Documentaire Closing gambit

Zondag 9 september, Canvas, 21u45

Closing gambit: 1978 – Korchnoi versus Karpov and the Kremlin

Nadat Bobby Fischer in ’72 Boris Spasski versloeg op het WK schaken, waren de Sovjets erop gebrand om de titel te herwinnen, en wel door de inzet van Anatoli Karpov, een trouw lid van de Communistische Partij. Fischer weigerde zijn titel te verdedigen en dus won Karpov. Zijn eerste titelverdediging was dan weer tegen Viktor Kortsjnoj, een criticus van het Sovjetregime en bekende overloper sinds 1976.

Terwijl de rivalen hun strijd beslechten bij het schaakbord, woedt achter de schermen een psychologische oorlog met KGB-agenten, doodsbedreigingen, gecodeerde yoghurt en een vreemde sekte tegen wie een klacht liep wegens moord. M.m.v. Anatoli Karpov, Boris Gelfand, Garry Kasparov, Magnus Carlsen, Michael Adams, Nigel Short, Veselin Topalov, Vishy Anand.

(KEW Media, 2018)

Documentaire van Alan Byron

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.