Weekendje St. Louis

Afgelopen weekend bezocht ik voor de eerste keer Saint Louis.  Mijn bezoek viel samen met de laatste dagen van de Sinquefield Cup en het gaf me de gelegenheid om de World Chess Hall of Fame te bezoeken en en een rapid- en snelschaaktoernooi te spelen.

Er waren meer Nederlanders. Yvette Nagel was er op vakantie (haar man Yasser Seirawan verzorgde samen met Jennifer Shahade en Maurice Ashley het commentaar), Benjamin Bok  deed ook mee aan het snelschaaktoernooi (met 10 GMs!) en duizendpoot Lennart Ootes zorgde er weer voor dat alles vlekkeloos verliep. Benjamin is gelukkig weer helemaal gezond en gaat Business Economics studeren aan de St. Louis University. Ik ben benieuwd of deze schaakomgeving hem richting de 2700 kan helpen.

Rex Sinquefield, die het schaakteam van de St. Louis University al sponsorde,  maakte bekend $50 miljoen aan deze universiteit te schenken.

In de World Chess Hall of Fame kwam ik bijgaande foto tegen die is genomen door de bekende fotograaf Harry Benson tijdens de Sinquefield Cup 2014. Magnus Carlsen kijkt naar de ‘wereld’ en Fabiano Caruana kijkt naar Magnus Carlsen. Zo lijken de verhoudingen nog steeds. Ondanks dat Fabiano Caruana dit jaar het Kandiatentoernooi, Grenke Chess, Altibox Norway Chess en de Sinquefield Cup won, is hij voor mij nog steeds de underdog in de match met Magnus Carlsen. In hun onderlinge partij in Saint Louis speelde Carlsen Caruana langzaam van het bord maar verzuimde Carlsen vervolgens te winnen. Het initiatief ligt bij Carlsen, maar Caruana kan goed rekenen en Carlsen kan vooral van zichzelf verliezen als hij gefrustreerd raakt en teveel risico neemt in het forceren van onbalans in de positie.

Harry Benson was ook aanwezig in Saint Louis. Hij is vooral bekend van zijn foto’s van Bobby Fischer, Amerikaanse presidenten en het Engelse Koningshuis. Maurice Ashley interviewde hem over zijn relatie met Bobby Fischer.

De partij tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana. Analyse door chess.com.

1 Comment

  1. Avatar
    Derk Dekker augustus 30, 2018

    Leuk artikel, dank voor het delen. Ik wil daar ook nog eens heen, wie niet?!

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.