13-jarige Vincent Keymer scoort 2de GM norm

In Dieren is het vandaag een rustdag en alles is nog mogelijk. In Parijs is de laatste ronde van de Tour de France verreden en de winnaar van de Tour was al bekend. In Helsingor in Denemarken is zojuist de Xtracon Chess Open (Copenhagen Open) afgelopen met als winnaar de Noor Jon Ludwig Hammer (2631), hij scoorde 8,5 uit 10.

In het warme Dieren is het de vijftigste editie van het Condigne Open NK en in Helsingor was het de 40ste editie van dit populaire Deense toernooi.

Bij het ingaan van de laatste en tiende ronde van dit sterk bezette toernooi waren er vijf koplopers die om de winst streden. Hammer (2631), Svane (2580), Keymer (2466), Andreikin (2702) en Tari (2615). Allen hadden 7,5 uit 9. De 13-jarige Vincent Keymer had zijn tweede GM-norm al veilig gesteld. In de laatste ronde wonnen Andreikin en Hammer, maar Hammer werd uiteindelijke tot winnaar uitgeroepen. Hammer speelde in de laatste ronde tegen Keymer en verschalkte hem in een toreneindspel. De Noor Hammer volgde de tactiek van zijn landgenoot Carlsen. Bij gelijke stelling doorgaan tot de tegenstander een moment van zwakte kent en in tijdnood komt. En dan toeslaan in het verre eindspel. Maar toch een prima prestatie van de jonge Vincent! Vincents zusje Cecilia deed ook mee, zij scoorde 3,5 uit 10.

In de negende ronde speelden de 13-jarige Vincent Keymer en Simon Agdestein remise tegen elkaar. Simon Agdestein is oud-voetballer van het Noorse elftal, zelf een sterke grootmeester in Noorwegen en vooral oud-coach/trainer van de jonge Magnus Carlsen. Hij zal ongetwijfeld hebben gedacht aan de 13-jarige Magnus die in 2004 aan de C-groep in Wijk aan Zee meedeed en deze won. Zijn eerste GM-norm. Hij scoorde in 2004 nog twee normen en werd op 13-jarige leeftijd grootmeester! In 2004 schreef Agdestein al een boek over Magnus! En nu zat hij tegenover een ander 13-jarig jeugdtalent dat zijn tweede GM-norm had gescoord.

 

Agdestein tegen Keymer (bron: toernooisite)

De sponsor van het toernooi is het Deense IT-bedrijf Xtracon en daarom heet het toernooi de Xtracon Open, voorheen vooral bekend als Politiken Cup. Aan deze 40ste editie deden 400 schakers mee, GM 28x, IM 28x, FM 32x, WGM 2 en CM 6. Uit Denemarken waren er 157 deelnemers en uit Noorwegen 74, de rest uit andere landen. De hoofdprijs was 20.000 Deense Kronen.

Er waren drie Nederlandse deelnemers: Jan Timman, Bart Stam en Sietske Greeuw.

Jan Timman is een graag geziene gast bij de Xtracon Open (v.h. Politiken Cup) maar heeft dit toernooi voor zover mij bekend nog nooit gewonnen. Nederlandse winnaars waren Tiviakov (2x) en Sokolov. Deze editie scoorde Timman 7 uit 10.

 

Timman tegen Korley (bron: toernooisite)

Bart Stam, de nieuwe toernooidirecteur van Deloitte NK Schaken 2018 (of NK Schaken zo u wilt), was na afloop van het NK zelf ook toe aan een toernooi spelen en toog naar Denemarken. Hij behaalde 5 uit 10.

 

Stam tegen Hobber (bron: toernooisite)

Sietske Greeuw, een wiskundedocent behaalde 5,5 uit 10. Sietske heeft een aantal jaren wiskundeles gegeven op het Barleus Gymnasium in Amsterdam en zij geeft sinds 2016 wiskundeles aan de European School Luxembourg. Jarenlang was zij actief voor de VAS-jeugd. In Luxemburg is zij lid van Gambit Bonnevoie.

Siets

Sietske Greeuw  (bron: toernooisite)

De bekendste en sterkste Deense schaker was natuurlijk Jørgen Bent Larsen, die in 2010 op 75-jarige leeftijd overleed. Hij kende vele nationale en internationale successen. Hij behoorde in zijn tijd tot de wereldtop. Tot de komst van Magnus Carlsen was hij de sterkste Scandinavische schaker. Hij had een zeer onorthodoxe en tot de verbeelding sprekende speelstijl.

Komt Vincent Keymer in 2019 naar Wijk aan Zee?

Begin mei besteedde ik al veel aandacht aan dit jonge talent en ik sprak de hoop uit dat Vincent in 2019 naar Nederland komt. Ik zet hierop nog steeds mijn fiches en ik hoop dat Jeroen v.d. Berg hem weet te overtuigen dat meedoen in Wijk aan Zee minstens net zo leuk is als meedoen aan de Gribaltar Open. En extra publiciteit verzekerd in Duitsland en Nederland met het dan 14-jarige talent.

Een keuze is nodig omdat deze toernooien elkaar overlappen. En voor Vincent is het een goede training voor de Grenke Chess Classic 2019, want daaraan mag hij meedoen als hij wil. Besloten heeft hij nog niet, hij wil waarschijnlijk eerst zijn derde grootmeesternorm halen.

Wordt vervolgd.

4 Reacties

    • Avatar
      Bart Stam 31 juli 2018

      Ik ook, Jaap! Dank voor jouw steun en ook dank aan Teun Koorevaar voor het adequate toernooiverslag. Het was een mooi toernooi, wederom perfect georganiseerd door Lars-Henrik Bech Hansen e.a. in een prachtige omgeving. IGM Lars Schandorff was de nieuwe commentator. Op youtube zijn de livestreams te zien (Xtracon Chess Open 2018), helaas alleen in het Deens. Dit toernooi verdient meer Nederlandse deelnemers!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.