Tienjarige Yichen Han verslaat grootmeester

De tienjarige Yichen Han heeft als waarschijnlijk jongste Nederlander ooit een grootmeester verslagen! In het weekendtoernooi  Midland open (meetellend voor de Fide-rating) versloeg hij in de eerste ronde met zwart de Britse grootmeester Mark Hebden. Dat dat geen toevalstreffer was bewees hij door daarna Blackburn (2202) te verslaan en remise te spelen tegen Willow (2303), uiteindelijk eindigde hij het toernooi met 3 uit 5 en een TPR van 2279.

Resultaten van Yichen

Yichen Han, foto door Frans Peeters

Yichen komt uit Eindhoven en is geboren op 17 november 2007. Hij woont momenteel in Newcastle upon Tyrne in Engeland maar speelt voor Nederland. In november zal hij aan het WK meedoen in Spanje. Hij zoekt daarvoor nog fondsen, u kunt hem steunen via zijn talentboek.

In zijn partij tegen Hebden stond hij eerst niet zo goed. Wit kreeg aanval en 24.Pg3! had hem goede kansen gegeven. Na 24.Td7? nam zwart echter de partij over. De stelling met een kwaliteit meer was nog niet zo makkelijk omdat de zwarte koning niet veilig stond, maar zwart won steeds meer materiaal en stond op het eind een dame voor Hij moest nog even eeuwig schaak vermijden maar toen was het punt binnen! Daarmee verbreekt Yichen zover mij bekend het Nederlands record dat op naam stond van Daniel Stellwagen, die in 1998 in Hoogeveen op elfjarige leeftijd van een grootmeester won.

De partij:

7 Reacties

 1. Avatar
  Yehuda 21 augustus 2018

  De voortreffelijke winst van Yichen Han tegen de doorgewinterde Engelse grootmeester Mark Hebden is absoluut een indrukwekkender prestatie dan de winst van Stellwagen destijds. Dat was tegen een stokoude, weinig meer actieve Fin, die heel slecht speelde…

 2. Avatar
  wimw 21 augustus 2018

  Een geweldige overwinning van Yichen Han tegen die sterke Engelse grootmeester Mark Hebden, die meermalen rapid kampioen van Engeland was. Stellwagen speelde in 1998 tegen de Fin Rantanen, die inderdaad minder sterk is, maar die in 1998 nog maar 48 jaar was, dus niet stokoud. Voor wie die partij wil naspelen. www.365chess.com/view_game.php?g=1046071&m=0

 3. Avatar
  Johan Hut 21 augustus 2018

  Befaamde uitspraak van Stellwagen: “Is die meneer grootmeester? Dan is het zeker lang geleden dat hij dat geworden is.” Dat had ik opgeschreven en is door diverse journalisten geciteerd.

  Ook zei Stellwagen een dag later zoiets als: “Volgens mij had die meneer zich ’s avonds qua alcohol niet meer helemaal in de hand.” Een wijze uitspraak voor een elfjarige.

 4. Avatar
  Johan Hut 21 augustus 2018

  Rantanen lijkt het wel vroeg op te geven, dus ik heb het even opgezocht: hij overschreed zijn bedenktijd. Maar hij heeft geen goede zetten en zwart kan rustig zijn torens beter in het spel brengen.

 5. Avatar
  wimw 21 augustus 2018

  In 1998 won Dimitri Reinderman het VAM schaaktoernooi in Hoogeveen, dus hij weet het uit de eerste hand. Maar Rantanen kwam in 1999 terug en versloeg zowaar Erwin L’Ami en eindigde ook wat hoger dan het jaar daarvoor.

 6. Avatar
  Paul Bierenbroodspot 22 augustus 2018

  Hebden is 60, dus wanneer iemand van 48 al stokoud is, wat moet je dan wel niet van Hebden vinden? De Hebden van 60 is wel een sterkere speler dan de Rantanen van 48, het scheelt 65 elopunten. Hoe dan ook, een knappe prestatie van Yichen!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.