Bosboom wint op Texel

Mat op ‘t Wad, rapidtoernooi 18 augustus jl.

“How do you pronounce Texel?” vroeg Afek me toen ik hem op zaterdagochtend 18 augustus van de boot haalde. Ik begreep direct wat hij bedoelde. De Engelstalige welkomsttekst op de TESO-boot spreekt immers abusievelijk van “Teksel”, naar het voorbeeld van de Amerikaanse staat “Teksas”. Ik vertelde Afek dat we in het Nederlands deze staat “Tessas” noemen, vandaar dat we het de Amerikanen gunnen om Texel als “Teksel” uit te spreken. Hij kon er wel om lachen.

De eerste editie van het midzomerrapidtoernooi op Texel werd op 18 augustus georganiseerd: “Mat op ‘t Wad” (een vondst van En Passant-voorzitter Jaap Dros). Dertig deelnemers met een mooie brede niveau-range, boeiende eindspeldemonstraties van Yochanan Afek, een gezellige sfeer, gezonde spanning en een aansprekende winnaar in de persoon van Manuel Bosboom. Wat wil je nog meer?

Bosboom, die eerder op Texel was om parachute te springen, vond het toernooi spannender dan de sprong uit het vliegtuigje. Aan spannende momenten had hij inderdaad geen gebrek. Tegen Warner de Weerd moest hij alle zeilen bijzetten om vanuit verloren positie remise te maken en ook in enkele andere partijen moest hij diep gaan om zijn belagers van zich af te houden. Met het ingaan van de laatste ronde was hij met 5.5 uit 6 een half punt los van de concurrentie en kon hij met zwart op twee resultaten spelen: zo mogelijk winnen, zo nodig remise. Tegenstander Simon Jelgersma, een half punt achterop, moest winnen. Zie de onderstaande stelling, na 25. Dg7-b2. Wit Jelgersma, zwart Bosboom, beide spelers nog ca. 5 minuten bedenktijd.

De dreiging Db6+ gevolgd door Da7 is vervelend en er dreigt ook al direct Lxa6… Bosboom ziet het gevaar en speelt 25….Da8. Hoe kan wit verder komen? Wit staat ondanks de vorstelijke positie van het zwarte paard beter, maar hoe moet je zo’n stelling aanpakken? Jelgersma koos voor 26. Db6+, maar moest na het simpele Kd7 even later weer terug (27. Tb4? Ld8!). Het zal duidelijk zijn wat er vervolgens gebeurde: Jelgersma vond in de paar minuten die hem resteerden geen goed plan, Bosboom versterkte zijn positie zet voor zet, mobiliseerde zijn centrumpionnen en won; met 6.5 uit 7 schreef hij het toernooi afgetekend op zijn naam. Pieter Hopman werd ongedeeld tweede met 5.5 uit 7, gevolgd door Afek, De Weerd, (Simon) Jelgersma, De Graaf en Perez Garcia met 5 punten.

Het toernooi eindigde strak op tijd, zodat de ‘overkanters’ de boot van 6 uur nog konden halen. De boot van 6 uur? “Nee hoor, we gaan eerst nog even een hapje eten!” in Den Burg. En zo is het: een dag op Texel is een dag om te koesteren. Zo lang mogelijk. Op 17 augustus 2019 volgt de tweede editie van Mat op ‘t Wad.

Jan Willem Duijzer

3 Reacties

 1. Avatar
  Johan Hut 26 augustus 2018

  De Graaf zal wel Dick zijn, neem ik aan. Waren er veel spelers van het andere En Passant?

 2. Avatar
  Jan Willem Duijzer 26 augustus 2018

  Ja, Dick was er met zijn zoon Calvin. Verder geen Spakenburgers geloof ik. Misschien kun jij ze eens aanmoedigen… Wie het kleine niet eert, is het grote niet weert…-:)

 3. Avatar
  Johan Hut 26 augustus 2018

  Volgens mij is er een soort vriendschapsband, waarbij Dick van Barneveld een rol speelt, die van EP-Spakenburg naar EP-Texel verhuisd is. Hij was ook bij het Fish Partners Toernooi in juli in Spakenburg. Nou ja, ze zullen dit wel lezen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.