Kleurrijk schaken op superfestival

Het Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde (de Achterhoek) is een van de grootste festivals in Nederland. Vorig weekend was het weer een groot spektakel. Schaken is niet bepaald wat mensen daar verwachten, maar voor het eerst was er een doorlopende simultaan. Wie anders dan Hans Böhm speelde drie dagen van elf uur ’s morgens tot zes uur ’s middags. Hij kreeg veel bier aangeboden (dat past bij zo’n festival), vond dat niet erg, werd wel moe maar stond in die drie dagen slechts twee remises af.

Eerst een impressie van Böhm:

“Het Zwarte Cross Festival is een fenomeen. Wat begon met een klein clubje dat van motoren hield die wat heen en weer reden en over obstakels sprongen, is inmiddels uitgegroeid tot een mega-event. Dit jaar waren er 220.000 bezoekers en zo’n 300 evenementen: letterlijk alle soorten muziek door nationale en internationale bands maar ook een groot aanbod van andere culturele aard. One-man shows, theatervoorstellingen, acrobatiek, workshop schermen, lezingen van professoren, je kunt het zo gek niet bedenken of het was er. En dit jaar voor het eerst ook een doorlopende simultaan. Het was een groot succes, mede door de goede begeleiding van leden van schaakvereniging Rokade uit Lichtenvoorde.

Ik kreeg een ruim afgebakend stuk grond met tafels en stoelen waar ook niet-schakers konden zitten. Het was warm, maar de simultaan was constant bezet, met uiteenlopende tegenstanders: kinderen met adviserende ouders, schaars geklede dames, vrolijke groepen jongens, zware tegenstand van de verenigingen uit de omtrek en ouderen die vroeger hadden geschaakt en het wel weer eens wilden proberen.”

 

Schaakclub

Schaakvereniging Lichtenvoorde schrijft op haar website onder andere dit:

“Hans, de Nederlands Kampioen simultaangeven, zou het drie dagen achterelkaar opnemen tegen jong en oud, beginners en sterke clubschakers, mannen en vrouwen, serieuze denkers en onder invloed zijnde lolbroeken.

Om het geheel in goede banen te leiden was SV Rokade gevraagd om te assisteren. De taak van onze vrijwilligers was: de stukken gereed te zetten, waar nodig wat uitleg te geven en te zorgen dat Hans wat te drinken had.

De schaaksport heeft duidelijk laten zien dat het geen stoffig imago heeft. Om het wat meer kleur te geven was ook afgeweken van het standaard zwart-wit. Hans speelde met oranje en gele stukken. De tegenstanders met o.a. blauwe en groene stukken. De schaakborden waren aan het begin van de dag nog wel met witte en zwarte vlakken, maar het vele stof deed de witte vlakken behoorlijk vervagen. Waarschijnlijk een natuurlijke aanpassing aan de Zwarte Cross.

Het waren geweldige dagen en niet alleen vanwege het weer. Hans liet zich soms meeslepen in het drankgebruik van zijn tegenstanders, maar dat mocht zijn overmacht niet aantasten.

Op de vrijdag was er naast alleen maar overwinningen, één remise tegen Marcel Krosenbrink uit Winterswijk. Hetzelfde gebeurde op de zaterdag tegen Johan de Vries, een Amsterdamse thuisschaker die regelmatig een potje op Chess.com speelt. Op de zondag waren er uitsluitend overwinningen door Hans Bohm. We mogen toch wel concluderen dat dit een prestatie van formaat is! Het is zeker een herhaling waard om op deze manier de schaaksport te presenteren en te promoten. Mogelijk met iets duidelijkere informatie over de simultaangever omdat Hans door zonnebril en petje niet altijd goed herkenbaar was door het publiek. Hans Böhm is natuurlijk ook bekend van o.a. het TV-programma ‘Ook dat nog’.”

 

Op zijn website laat Böhm nog een groot aantal foto’s zien.

 

1 Reactie

  1. Avatar
    Jaap Amesz 21 juli 2018

    “De organisatie van het ZCF zal volgend jaar gratis entree weggeven voor een ieder die van mij wint.” 

    Ik heb het nergens terug kunnen vinden op de site van de zwarte cross. Mocht dit bevestigd worden dan kan je dus 27,50 euro winnen in de vorm van gratis entree.

     

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.