Giri wint chess.com snelschaaktoernooi ondanks vermeende valsspelers

Vorige week speelde Anish Giri ter voorbereiding op de Dortmund Sparkassen Chess-Meeting een snelschaak-toernooi op chess.com. De winnaar kwalificeerde zich voor het chess.com Speed Chess Championship waar zo’n beetje de hele wereldtop afgezien van Carlsen aan meedoet. Giri was al uitgenodigd dus hij speelde voor het prijzengeld ($3.500) en de eer. Anish won het toernooi met 8,5 uit 10 voor 6 GMs met 7,5 uit 10.

 

Van de spelers met 7.5 uit 10 werden  GM Jaime Santos Latasa en GM Aram Hakobyan gediskwalificeerd voor vermeend valsspelen. Opmerkelijk dat topspelers hun imago zo op het spel zetten. Wie gelooft hen als ze claimen het slachtoffer te zijn van een ‘valse positieve test’?

Beste tweede werd uiteindelijk GM Zaven Andriasyan die zich hierdoor kwalificeerde voor het Chess.com Speed Chess Championship. Robby Kevlishvili maakte indruk en eindigde met 6,5 uit 10 tussen vele grootmeesters. Hij versloeg niemand minder dan GM Alexander Grischuk en verloor in de laatste ronde van GM Aram Hakobyan ….

Anish moet het nu in de eerste ronde van het knock-out toernooi opnemen tegen Mamedyarov. Deze match wordt gespeeld op vrijdag 7 september om 19:00 uur Nederlandse tijd.

Een aantal opgaven uit de partijen van Anish:

Stelling na 33… Pb6?. Hoe kan wit winnen?

Stelling na 39.Dxh6? Waarom was dit een blunder? 

Stelling na 27.Le1. Hoe gaat zwart het beste verder?

Stelling na 28.Dc3. Hoe wint zwart? 

Geplande matches:

 • Caruana vs Aronian:  24 juli, 10 a.m. PDT
 • Wesley So vs Wei Yi: 29 juli, 5 p.m. PDT
 • Maxime Vachier-Lagrave vs Leinier Dominguez Perez: 2 augustus, 12 p.m. PDT
 • Nepomniachtchi vs Grischuk: 7 augustus 10 a.m. PDT
 • Andriasyan vs Vidit Gujrath: 30 augustus, 9 a.m. PDT
 • Karjakin vs Duda:  6 september 10 a.m. PDT

5 Comments

 1. Avatar
  Jaap Amesz juli 17, 2018

  Er is continue gedonder bij Chess.com met (al dan niet onschuldige) “fraudeurs” . De organisatie claimt een bijzonder intelligent fraude detectie systeem te hebben ontwikkeld, maar geeft uit veiligheidsoverwegingen er niks over prijs. Dat betekent dat niemand er kritiek op kan uiten en dat Chess.com naar willekeur iedereen aan de schandpaal kan nagelen zonder dat je weerwoord kunt hebben. Gezien eerdere gevallen van foutieve beschuldigingen en het besmeuren van namen vind ik het een hachelijke situatie.

 2. Avatar
  Zuid Limburg juli 18, 2018

  Ik vraag me überhaupt af waar dat vals spelen uit zou bestaan. Gebruik van computer kan ik als enige verzinnen, maar is er bij snelschaken tijd om ook nog een computer ernaast te bedienen ? 🤔

   

   • Avatar
    César juli 18, 2018

    Chandra ontkent het valsspelen vrij overtuigend en geeft aan dat de beklaagde meer ruimte moet krijgen voor zijn verdediging. Dat klinkt redelijk, maar zal in de praktijk niet goed realiseerbaar zijn, vrees ik.

    Volgens de interviewer hadden anti-cheating-algoritmes berekend dat Chandra tijdens het blitztoernooi beter speelde dat Nakamura in blitzgames en ook beter dan alle deelnemers van de kandidatentoernooi met klassiek tempo!

    Dat wist Chandra nog niet en het verbaasde hem. Toch bleef hij zijn onschuld bepleiten. De manier waarop deed me echter denken aan een geval van valsspel in de Nederlandse competitie in 2007. Toen werd iemand betrapt toen hij tijdens de partij buiten, verborgen achter een container, bezig was met PocketFritz. Hoewel deze man dus op heterdaad werd betrapt, bleef hij zijn onschuld volhouden door te beargumenteren dat hij slechts de zetten invoerde, maar niet keek naar de evaluatie van de stelling door PocketFritz.

 3. Avatar
  Dimitri Reinderman juli 18, 2018

  Je laat gewoon iemand naast je zitten die op de juiste momenten wat zegt. Gebeurt in het teamcompetitie op chess.com ook ongetwijfeld vaak…

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.