Nederland wint Robinson Cup!

Van 15 tot en met 18 juli werd in Schotland de Glorney Cup georganiseerd. In dit prestigieuze toernooi dat al loopt sinds 1949 spelen zes landen in vier verschillende categorieën om de beker. Er wordt gespeeld om de Glorney Cup (jeugd onder 18), de Gilbert Cup (meisjes onder 18), de Robinson Cup (jeugd onder 14) en de Stokes Cup (jeugd onder 12). In elke categorie nam het Nederlandse team het achtereenvolgens op tegen Schotland, Engeland, Frankrijk, Wales en Ierland, en niet zonder resultaat. Het toernooi heeft een mooie formule: elk jaar organiseert een ander deelnemend land het toernooi. Volgend jaar gaat er een Nederlandse delegatie naar Ierland!

In dit verslag staan de prestaties van het Nederlandse team in de Robinson Cup centraal. Stichting Pathena organiseerde de reis naar Schotland en in de categorie onder 14 mochten Onno Elgersma, Khoi Pham, Daniel Kutchoukov, Arthur Maters, Kasper Bleeker en Yimo Yeh de Nederlandse vlag verdedigen. Aan schrijver dezes de eer om deze talentvolle spelers te begeleiden, met hulp van de andere coaches Anne Haast en Rick Lahaye. Chef de mission Ricardo Catalan zorgde er samen met Marcel Klein en de meegereisde ouders voor dat organisatorisch alles op rolletjes liep, zodat de spelers en coaches zich volledig op het schaken konden richten!

Onder: Kasper Bleeker, Khoi Pham en Timo Yeh. Boven: Mark Haast, Daniel Kutchoukov, Arthur Maters en Onno Elgersma

Ronde 1: Nederland – Schotland

In ronde 1 van de Robinson Cup stond thuisland Schotland op het programma. Het werd een overtuigende 5,5 – 0,5 overwinning voor het Nederlandse team!

Arthur gaf al snel het goede voorbeeld door een fout van zijn tegenstander af te straffen.

James Hartman – Arthur Maters

Wit heeft zojuist 21.Th4-f4 gespeeld, maar dat is een fout omdat Arthur na 21…Txf4 22.exf4 cxd4! een pion wint. Wit kan niet terugslaan op d4 vanwege de penning op de c-lijn. De pionnen marcheerden stap voor stap naar d2 en e2, waarna wit de handdoek in de ring wierp.

Ook Daniel wist een pion buit te maken in de opening.

Daniel Kutchoukov – Dietah Connolly Sams

De geïsoleerde pion op d5 is keurig geblokkeerd, zoals aanbevolen door Nimzowitsch in zijn boek Mein System. Maar wat is de volgende stap? De geïsoleerde pion winnen! Daniel speelt de sterke zet 19.Pc2!, waarna de d-pion niet meer te redden is. Er volgde 19…Lxe3+ 20.Pxe3 Kf7 21.Pxd5 met pionwinst. De partij werd zonder problemen naar winst gevoerd.

Liep alles dan op rolletjes in de eerste ronde?

Connor Sibbald – Khoi Pham

Nou, niet alles. Khoi heeft zojuist 19…e7-e6 gespeeld om de witte structuur aan te tasten. Staat de dame dan niet ingesloten op a2? Jawel, maar na 20.Ta1 speelt zwart 20…Txf1+. De dame is gered en zwart staat zelfs iets beter na 21.Txf1 exd5. Wit heeft echter de sterke zet 20.Tfd1! tot zijn beschikking. De dame blijft gevangen op a2 en de dreiging 21.Ta1 is dodelijk. Gelukkig voor Khoi speelde zijn tegenstander 20.dxe6 en na 20…Lxe6 wist hij zijn extra pion te verzilveren.

Ronde 2: Engeland – Nederland

De wedstrijd tegen Engeland was op papier een van de lastigste, omdat de ratings niet heel ver uit elkaar lagen. Alleen de Fransen konden vergelijkbare cijfers op tafel leggen (maar die waren pas in ronde 3 aan de beurt). Ook in de praktijk bleek het een lastige wedstrijd te zijn. Na een lange strijd eindigde de wedstrijd in een terecht gelijkspel: 3-3.

Eén van de hoogtepunten was de koningsaanval van Khoi.

Khoi Pham – Mikey J Watson

Het is duidelijk dat Khoi een mooie stelling heeft, maar hoe kom je er doorheen? Geen probleem: 19.Tf4!. Het paard staat gepend (19…Pxf4 20.Dxh7+ Kf8 21.Dh8 mat) en 19…Tf8 20.Th4 h6 21.Tg4! hielp evenmin. Na 21…hxg5 is 22.Pf3! (gevolgd door Pxg5) de makkelijkste manier om te winnen.

Ronde 3: Nederland – Frankrijk

Na het gelijke spel tegen Engeland moest er eigenlijk weer gewonnen worden om bovenin mee te blijven doen. Dat moest dan gebeuren tegen een andere concurrent voor de titel: Frankrijk. Zoals gezegd geen makkelijke tegenstander, maar vol vertrouwen werd er aan de wedstrijd begonnen. En terecht! De Fransen werden met een keurige 4-2 overwinning verslagen.

De wedstrijd begon met een kleine teleurstelling. Kasper speelde een sterke partij en een snelle overwinning leek in de maak. Het liep toch anders.

Kasper Bleeker – Anouk Chemla

De zwartspeelster heeft het ergste achter de rug, maar na 25.g3 (haalt …Df4 uit de stelling) gevolgd door Pe5 staat wit nog steeds beter. Kasper speelde meteen 25.Pe5 en na 25…Dxe5! (onderste rij) konden de stukken helaas weer in het doosje.

Timo wist gelukkig snel de gelijkmaker binnen te tikken met de zwarte stukken.

Shanti Croisille – Timo Yeh

Met de zet 11…h7-h6 wordt de loper op g5 tot een verklaring gedwongen. De loper heeft drie mogelijkheden. Niet handig is 12.Ld2 vanwege 12…dxc3. De d-pion staat niet meer gepend dus wint zwart een stuk. De tweede mogelijkheid is 12.Lxf6. Na 12…Dxf6 kan wit haar paard van c3 wegspelen en blijft de stelling in evenwicht. Wit koos voor de derde mogelijkheid: 12.Lh4. Timo twijfelde geen moment. Met de dubbele aanval 12…Df4+ 13.Kb1 Dxh4 won hij een stuk en later de partij.

De derde Française was helaas een maatje te groot voor Daniel. Na lange tijd stug verdedigen ontstond er een buitenkansje op zet 72.

Daniel Kutchoukov – Alicia Randrianarimanana

Met 72.d5! exd5 73.f5! gxf5 74.e6! fxe6 75.Txa7 Pxa7 76.g6 had Daniel op bijna studieachtige wijze de overwinning naar zich toe kunnen trekken. Jammer genoeg werd deze kans gemist, al is dat zeker geen schande. Zwart wist niet veel later haar positionele voordeel om te zetten in een punt.

De overwinning werd voornamelijk vormgegeven door een 100% score tegen de drie Franse jongens.

Clovis Kien – Arthur Maters

Er is een wat opmerkelijke stelling ontstaan met het paard op a7. Arthur had de kans om met 17…Txa7! 18.Lxa7 b5! (aftrekaanval) 19.Lxb5 Lxb5 20.Dxb5 Dxa7 een kleine kwaliteit te winnen. De witte vrijpionnen lijken gevaarlijk, maar een zwart paard op d5 houdt de boel aardig in bedwang. Arthur speelde in de diagramstelling meteen 17…Pd5 en wist eveneens overtuigend te winnen.

Ronde 4: Wales – Nederland

Na een keurige overwinning op Frankrijk was het belangrijk om tegen Wales veel bordpunten te pakken, daar draaide het immers allemaal om! De Engelsen hadden in ronde 3 (net als Nederland in de eerste ronde) met 5,5 – 0,5 van Schotland gewonnen en stonden een half bordpunt voor. Uiteindelijk werd een vrij overtuigende 4,5 – 1,5 overwinning geboekt op de Welshmen. De overwinning had ook hoger uit kunnen vallen. Onno deed er namelijk alles aan om een gelijke stelling in winst om te zetten, om aan het doelsaldo te werken. Helaas kreeg hij het deksel op zijn neus.

Op de vijf andere borden werd eveneens hard gestreden, en met succes! Zo wist Kasper zijn tegenstander te h-lijnen.

Duncan MacDonald – Kasper Bleeker

De avond voor deze partij introduceerde Kasper de term cool schuifidee. Dat klinkt namelijk een stuk leuker dan positioneel schuiven. Was hij van plan zijn tegenstanders langzaam te wurgen, zoals Petrosian dat altijd zo goed kon? Nee, gewoon keihard mat zetten in de stijl van Tal! Er volgde 20…g5! 21.Tac1 Lb5! (de koning kan niet meer vluchten naar f1) 22.Dd2 Dh7 Wit verliest veel materiaal als hij niet mat wil gaan. Dat ging hij overigens toch na 23.Te2 Lxe2 24.Dxe2 f4 25.Df1 Dh2.

Ronde 5: Nederland – Ierland

De laatste ronde is aangebroken. Wat is de stand? Engeland heeft in ronde 4 met maar liefst 5 – 1 van Ierland gewonnen! Een kleine tegenvaller, want de Engelsen staan nu één bordpunt voor op Nederland. Ze spelen nog wel tegen Frankrijk, op papier een gelijkwaardige tegenstander. Nederland speelt tegen een team uit het rechterrijtje: Ierland. Een overwinning ligt in de lijn der verwachtingen, maar is het genoeg om de Robinson Cup te veroveren? De Engelsen hebben in principe alles in eigen hand.

Er werd gespeeld in een zaal van de Universiteit van West Schotland

En wat gebeurt er als Nederland precies dat ene bordpunt inloopt? Bij gelijk eindigen op bordpunten wordt gekeken naar het onderlinge resultaat (dat was 3-3), vervolgens de matchpunten (allebei drie keer gewonnen en één keer gelijk) en tenslotte wordt gekeken wie er in de onderlinge wedstrijd op het hoogste bord heeft gewonnen (dat was Khoi op bord 2). Bij gelijk eindigen op bordpunten gaat de beker dus mee in het vliegtuig naar Nederland!

De ontknoping was een ware rollercoaster. Zowel bij Nederland – Ierland als bij Engeland – Frankrijk kon het alle kanten op. De partij van Onno was daarop een aangename uitzondering. Dat leek meer op een wandeling door het Sprookjesbos.

Onno Elgersma – Utkarsh Gupta

Onno kreeg zijn voorbereiding op het bord en won al snel een pion. Zwart heeft zojuist 21…Te8-d8 gespeeld om de druk te verlichten, maar na 22.Txd8+ Ld8 23.Lc5! is de loper op d8 in de problemen. De dreiging is Td1 met stukwinst. De enige zet is 23…c6, al levert dat nieuwe problemen op: 24.Td1 Lc7 25.Le7! Ta8 26.Ld8 Lxd8 27.Txd8+ Kg7.

Onno Elgersma – Utkarsh Gupta (stelling na 27…Kg7)

De toren op d8 houdt alle zwarte stukken in bedwang. Zwart kan zich evenmin bevrijden met …b6 en …Lb7, omdat in dat geval de pion op c6 verloren gaat. Onno heeft dus alle tijd om de stelling in zijn voordeel te beslissen. Dat deed hij met een winnende wandelkoning! De koning loopt via f2, e3, d4, c5 en b6 naar c7, waarna de zwarte loper verloren gaat.

Geen slecht begin dus! De voorsprong werd uitgebreid door keurige overwinningen van Kasper en Timo, al deed Ierland op bord twee iets terug door Khoi in de laatste ronde alsnog te trakteren op zijn eerste nederlaag van het toernooi. Voeg daaraan het halfje van Arthur toe (die kwam met zwart niet door de witte Stonewall heen) en de tussenstand is 3,5 – 1,5. Alleen Daniel was nog bezig. Hoe stond het bij de Engelsen?

Frankrijk bood goed weerstand. Na een solide remise op bord 5 kwam Frankrijk zelfs op voorsprong door een winstpartij op bord 4. Engeland hoefde niet lang tegen een achterstand aan te kijken omdat bord 3 de stand gelijk trok. Op bord 2 kwam de Fransman niet goed uit de opening met wit (zwart had het loperpaar in een open stelling), vervolgens kwam hij toch goed tot gewonnen te staan, waarna de partij in remise verzanden. Op het eerste bord leek Engeland lange tijd het betere van het spel te hebben (loper tegen paard met pionnen op beide vleugels), maar na (onnodig) pionverlies ging de Franse bord 1 speler er met de winst vandoor. Kortom: een 2 – 3 voorsprong voor Fransen. Engeland kon hooguit op gelijke hoogte komen door een (voordelig) eindspel op het zesde bord te winnen.

Dat was goed nieuws voor het Nederlandse team! Daniel had aan een halfje genoeg om de Nederlandse zege veilig te stellen. Nederland zou dan precies één bordpunt inlopen (4 – 2 winst tegenover een 3 – 3 gelijkspel) en op basis van de tie breaks eerste worden. Maar hoe stond Daniel eigenlijk?

Daniel Kutchoukov – Adam Murphy

Zwart heeft een goede partij gespeeld en kan met 31…Td1 eenvoudig het punt binnenhalen. In plaats daarvan volgde 31…Tc8 32.Kh2 a5 Sterk is 32…Tcc2! 33.Tb7 Kh8 Zwart geeft al zijn voordeel weg met deze zet, 33…h6 was genoeg voor de winst. 34.Tb1! Zwart kan geen 34…Tcc2 spelen vanwege mat achter de paaltjes. De pion op b2 gaat dus verloren, waarna remise de meest logisch uitslag zou zijn. Daniel was er niet zeker van dat remise genoeg was en ging er nog eens goed voor zitten.

Daniel Kutchoukov – Adam Murphy

Daniel heeft een pion gewonnen maar dat is niet voldoende voor de winst. Hij heeft net 76.Kd3 gespeeld om richting de toren te lopen, maar de toren heeft genoeg velden tot zijn beschikking op de a-lijn. Indien de koning naar b6 loopt kan zwart schaak blijven geven op de onderste rij. Remise is dus de logische uitslag, maar zwart gaat de fout in met 76…Txf4. Dat is niet handig omdat wit nu kan winnen met (bijvoorbeeld) 77.Tb8. Daniel zag het juiste idee, maar koos voor de verkeerde uitvoering. Na 77.Tg8+ Kxg8 78.a8D+ Kg7 heeft zwart een vesting! Vijftig zetten later werd de vrede getekend.

Dit halfje betekende het 21ste bordpunt voor Nederland. Dat was precies het aantal dat Engeland al had bereikt na het gelijkspel tegen Frankrijk, want die wedstrijd eindigde inderdaad in 3-3. Evenveel bordpunten, maar één matchpunt meer: Nederland wint de Robinson Cup!

De beker is binnen!

Voor de volledigheid de eindstand:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.