kf3 Te3+! 30.fxe3 (30.Kg2 f3+ 31.Kf1 Te2) 30…fxe3+ en het loopt mat en wie dat niet kan vinden kan ook de dame oprapen.

28.fxe3 fxe3 29.Dh2 Lxd3+ Fout! 29…Le4+ 30.Kxe3 (30.Ke2 Lf3+ 31.Ke1 Lxh1) 30…Lxh1+ wint materiaal. Nu komt de witte dame ertussen en dat fnuikt de aanvalskansen van zwart.

30.Df4 Le2+ 31.Kg3 Dxf4+ 32.Kxf4 Te7 33.Lb2! Ook weer gemist. Die loper gaat op f6 in de weg staan. Uiteindelijk won wit. 1–0

Ronde vier was er een voor schakers met gevoel voor nostalgie. Timman – Van der Wiel en Ree – Nijboer. Het leek wel een NK uit de jaren 80! Rara, wat klopt er niet aan deze opmerking? Ze hebben nooit allevier tegelijk in een NK gespeeld…

Timman won en Nijboer ook. Laatstgenoemde profiteerde van het feit dat Ree een zet dieper had moeten rekenen dan hij nu deed…

Stelling na 39 zetten. Had Ree hier het dreigende Pg4+ vermeden met een klein koningszetje, dan was het enige probleem dat hij een mager pionnetje minder had. Ree zocht de tegenaanval en dat kost een stuk: 40.Pe7+ Kf7 41.Pc6 Pg4+ 42.Kg3 Pxe3 43.Pxd8+ Ke8 en er hangen ineens twee witte stukken…

Een lekker puntje voor Nijboer, maar toch was het een dure ronde voor hem. Van zijn bonus van 250 euro bleven nog maar een paar tientjes over nadat Hing Ting Lai overeind wist te blijven tegen Pewatronic en Manuel Bosboom Tasc R30 versloeg.

We noteren wel het eerste offer van Pewatronic. Een pionoffer, waarna hij de structuur van Hing Ting verminkte en controle kreeg over de witte velden. De partij bleef echter binnen de remisemarge. Het werd nog even scherp toen beide partijen een vleugel leeg vraten en vrijpionnen kregen, maar de waardering was en bleef 0.00. Knap gedaan van Hing Ting!

Tasc R30 maakte al op de vijfde zet een strategische fout door na 1.e4 g6 2.d4 Lg7 3.Pc3 c6 4.Pf3 d5 op d5 te ruilen. Het is volgens mij bij iedereen van niveau 2380 wel bekend dat die niet goed is, dus dat verraste me wel een beetje. Manuel profiteerde van zijn betere structuur en won een uitstekend gespeelde partij.

In de iets lagere regionen de broedertwist Vedder – Vedder. De ene Vedder moest terugdenken aan Lasker – Lasker. (Zie bijvoorbeeld Dvoretsky’s Endgame Manuel hoofdstuk 10) Er ontstond namelijk een eindspel Toren + pion tegen Paard en het was niet te winnen! Om ziek van te worden…

Acht koplopers na deze ronde met 3,5 punt elk. Hoe spannend wil je het hebben! In ronde vijf werd het aantal koplopers gereduceerd tot 3. De enige remise tussen die koplopers leverde weer een curiosum op. Drie desperado’s op rij…

Stelling uit de partij Nijboer – Lai. Wit staat schaak. Koning wegzetten kan, maar dan valt pion a4. Dan maar desperado: 25.Dxf4. Zwart moet ook desperado doen, want anders is hij een stuk kwijt: 25…Dxc5 en wit graait nog even een pionnetje mee voordat hij de dame terugneemt: 26.Dxf7+ Zie het partijbestand voor de overige zetten.

Hans Böhm bestreed Pewatronic met de Stonewall en dat leek een uitstekende keuze, want na 18 zetten ging het nog prima. Toen offerde Pewatronic een pion en het ging meteen fout…

Het apparaat heeft net 19.b5 gespeeld en daarmee Hans een pion aangeboden. Is het het compleet wantrouwen van zo’n computer? Is het zuinig zijn op de mooie zwartveldige loper? Geen idee, maar Hans koos voor 19…Pd7 19…Lxe5 20.dxe5+ Kxe5 21.bxc6 bxc6 22.Tfc1 is de eerste variant die mijn computer (lang niet zo sterk natuurlijk als Pewatronic) geeft met een plusje voor wit, ondanks de minuspion. Zwarts ontwikkelingsachterstand, compleet met Heuvelingloper zal daar debet aan zijn. Met Pd7 levert Hans echter zelf materiaal in… 20.bxc6 Pxe5 21.dxe5+ Lxe5 22.cxb7 Tb8 23.Ta6! Echt zo’n etterbakkenzet. Misschien voorzag Hans 23.Txa7 Lxf4 24.gxf4 Tf7 25.cxd5 Tfxb7 26.Txb7 Txb7 27.dxe6 Txb2 en dat is wel te doen. Nu gaat het hard.

23…Lxf4 24.gxf4 Txb7 25.Txe6+! Auw! Kg7 26.Ta1 Lf7 27.Te5 Txb2 28.cxd5

1–0

Jan Timman strafte een wat al te frivole aanval van Thomas Beerdsen af en Lucas van Foreest strafte een onoplettendheid van Manuel Bosboom af:

Stelling na 24 zetten. Lucas heeft net Pf5 gespeeld en dreigt een kleinigheid. Manuel zag het niet en deed 25.Tg1? Lucas was op zijn post, deed 25…Dg4+ 26.Ke1 Pxe3! en had een pion in de pocket.

Timman, Pewatronic en Lucas van Foreest dus aan kop en daarachter vier man waaronder Yochanan Afek (voor wie de ruimte bij de liveborden wat te klein was, vandaar dat ik van hem geen fragmenten kan tonen) en Kevin van Brummelen. De man uit Barneveld ging met een pion minder een toreneindspel in tegen Piet Peelen, maar won toch!

Kevin heeft zojuist 33.f6 gespeeld. Een zetje dat Piet had kunnen voorkomen, dan had hij misschien winstkansen gehad in het toreneindspel. Nu dreigt er mat en Piet had er verstandig aan gedaan met 33… Ke8 34.Te7+ Kf8 35.Td7 Ke8 op remise aan te sturen. Er volgde echter een winstpoging, maar die werd hard gecounterd: 33…Kg8? 34.Td8+ Kh7 35.e6! Dat moet een nare verrassing zijn geweest voor Peelen. Hij zal straks zijn toren moeten geven voor de f-pion. Punt voor Van Brummelen die zo net onder de koplopers bleef.

Tasc R30 is het helemaal kwijt. Deze keer verloor hij van Theo Dekker, die daarmee deelde in de bonus met Nijboer en Bosboom. Dekker en Bosboom ieder 40 euro, Nijboer toch ook een lekkere 20! Ik verklap het maar vast, want Tasc won zijn laatste twee partijen.

In de zesde ronde dan de partij waar PF al maanden naar uitkeek. Jan Timman – Pewatronic! Timman pakte het verstandig aan met de ruilvariant van het Slavisch. Dat betekende overigens niet dat er geen snode plannen waren, want Timman trok ten aanval. Zo werd na een ruil op g3 niet volgens het boekje naar het centrum toe geslagen, neen, er kwam fxg3! Aanval op de halfopen f-lijn. Van een doorslaggevende aanval kwam het echter niet en er werd afgewikkeld naar een toreneindspel dat remise had moeten worden. Dat had Hing Ting Lai de helft van zijn bonus gekost. Echter, het noodlot sloeg toe…

Stelling na 45…a3. Het remiseplan is, ik durf het bijna niet te schrijven, eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Lopen met die c-pion! Na 46.c4 Tc2 47.Ta8 is het al duidelijk dat de beide pionnen gaan sneuvelen. En ook 46…Ta1 47.Kg2 verandert niet veel. Maar helaas besloot Timman tot het onzalige 46.Ta8? en dat leverde een nul op na 46… Kd3 47.Kf3 Ta1 48.Td8+ Kxc3 49.Tc8+ Kb2 50.Tb8+ Ka2 en wit gaf het op.

Lucas van Foreest bleef ook aan kop doordat Friso Nijboer zichzelf even de das om deed…

Stelling na 62.Pc5 van wit. Als Friso nu 62…Pc6 had gespeeld kon hij misschien wel aan winst gaan denken. Hij deed echter 62…b6? en zal zich rotgeschrokken zijn toen Lucas daarop reageerde met 63.Pxb3 Kxb3 64.g6! Ineens is die g-pion niet meer te stoppen. Zwart gaf het op.

Hing Ting Lai bedierf zijn sterke toernooi ook al met een blunder. Thomas Beerdsen mocht het cadeau uitpakken…

Een kwaliteit voor, verbonden vrijpionnen, wat wil je nog meer! Hing Ting wilde die c-pion pakken en deed 61.Td3?? Thomas was op zijn post en deed 61…Lxd4 en stond meteen gewonnen.

Het blunderfeest van ronde 6 is nog niet ten einde. De partij Böhm – Bosboom was misschien nóg wel gekker!

Stand na 15 zetten. Hans kwam nu met een sterk kwaliteitsoffer: 16.Pe5! Lxf1 17.Dxf1? Dit is dan weer jammer, want met meteen 17.c4! had de zwarte dame een groot probleem gehad: Na zowel 17…Dd6 18.Pxf7! als 17…Dd8 18.Pexc6! was hare majesteit ingerekend geweest. Maar Böhms geduld wordt beloond, want Manuel deed 17…Ld6? Waarna Hans met 18.c4 alsnog die dame insloot. Daar kreeg zwart wel wat materiaal voor terug, maar lang niet genoeg.

We maken een sprongetje en komen erin na zwarts 35e zet…

Hans deed 36.Le6! en start daarmee een mataanval. Als die loper geslagen wordt gaan koning en dame in eendrachtige samenwerking mat uitdelen, want die zwarte torens kunnen helemaal niet meeverdedigen. Er volgde 36…Tab2 en nu had Hans met 37.Dc7 zwart kunnen dwingen die loper te slaan, waarna de koning naar binnen komt en klaar is Kees. Hans deed echter 35.Dxc5? Daar staat die dame niet zo handig. Er volgde 35…fxe6 36.Ke5?? Tb5!

Nog een curiosum: een dubbelpenning! Voor Hans een koude douche en hij gaf het op. 0-1

Niet op de liveborden, maar verscholen op Afeks vaste bord 18, sloeg Kevin van Brummelen weer toe. Geen idee hoe dat ging, gezien het voorafgaande reken ik op veel geblunder, maar wie weet was het wel een partij uit een stuk. En daarmee meldde Kevin zich ineens op de ongedeelde derde plaats met nog een ronde te gaan. Maar goed, de laatste met zwart tegen Bosboom, dan zal het toch wel uit zijn met de pret?

Manuel heeft net 18.f4 gespeeld en die is niet zo goed. Kevin reageert adequaat: 18…e4! 19.Dd2. Van armoe maar weer terug, want 19.Pxe4 Pxe4 20.Dxe4 Te8 gevolgd door Pe3+ kost een kwal. 19… Pg4 20.Pg1 e3 21.Dc2 Pf2 Hier was 21…e2 nog iets harder vanwege de dreigingen exf1 en Pe3+. Temeer daar de dame ook nog het paard op c3 moet dekken. Kevins zet pakt echter heel goed uit omdat Manuel nog niet door heeft wat hem boven het hoofd hangt… 22.Pd1??

22…Ph4+! 0-1

Daarmee had Kevin zich ineens verzekerd van een dikke prijs en kon hij gaan kijken bij Pewatronic – Van Foreest om te zien hoe hoog die prijs zou uitvallen. Hij hoefde niet heel lang te wachten…

Lucas speelde de Berlijnse variant van het Spaans in de hoop dat Pewatronic niet door die muur zou kunnen breken. Na 29 zetten stond het zo…

Er dreigt ruil op e7 gevolgd door Lxh4. Als Lucas die h-pion een steuntje geeft met 29…Pf5 breekt wit door met 30.e6. Speelt zwart 29… Ld8, dan volgt 30.Pf6+ Lxf6 31.exf6+ Pe6 32.Lxh4 met pionwinst voor wit en nog steeds geen fijne stelling voor zwart. Lucas wist dat Pewatronic met een dergelijke stelling wel raad weet en staakte de strijd.

Pewatronic dus toernooiwinnaar met 6,5 uit 7. (Dat halve punt verlies betekent dat ie volgend jaar onder de 3000 mag worden ingeschaald.) Die deed echter niet mee om de prijzen en dus ging de dikste envelop naar Kevin van Brummelen. Nog een curiosum: Iemand die recht heeft op een ratingprijs wint het toernooi! Kevin heeft, met uitzondering van zijn nederlaag tegen Hing Ting in ronde 2, niet tegen prijswinnaars gespeeld. Dat is het risico van zeven ronden zwitsers in een groep die daar eigenlijk te groot voor is. Dat neemt niet weg dat achter elkaar van Peelen, Afek en Bosboom winnen natuurlijk een prima prestatie is!

Lucas van Foreest zakte terug naar de derde plaats en kreeg daar gezelschap van Thomas Beerdsen die in de laatste ronde Jan Willem van de Griendt versloeg. Voor Hing Ting Lai, Friso Nijboer, John van der Wiel, Hans Ree, Jaap Amesz, Anna-Maja Kazarian en Henk Vedder lag er nog een grijpstuiver klaar voor het bereiken van de gedeelde vijfde plaats met 5 punten. De druiven waren zuur voor Jan Timman, die ook zijn laatste partij verloor en daardoor buiten de prijzen viel.

PF keek terug op een mooie dag. Alleen maar positieve berichten gekregen en bij de prijsuitreiking maakte hij dan ook bekend dat volgend jaar het tweede Fishpartners Open zal worden gehouden. Stiekem hielden we daar al rekening mee, want je koopt niet voor niks zo’n knoeperd van een wisselbeker.

Frans Peeters liep driftig plaatjes te schieten de hele dag. Zodra zijn weekendje Spakenburg erop zit zal hij die wel ergens on-line zetten. Iets om je op te verheugen!

Ik dank alle sponsoren, in het bijzonder natuurlijk PF, voor deze geweldige dag. En ik dank Jasper Reichardt voor het bedienen van de liveborden zodat ik dit verslag kon opleuken met bloopers en brilliancies.

Hier zit u de eindstand.

En hieronder de partijen, waarbij ik opmerk dat de partij Afek-Hing Ting Lai niet de partij was die in dat bestand is weergegeven. Zij wisselden die ronde van plaats om naar een andere tafel te gaan en ik weet niet wie die gepubliceerde partij dan wel hebben gespeeld.

7 Reacties

 1. Avatar
  Jaap Amesz 08 juli 2018

  Richard, jouw 27…Lg4 tegen Ree is een magneet! Waarvan akte.

 2. Avatar
  Johan Hut 08 juli 2018

  De slotstelling van Bosboom-Van Brummelen is een eerbetoon aan wijlen Henk Pruijs. Ooit zei hij tegen mij, tijdens een partij: “Ik sta gewonnen, want ik heb paarden.” Toen ik daartegen inbracht dat zijn tegenstander ook paarden had, zei Henk: “Ja, maar niet iedereen kan met paarden omgaan.”

 3. Avatar
  Yehuda 08 juli 2018

  Wat zijn dat voor fratsen in de partij Henk Vedder-Dick de Graaf??

  • Avatar
   Hendrikom 09 juli 2018

   Die partij verloor de verbinding helaas. Ik sloot Kaaie zijn toren op bijna dezelfde manier op g7 op als dat Bohm de mijne op a2 had opgesloten.

 4. Avatar
  Hendrikom 09 juli 2018

  De positie bij R tegen H. Vedder was uiteindelijk als volgt: Zwart Kf4 en Pe4, wit Ke6, Tg6 en pi f5. Allemaal paardenschaakjes en in geval wit daar uit loopt, moetie die f-boer loslaten en die wordt dan ook nog eens gepakt met En Passant aanval op de toren.

 5. Avatar
  suske 09 juli 2018

  Hoewel ik aan het genieten ben van mijn vakantie in het prachtige Spakenburg, toch een paar foto’s online gezet. Er komt van alle deelnemers nog een portretfoto, maar dat heeft nog even wat tijd nodig.

  En ja, het was een heel leuk toernooi!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.