Loek van Wely wint OGD-Rapidschaaktoernooi in Delft!

Loek van Wely heeft de eenentwintigste editie van het OGD-rapidschaaktoernooi gewonnen met 6 punten uit 7 partijen. In de slotronde zag hij Liam Vrolijk in punten nog langszij komen, maar bleef hem op weerstandspunten net voor. In de B-groep won Marcel Flohr; hij behaalde eveneens 6 uit 7.

De eenentwintigste editie van het OGD-rapidschaaktoernooi was goed bezet. Met 84 deelnemers, keurig verdeeld over de beide groepen, kon toernooidirecteur Edgar Huisman met een tevreden gevoel het stokje overdragen aan Eric Wagter.

De A-groep was met 2 grootmeesters en 8 meesters bijzonder sterk bezet. Daaronder bevond zich Loek van Wely, die als een speer uit de startblokken kwam. De eerste 5 ronden won hij, waarmee hij een punt voorsprong nam op de rest van het veld. In ronde 6 stokte de machine een beetje, en moest hij een halfje afstaan aan Jan-Willem de Jong. Twee spelers profiteerden en reduceerden de achterstand tot een half punt: titelverdediger Hing Ting Lai en Liam Vrolijk. Hing Ting had in eerdere ronden tweemaal een halfje afgestaan, en Liam had in ronde 4 het hoofd moeten buigen tegen Loek.

Logischerwijs namen Loek en Hing Ting het in laatste ronde tegen elkaar op. De titelverdediger wist Loek niet pootje te lichten, maar ontfutselde hem wel een half punt. Dat gaf Liam de kans om een gedeelde eerste plaats te bereiken, maar dan moest hij wel Piet Peelen verslaan. Dat lukte Liam, en dus moesten de weerstandspunten uitmaken wie er met de titel vandoor ging. Loek bleek een half weerstandspuntje meer te hebben, en won daarmee het toernooi. Liam deelde dus de eerste plaats met Loek, en Hing Ting werd samen met Edwin van Haastert gedeeld derde met 5½ uit 7.

In de B-groep was het een bijzonder spannende aangelegenheid. Na 5 ronden was er niemand meer met een 100% score. David Berendsen ging met 4½ uit 5 aan kop, maar werd door een zestal spelers op de hielen gezeten. Een van hen – Gert Both – versloeg hem prompt in ronde 6, en ging toen samen met Marcel Flohr met 5 uit 6 aan kop. In een onderling duel mochten Marcel en Gert vervolgens uit gaan maken wie er met de titel naar huis ging. Vier achtervolgers hoopten op een remise, om nog aan te kunnen sluiten bij de koplopers. Het duel werd echter gewonnen door Marcel, waarmee hij met de mooie score van 6 uit 7 de B-groep won. Michel Auwens en Ton Bodaan, eindigden op een gedeelde tweede plaats met 5½ uit 7.

Zoals gebruikelijk was het toernooi nog lang niet afgelopen na de prijsuitreiking: er werd nog vrolijk met een biertje in de hand gevluggerd tot ruim na middernacht.

Veel meer info, de eindstanden, en wat foto’s, zijn te vinden op de website van de organiserende vereniging DSC: www.delftseschaaksite.nl

Met vriendelijke groet,
Ted Barendse (voorzitter DSC)

06-42140566

2 Comments

 1. Avatar
  Daan september 11, 2018

  Ik zie in de eindstand dat GM Dgegubadze maar 2,5 punt had. Laat me raden: is hij weer eerder naar huis gegaan?

   

  • Avatar
   Hendrikom september 12, 2018

   De winnaar van de B-groep had zich ook elders afgemeld voor de laatste ronde!

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.