Jorden in de achtervolging bij WK Junioren

Van 4 tot en met 15 september wordt in het Turkse Manavgat het WK voor Junioren gespeeld, het vroegere WK-jeugd t/m 20 jaar. De op papier sterkste speler is de Iraniër Parham Maghsoodloo. Er valt met deze grootmeester een aardig interview te lezen op Chessbase.com, getiteld: The boy who works ten hours each day. Een speler, die dus bereid is om 10 uur per dag aan het schaken te spenderen. Dan moet je wel vanzelf heel sterk worden en dat blijkt dan ook.

Zijn officiële rating in het toernooi is 2649 maar zijn liverating schijnt al 2667 te zijn als de interviewer, Sagar Shah moet geloven. Tweede op rating is trouwens niemand minder dan onze landgenoot Jorden van Foreest! Met 2624 is hij natuurlijk meteen een kandidaat voor het podium. De tweede Nederlander die meespeelt is Robby Kevlishvili met een rating van 2485.

 

Links Jorden van Foreest, rechts Robby Kevlishvili (foto’s Harry Gielen)

De Iraniër begon overweldigend met 5 uit 5 waarbij hij zijn tegenstander voornamelijk van het bord rekende. Maar in de zesde ronde moest hij dan toch zijn eerste halfje afgeven. De Oezbeek Javokhir Sindarov (2484) snoepte hem zijn eerste halfje af.

Hoe vergaat het onze boys?

SNo Naam Rtg FED 1 2 3 4 5 6 Pts. Rk. K rtg+/-
2 GM Van Foreest Jorden 2624 NED ½ 1 ½ ½ 1 1 4,5 18 10 -1,70
37 IM Kevlishvili Robby 2485 NED ½ 1 1 ½ 0 0 3,0 75 10 -5,90

Jorden heeft +3, maar heeft een paar keer een half gemorst tegen een lager geklasseerde speler. Dat kan nu eenmaal gebeuren. Al deze deelnemers kunnen wel een potje schaken.
Robby begon niet slecht, maar de laatste twee ronden liep hij tegen een nul op. Het kwam misschien vanwege de heel erg lange partij die hij in de tweede ronde speelde. Hij moest daarin maar liefst 103 zetten spelen om de tegenstander op de knieën te krijgen.

ANALYSES

De partijen van Jorden uit de ronden 1-6:

De partijen van Robby uit de ronden 1-6:

Van Foreest, Jorden – Miciano, John Marvin
1. e4 g6 2. d4 Lg7 3. Pc3 d6 4. f4 Pf6 5. Ld3 Pc6 6. Pf3 Lg4 7. Le2 Lxf3 8. Lxf3 e5 9. d5 Pd4 10. O-O O-O 11. f5 c6 12. dxc6 bxc6 13. g4 h6 14. Lg2 Tb8 15. Kh1 Da5 16. h4 g5 17. hxg5 hxg5 18. Lxg5 Txb2 19. Ld2 Txc2

In deze scherpe stelling nam Van Foreest het initiatief in handen met
20. g5! Ph5?
En zwart gaat meteen de fout in. 20…Txd2 21. Dxd2 Ph5 was relatief beter hoewel wit dan ook na 22. De3 (of zelfs 22. f6) duidelijk beter zou hebben gestaan.
21. Dxh5
Wit mag zijn damevleugel in de steek laten in ruil voor een dodelijke koningsaanval.
21…Txd2 22. f6 Pe6
23. Lh3!
Een nieuw stuk in de aanval maar ook met het idee om soms het verdedigende paard eraf te kunnen slaan.
23…Pf4 24. Txf4!
Daar heeft Jorden meestal niet zoveel problemen mee!
24…Dxc3

Na 24…exf4 25. fxg7 Kxg7 26. Dh6+ Kg8 27. Lf5 is het uit. Want wit geeft mat na bijvoorbeeld: 27…Te8 28. Lh7+ Kh8 29. Lg6+ Kg8 30. Dh7+ Kf8 31. Dxf7#
25. fxg7! Dxa1+ 26. Tf1
Het was geforceerd mat gegaan na: 26. Lf1 Kxg7 27. Dh6+ Kg8 28. g6 en er valt niets meer te bedenken voor zwart.
26…Dxf1+ 27. Lxf1 Kxg7 28. Dh6+ Kg8

29. g6!
Zo wordt de zwarte koningsstelling gesloopt.
29…fxg6 30. Dxg6+ Kh8 31. Dh6+ Kg8 32. Lc4+
Ook niet gek!
32…d5 33. Dxd2 dxc4 34. Dg5+
En nu vond de zwartspeler het wel genoeg.
1-0

Sadikhov, Ulvi – Van Foreest, Jorden
1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. Lb5+ Ld7 4. Lxd7+ Pxd7 5. c4 Pgf6 6. Pc3 Pe5 7. O-O e6 8. d3 Le7 9. Pxe5 dxe5 10. f4 O-O 11. fxe5 Dd4+ 12. Kh1 Dxe5 13. Lf4 Dh5 14. De1 Pd7 15. e5

15. Tf3 f6
15…Pb8!
Het paard streeft naar veld d4.
16. Pe4 Pc6 17. Dg3 Kh8 18. a3 Tad8 19. Tae1 Td7 20. Pd6
Ook na 20. Te3 Pd4 staat zwart een tikje beter.
20…Dg6 21. Df2 b6 22. Te3

22…Pxe5?!
Een wat frivole afwikkeling die strikt genomen nauwelijks iets oplevert voor zwart. Zwart had min of meer een pion kunnen veroveren met 22…Lxd6 23. exd6 e5 24. Lxe5 Pxe5 25. Txe5 Dxd3 omdat d6 ten dode is opgeschreven.
23. Lxe5 Lxd6 24. Tg3
24…Lxe5!?
Sterker nog: zwart moet de dame geven en hij krijgt daar een toren, een stuk en een pion voor terug.
25. Txg6 hxg6 26. De2 Lf6 27. b3 Kg8 28. g3 Tfd8 29. Tf3 Td4
Toegegeven: zwart heeft een mooie structuur en de touwtjes in handen, maar in feite is er weinig aan de hand voor wit.
30. h4
‘Niets doen’ met bijvoorbeeld 30. Kg2 kwam ook in aanmerking.
30…g5!?
Zo lost zwart in elk geval een dubbelpion op.
31. hxg5 Lxg5 32. Kg2 Lf6 33. a4 a6 34. Df1 T8d6 35. Kh3 Td7 36. De2 a5
Zwart zet de damevleugel op slot.
37. Df1 Ld8 38. De2 Lc7 39. De3 Ld6 40. Kg2 Lf8 41. Kh3 g6 42. De2 Lh6
Na wat omzwervingen met de loper is hij eindelijk ergens aangekomen waar hij wat velden in beslag neemt. Toch heeft het allemaal weinig om het lijf. Wit besluit om zelf ook maar eens actief te worden.
43. De5 Lf8 44. Db8 T4d6 45. Kg2
Wit zit er nu eigenlijk te keepen?
45…Kg7 46. g4 Le7 47. Kf1
47…Lg5
Het slaan van pion d3 komt nooit in aanmerking vanwege 47…Txd3 48. Txd3 Txd3 49. Dxb6 en zwart moet alle zeilen bijzetten om hier niet te hoeven verliezen.
48. Ke2 e5 49. Th3?
Toch hebben al die schijnmanoeuvres ergens voor gediend. Wit wordt te optimistisch en hij verliest het gevaar uit het oog. Hij dreigt wel pardoes mat in één op h8.
49…Td8 50. Dc7
50…e4!
Die hing in de lucht natuurlijk!
51. dxe4
De zwarte stukken werken nu optimaal samen. Na een zet als 51. Th2 wint zwart met 51…Txd3 52. De5+ Lf6 53. Dxe4 Td2+ 54. Kf3 Txh2 de witte toren waarna zijn materiële overwicht genoeg is voor de overwinning.
51…Td2+ 52. Ke1 Td1+ 53. Kf2 T8d2+ 54. Kf3 Td3+
55. Ke2
Ook na 55. Kg2 T1d2+ zou de witte toren verloren gaan.
55…T1d2+ 56. Ke1 Txh3 57. De5+ Lf6
En wit gaf het op. De twee torens en de loper zijn veel sterker dan de dame.
0-1

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

22 Reacties

 1. Avatar
  Johan Hut 10 september 2018

  Het gebeurt zo vaak dat onze landgenoten bij WJK’s ratingpunten verliezen, maar bijvoorbeeld ook bij het EK-individueel, ook een massaal Zwitsers toernooi. Ik denk dat onbekendheid met de tegenstanders een rol speelt. Dat je de avond tevoren hun partijen in de databank kunt opzoeken, heft die onbekendheid onvoldoende op. Dat is een vermoeden van mij.

  Dus dan heb je wel 100 Elo-punten meer, maar weet je niet zo goed hoe je die tegenstander moet aanpakken. Eigenlijk zou je tegen het bord moeten spelen en niet tegen de mens, maar zo werkt het misschien wel.

 2. Avatar
  Frits Fritschy 10 september 2018

  Het zou ook kunnen zijn dat in landen als Nederland, met een hoge ‘schaakdichtheid’, de mogelijkheden om je rating op het juiste niveau te krijgen wat groter zijn dan in bijvoorbeeld Centraal-Aziatische landen. Pakweg Kazachstan is vijftigmaal groter dan Nederland met evenveel inwoners en slechts 6 GM’s. Dan is de kans dat je met al je talent vaak tegen dezelfde spelers speelt erg groot, en als dat ook voor een groot deel gemotiveerde jeugdspelers zijn, zal de gezamenlijke rating niet snel stijgen. Dan is er een goede kans dat veel van die spelers eigenlijk die genoemde 100 ratingpunten te weinig hebben. Zeker als het niet om de echte toptalenten gaat waar een bond geld voor heeft om ze aan buitenlandse toernooien deel te laten nemen.

 3. Avatar
  Jaap Amesz 11 september 2018

  In het artikel over de Iraanse jongeman is het goed om te lezen dat fat shaming nu eindelijk ook Chessbase bereikt heeft. 😉 De auteur is ene ‘Sagar Shah’. Geen idee wie die gast is. Hoe zou hij het vinden als ik hem eens even de maat zou gaan meten. Zou Chessbase dan ook mijn artikel op de hoofdpagina plaatsen waar ik ‘Sagar Shah’ fileer?

   

 4. Avatar
  Rene Olthof 11 september 2018

  Sagar Shah heeft honderden artikelen op internationale websites gepubliceerd, met name op ChessBase India. Gaf bijv. ook acte de presence in Dieren. Of hij ooit van Jaap Amesz heeft gehoord is een open vraag.

  • Avatar
   Jaap Amesz 11 september 2018

   Feit blijft dat Sagar Sha aan fat shaming doet. Honderden artikelen doen daar niets aan af. Of hij ooit van Rene Olthof heeft gehoord is een open vraag.

   • Avatar
    Frits Fritschy 11 september 2018

    Overdrijf je niet een beetje, Jaap? Het postuur van Maghsoodloo is tamelijk opvallend. Maar geen foto’s meer van hem, dan? Sagar Shah verbindt dat uiterlijk met het – vrij algemene, alhoewel niet bij mij – idee dat schaken een sport is en dat Maghsoodloo zich niet zo erg fysiek lijkt voor te bereiden. Om onmiddellijk daarna te suggereren dat zijn liefde voor het spel dat compenseert. Ik zie niet wat daar ‘shaming’ aan is. Hooguit een voor sommigen wat ongemakkelijke waarheid.

    • Avatar
     Dimitri Reinderman 11 september 2018

     ‘Hij zal wel weinig aan sport doen, kijk maar hoe hij eruit ziet’ lijkt ook mij een typisch voorbeeld van fat shaming. En misschien zit die gast wel elke dag twee uur in de sportschool of heeft ie een of andere ziekte waardoor hij overgewicht heeft…

     • Avatar
      Frits Fritschy 11 september 2018

      Ja, Dimitri, het is maar hoe je het verwoordt en wat voor termen je eraan verbindt. Voor de duidelijkheid: dit is het gewraakte citaat:

      “I often try to get an idea as to how serious a chess player is about the game by looking at his physical condition. If someone has lost weight and is looking fit, that is a sign that he is taking the sport seriously. People may remember how Peter Svidler lost a lot of weight before the Candidates in 2013. It was not surprising that in the last round which was filled with so much pressure and tension, Peter was able to maintain his nerves and stamina and beat Magnus Carlsen. A healthy mind in a healthy body, as they say. But when one looks at Parham, you do not get the feeling that the boy particularly works on his fitness. But there is something else that makes him keep climbing up the Elo ladder — “The love for the game of chess!”

      After the game when I interviewed Parham, he said that he works at least ten hours each day. Such work ethic is not very common. His confident attitude backed by such actual hard work is a sure recipe for success and Parham is already showing it in his results.”

      Sagar Shah prijst Mahsoodloo dus uitgebreid. Hij heeft – om wat voor reden dan ook – overgewicht, maar compenseert dat met liefde voor het spel en hard werk. ‘Kijk maar hoe hij eruitziet’ en ‘fat shaming’ hebben een gevoelswaarde die voor geen kant bij dit artikel passen.

  • Avatar
   Richard Vedder 11 september 2018

   Welbeschouwd betreft dit een gesloten vraag. Hij kan met ja of nee beantwoord worden.

 5. Avatar
  wimw 11 september 2018

  Ik had echt meer van Jorden van Foreest verwacht. Vorig jaar in 2017 viel hij met 8 uit 11 net buiten het podium met een gedeelde vierde plaats. Dit jaar is hij de tweede qua rating op de startranglijst en daarom is halverwege het toernooi een plek rond de 20e plaats niet helemaal wat je verwacht. Met 5 uit 7 is er nog van alles mogelijk, maar hij zal nog een paar keer moeten winnen om nu wel op het podium te komen.

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 11 september 2018

   Vorig jaar was hij bijna kampioen; hij had daarvoor in de laatste ronde een beter eindspel tegen Tari moeten winnen. Toen was hij overigens met 2.5 uit 5 begonnen.

  • Avatar
   Tony Werten 12 september 2018

   Jorden heeft een rating van 2624 en nu een tpr van 2578. Als hij daarmee niet aan jouw verwachtingen voldoet lijkt me dat meer iets waar jij aan moet werken.

   • Avatar
    Hendrikom 12 september 2018

    Ik hoop toch maar dat verwachtingen van fans van landgenoten op een wk niet uitgedrukt worden in een TPR.

    • Avatar
     Tony Werten 12 september 2018

     Ik denk dat een tpr een goede indicatie is voor het realisme van de verwachtingen waar we onze jeugd mee opzadelen.

     Hopen op een goed resultaat is heel wat anders dan verwachten.

 6. Avatar
  wimw 11 september 2018

  Vorig jaar 2017 verloor Jorden van Foreest in ronde 4 en 5, maar herstelde dat met vijf achtereenvolgende overwinningen, te beginnen tegen Ravi Haria, waar hij dit jaar tegen remiseerde ondanks de ongeveer 200 punten verschil in rating. Maar het zou dus nog kunnen!

 7. Avatar
  Jaap Amesz 12 september 2018

  Even verder over de fat shaming.

  Frits, ik wil best zeggen dat dit artikel/alinea een vrij milde vorm van fat shaming is. Dat ik het benoem als fat shaming vind ik geen overdrijving. Dat de auteur het lief opschrijft en met een positieve draai afsluit maakt het feit dat er aan een uiterlijk kenmerk een negatieve kwalificatie wordt geattribueerd niet minder. Wanneer je een drol in een gouden doos met rode strik doet, blijft het een drol. 😉

   

  • Avatar
   Frits Fritschy 12 september 2018

   Jaap, ernstig overgewicht is een conditie die een schaakcarrière in de weg kan staan. Het een en het ander met elkaar in verband brengen, is gewoon journalistiek. Shah doet dat op een volgens mij nette manier. Ik vermoed dat we het daar oneens over blijven.

   • Avatar
    Jaap Amesz 12 september 2018

    Het is wel een aanname en gebaseerd op persoonlijke gissing.

    Dat er gefatshamed is op Chessbase is in ieder geval een feit. Of je persoonlijke wereldbeeld fat shaming in het algemeen als geaccepteerd en terecht beschouwd of tot het mogen bedrijven van journalistiek in relatie tot fat shaming in de vorm van een (niet wetenschappelijk bewezen met betrekking tot het schaakspel) relatie aanstippen is een ander verhaal

    Wat wel grappig is dat juist deze dikzak nummer 1 op rating is. 😉

 8. Avatar
  Eric César 12 september 2018

  Het uitgangspunt van Sagar Shah deugt al niet en daarom is zijn verder betoog ook volstrekt waardeloos:

  I often try to get an idea as to how serious a chess player is about the game by looking at his physical condition.

  Hierin zit de gedachte dat fysieke conditie van een schaker een maat is voor hoe serieus hij is m.b.t. het schaken. Dit is een denkfout. Het klopt enerzijds dat veel topschakers hun fysieke conditie op peil houden, maar het is anderzijds geen feit dat schakers die dat niet doen, geen topschaker zouden kunnen zijn. Bekend is het verhaal van Timman, wiens resultaten juist slechter werden toen hij het advies om te gaan hardlopen opvolgde. En er zijn in de schaakhistorie nog veel meer van dergelijke voorbeelden aan te wijzen die de stelling van Sagar Shah ontkrachten.

   If someone has lost weight and is looking fit, that is a sign that he is taking the sport seriously.

  Dit is ook weer een idiote opmerking, want het is een feit dat je simpelweg overlijdt wanneer je maar steeds gewicht blijft verliezen. Volgens Sagar Shah is dat echter een teken dat je de sport serieus neemt.

 9. Avatar
  Pipo Koeien 12 september 2018

  Jeetje, wat een machtig interessante discussie, aangezwengeld door iemand die zelf blijkbaar een beetje gevoelig is op dit punt.

  De zinsnede “If someone has lost weight AND is looking fit…” lezen als “Zolang je blijft afvallen…” is trouwens een idiote vertaling.

  Kunnen we het nu weer over schaken hebben?

   

  • Avatar
   Jaap Amesz 12 september 2018

   Chessbase is een van de grote spelers, die mag best worden aangesproken. Daar stip ik iets van aan wat inderdaad gevoelig bij me ligt. Wanneer mensen op de snelweg gaan afspreken om anti-Zwarte Piet betogers te gaan blokkeren, dan zal dat wel gevoelig voor hen liggen wat mij weer totaal niet interesseert. Ieder zijn ding. Je hoeft niet verder te lezen en je hoeft niks te schrijven. Eigen keuze.

    

    

    

   • Avatar
    Pipo Koeien 17 september 2018

    “Ook je goed recht om je mening te geven zoals je die geeft. Alles prima!”

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.