Magnus’ onvoltooide meesterwerk

Carlsen – Svdiler in Biel 2018/ Photo: Lennart Ootes

 

Afgelopen dinsdag speelden Magnus Carlsen en Peter Svidler in Biel een uiterst fascinerende partij. Een heerlijke Lg5-Najdorf vol met stukoffers en koningsaanval.

De partij in drie ‘bedrijven’:

Stelling na 14… Pfd7. Hoe ging Magnus Carlsen hier verder?

Stelling na 16… Dxd7. Hoe ging Magnus Carlsen nu verder?

Stelling na 19… Lh8. Magnus had hier met een derde stukoffer kunnen winnen. Ziet u hoe?

De partij:

De persconferentie van Magnus Carlsen en Peter Svidler:

3 Comments

 1. Avatar
  wimw juli 26, 2018

  Heel interessant. Stockfish gaf na het derde stukoffer een remise door herhaling van zetten, maar mogelijk geeft een andere engine deze winst.

  Verder won in de ronde hiervoor Carlsen van Vachier Lagrave een eindspel vanuit gelijke stand, wat iemand de opmerking ontlokte dat je in zo’n situatie beter kan opgeven en je energie bewaren voor de volgende ronde.

 2. Avatar
  TheBlackKnight juli 26, 2018

  Voor veel spelers lijkt een gelijke stelling tegen Carlsen eentje om op te geven; toch als je zelfverzekerd genoeg bent, gewoon doorspelen! Soms raakt Carlsen overmoedig en of mist Carlsen ook iets, dat was bijv in de partij van gister. De jonge tegenstander wist na wat zwaktes toch in het einde de stelling gelijk te houden en kwam daarmee op een half punt, beter gezegd blijft ongeslagen tegen de wereldtopper.  We gaan zien of die met verwisselde kleuren ook gelijk houdt. Dit halfje heeft hij in iedergeval. Carlsen is in iedergeval weer eens gewaarschuwd dat hij tegenstanders serieus moet blijven nemen als die wilt winnen. Al is die veruit de beste op moment, er zijn spelers die goede resultaten tegen hem boeken.

  Zal wel heerlijk voor hem zijn eindelijk Maxim weer eens verslagen te hebben, maar die lijkt momenteel niet in zijn beste vorm.

  Vandaag Mamedyarov, hopelijk mooie partij tussen de twee 2800 spelers. Mooie sparring voor a.s WK. Met de derde 2800 speler

   

   

 3. Avatar
  wimw juli 26, 2018

  @ The Black Knight Je hebt helemaal gelijk en geeft ook prima aan dat andere schakers tegen Carlsen scherp moet blijven, maar dit was natuurlijk een humoristische verzuchting: van wat speelt die man het eindspel sterk, daar kan een gewone sterveling niet tegen op, dus begin er maar niet aan.

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.