Cheese en chess in Alkmaar

Bij het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee wordt iedere ronde geopend met een slag op de gong door een bekend persoon. Bijvoorbeeld Anatoli Karpov, Nick Schilder, Judit Polgar of Joël Veltman.

Hier kan Myra Rooselaar voorlopig even mee vooruit.

De kaasmarkt in Alkmaar kent die traditie ook. Deze vrijdag, om tien uur in de ochtend, werd de markt geopend door het luiden van de bel door Myra Rooselaar, voorzitter van het toernooicomité van Tata.

Jeroen van den Berg weet nu alles van kaas.

Hiervoor was een goede reden. In het komende toernooi is Alkmaar een van de externe speelsteden voor de hoofdgroep. Op woensdag 16 januari spelen de wereldtoppers de vijfde ronde in de kaasstad. Dit vindt plaats in Taqa Theater De Vest. Daar en aan het Cultuurplein vinden nog tal van nevenactiviteiten plaats. Genoemd zijn al schaakfilms en een jazzavond met schaken als thema. Net zoals dat bij voorgaande edities in andere steden gebeurde, moet het schaken in heel Alkmaar indruk maken.

De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593 en trok vorig jaar 169.000 bezoekers. Hij wordt gehouden van april tot en met september en dus niet tijdens het toernooi.

Myra Rooselaar had deze ochtend samen met toernooidirecteur Jeroen van den Berg en andere leden van het toernooicomité een onderhoud met een delegatie van de gemeente Alkmaar, onder leiding van wethouder Pieter Dijkman, die zo te zien ook locoburgemeester is.

Wij schakers houden vooral van Wijk aan Zee. Maar in Alkmaar zal dit in januari aanstaande een geweldig evenement worden.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.