Bologan’s King’s Indian: A modern repertoire for black

Een opening die leidt tot veelal gecompliceerde stellingen en die vroeger als wapen gold voor grootheden als Fischer en Kasparov. Uiteraard hebben we het over de KID (King’s Indian Defence). Deze twee grootheden die dit meermaals met succes hebben gespeeld, wisten er natuurlijk ook veel vanaf. Helaas voor de wat luiere schakers onder ons, is dit ook hard nodig om de KID met succes te kunnen spelen. Het is een leuke opening die kan lijden tot ongebalanceerde stellingen waarbij een creatieve geest altijd van pas komt. Echter kan het soms dusdanig scherp worden dat men wel de nodige theorie over de vele verschillende varianten moet kennen. Zo bleek ook dat er erg veel theorie over te vinden is toen Kotronias een 5-delige serie schreef over de KID. Wat de doorzetter maar liefst van ruim 2300 bladzijdes aan materiaal voorziet. In 2017 was het GM Victor Bologan die zijn eerder geschreven boek uit 2009 over de KID verder heeft uitgebreid en heeft herzien met de nodige varianten. Met ruim 400 bladzijdes probeert Bologan je daarmee te voorzien van de belangrijkste varianten in de KID, wat naar mijn mening dan ook zeer goed is gelukt!

Inhoud:

Bologan heeft zijn boek goed voorzien van alle verschillende mogelijkheden binnen de KID. Hij heeft zijn boek verdeeld in maar liefst 9 delen met onderverdeeld nog eens 38 hoofdstukken!

Toen ik het boek net binnen had en door de inhoudsopgave bladerde, dacht ik dan ook dat ik niet al te veel kon verwachten van zoveel hoofdstukken in slechts één boek. Ik had de verwachting dat elk hoofdstuk net te weinig aandacht zou krijgen waardoor het niet compleet genoeg zou zijn, maar het tegendeel heeft Bologan mij wel bewezen. Hij heeft zelfs nog de ruimte weten te vinden om in sommige hoofstukken eerste de oude main line te behandelen, waarna hij aangeeft waar het lastig is voor zwart en vervolgens de moderne variant behandelt en daarmee ook aanbeveelt. Vooral het feit dat hij nog uitlegt waarom de oude variant vervangen is, is zeer nuttig voor je eigen begrip over de KID.

Een goed voorbeeld hiervan was te zien in Part III over het Sämisch System.  Dit systeem wordt ook wel gekenmerkt door de zetten: 1. d4, Pf6 2. c4, g6 3. Pc3, Lg7 4. e4, d6 5. f3.

Bovenstaande stelling werd bereikt door na 5. f3 verder te gaan met de zetten 5 ..0-0 6. Le3, c5 7. Pg-e2, Pc6 8. d5, Pe5 9. Pg3

Vanuit deze stelling geeft Bologan dan ook twee opties om te bekijken. De zetten 9…e6 en 9…h5. Eerst gaat hij redelijk diep in op de varianten met 9..e6 en daarna geeft hij dan ook aan dat zwart het altijd moeilijk blijft houden bij goed spel van wit. Daarna geeft hij aan dat tegenwoordig 9..h5 de main line is geworden. Veel spelers vinden het vervelend als er meerdere mogelijkheden worden gegeven, omdat ze gewoon een duidelijk repertoire voorgeschreven willen krijgen. In dat opzicht heeft Bologan dit goed gedaan vind ik zelf. Hij geeft duidelijk aan dat hij 9…h5 prefereert over 9…e6 en vooral die eerdere line laat zien zodat je meer begrip hebt van deze type stellingen. Met alleen maar theorie bestuderen kom je er natuurlijk ook niet. Het is vooral belangrijk dat je de type stellingen begrijpt en weet waar de kansen voor beide kleuren in liggen.

Naast alle bekende varianten in de KID, zoals Petrosian, Gligoric, Bayonet, Averbakh, four pawns en de fianchetto systems, heeft hij ook nog wat bladzijdes gestopt in de wat minder gespeelde systemen tegen de KID. Zo behandeld hij in part VII en part VIII nog de afwijkende fianchetto’s zoals de dubbele fianchetto en een fianchetto zonder c4. In part VIII gaat hij zelfs nog kort in op de London en de Torre systemen. Zeker in part VIII besteedt hij er niet meer al te veel tijd aan, maar hij geeft gewoon varianten die makkelijk zijn te leren en bijna niks fout aan kan gaan. Na het zelf ook een paar keer te hebben uitgeprobeerd, kan ik voor mezelf concluderen dat je zelfs met deze weinige varianten die hij geeft al voldoende weet om de opening goed door te komen.

Na alle theorie geeft hij in Part IX nog 86 oefenopgaves om te kijken of je ook daadwerkelijk het boek aandachtig hebt doorgenomen. Om nog maar eens te laten zien hoe gecompliceerd de KID kan zijn, hierbij nog een opgave uit het boek:

Aleksandrov-Fedorov (2016)

 

In bovenstaande stelling ging Fedorov vol voor de winst met de zetten 25..g4! 26. hxg4, hxg4. Waarna het beter was geweest voor wit om meteen alles daar af te ruilen met de zetten 27. fxg4, Pxg4 28. Lxg4, Lxg4 29. Pxg4, Txg4 30. Lxh4, Txh4 31. Dxb7. Maar na de zetten 31..Th7! 32. Da6, Dh4 is het voordeel wel duidelijk aanwezig voor zwart gezien het witte paard gevangen zal worden.

Aleksandrov koos er echter voor om verder te gaan met de mindere 27. Pc6, waarna Fedorov verder ging met de subtiele zet 27…Dc8. Beter was echter om meteen toe te slaan met de zet 27..Pxf3+! waarna er twee keuzes zijn voor wit:

  • Lxf3, bxc6 29. dxc6+, d5! 30. Le2, Lxc6 -+
  • gxf3, gxf3+ 29. Kh2 (of 29. Kf1, fxe2+ 30. Kxe2, Dc8 31. Pb4, Tg3 -+) 29..De8 30. Dxf3, Dg6 31. Dh1, f3 32. Txf3, Dh5+ 33. Ph3, Lxh3 -+

Na de zet 27..Dc8 ging het nog verder met 28. Pxg4, Pxg4 29. fxg4, Lxg4 30. Lf1, Pxg2! 31. Lxg2, f3 32. a5, Lh5 33. Kf1, Txg2. Waarna wit opgaf. 0-1

Conclusie

Bologan heeft zijn uiterste best gedaan om de grote hoeveelheid theorie over de KID in slechts één boek te stoppen en dit is hem dan ook goed gelukt. Zoals in de intro al werd gezegd heeft Kotronias hier maar liefst 5 boeken aan gewijd. Het is dan ook erg logisch dat Bologan niet alle zijvarianten al te diep analyseert, gezien hij hier te weinig bladzijdes voor beschikbaar heeft. Desondanks geeft hij goede en uitgebreide lines voor de belangrijkere varianten. Zoals veel mensen dat tegenwoordig graag willen. Dit boek is een goede toevoeging voor je repertoire. Voor verdere verdieping in de zijvarianten zou ik aanraden er zelf wat meer aandacht aan te besteden, gezien hij voor de zijvarianten voornamelijk voorbeeldpartijen gebruikt en niet zo zeer pure theorie.

Indien je de KID wilt gaan spelen of al speelt, maar niet al te veel theorie kent, dan is dit een boek die je ongetwijfeld verder zal helpen. Indien je al redelijk gespecialiseerd bent in de KID zou ik eerder aanraden om de uitgebreidere boeken te bestuderen.

Bologan’s King’s Indian: A modern repertoire for black 

Victor Bologan

Aantal pagina’s: 448

Uitgeverij: New in Chess

ISBN: 9789056917203

Een overzicht van onze recensenten en hun recensies staat hier.

3 Reacties

  1. Avatar
    Pieter Priems 13 september 2018

    Hoi Jordy,

    Ik heb in het verleden wel eens een DVD van Bologan gezien. Daar gaf hij specifieke varianten van de KID aan die hij ook zelf speelde. Tegen h3 niet te snel rokeren,  tegen Samisch c5 spelen en tegen Le3 Te8, met het idee Ph5, Lf8. ik neem aan dat dit boek daar sterk op lijkt. Is dat zo?

  2. Avatar
    Jordy Schouten 14 september 2018

    Hoi Pieter,

    Zoals je terug kan lezen in mijn recensie reageert hij op het Sämisch inderdaad met de zet c5. Verder behandeld hij ook de varianten met h3, maar in plaats van rokeren uitstellen zoals jij zegt, speelt hij meteen 0-0. Welke variant bedoel je ten slotte precies met Le3, Te8? Verder verwacht ik dat dit boek de nodige varianten anders zal behandelen dan de DVD die hij in 2009 uitbracht. In bijna 10 jaar tijd zijn er vaak nieuwe en/of verbeterde varianten gevonden.

  3. Avatar
    Pieter Priems 14 september 2018

    Hoi Jordy,

    Dat is na 6. .. e5 7 Le3 (Gligoric systeem noemt hij dat) Pbd7. 8 0-0 Te8.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.