BSG flitsend van start met zege in Apeldoorn

MuConsult Apeldoorn ontsnapte vorig jaar net aan degradatie, BSG werd derde. De Bussumers deden bovendien goede zaken op de transfermarkt. BSG was dus favoriet tegen Apeldoorn, maar met 6-0 aan de eerste zes borden viel het wel heel fors uit. Een verslag van Thomas Willemze.

 

Het begint een traditie te worden voor BSG. Het seizoen openen in Apeldoorn. Een prettige traditie, want na een zeer soepel verlopen wedstrijd gingen wederom de punten mee naar huis. Met een 100% score aan de eerst zes borden is de zege eigenlijk nooit in gevaar geweest.

 

Sterke start aan de topborden

De Bussumers gingen op de topborden voortvarend van start. Op bord twee werd de score geopend door Mads Andersen. Met zwart kwam hij tegen Max Warmerdam in een rustige Siciliaan terecht waarin er met name voor het publiek lange tijd weinig te beleven viel. Net toen Mads met het thematische d6-d5 wat leven in de stelling wilde brengen ging zijn jonge tegenstander in de fout, wat hem een stuk en direct de partij kostte.

Niet veel later wist kersverse kopman Ruud Janssen de score te verdubbelen. Met de witte stukken bouwde hij een interessante stelling op tegen het Hollands van Roeland Pruijssers. Met een sterk schijnoffer wist hij een pion buit te maken en de stelling van zijn tegenstander dusdanig te verzwakken dat er geen houden meer aan was. Met vaste hand haalde Ruud zijn eerste punt voor BSG binnen.

 

Passend vervolg aan het middenrif

Met de 2-0 voorsprong was de koek nog lang niet op. Niet veel later verdubbelden Robert Ris en Lars Ootes de score. Beide deden dat in kenmerkende stijl. Robert verkreeg in het eindspel een prettige plus tegen Sjef Rijnaarts en zette zijn dominante stelling om in een overtuigende zege. Lars zette tegen Merijn van Delft al zijn geld op een aanval op de damevleugel en wist op de een of andere manier een stijlvol stukoffer.

 

Beslissing

Li Riemersma en Florian Grafl wisten niet veel later de matchpunten over de streep te trekken. Eerst was Li aan de beurt. Tegen Stefan Kuipers was hij aanvankelijk voortvarend uit de startblokken geschoten en net toen de zaken er in tijdnood behoorlijk troebel uit begonnen te zien wist hij met een combinatie de overwinning binnen te halen. Niet veel later kon Florian Grafl het beslissende halfje binnenhalen. Debutant Justin Tan vergrootte de feestvreugde met een nette overwinning op Thomas Beerdsen. De nederlaag van Ton van der Heijden tegen Alexander Kabatianski kon vervolgens de pret niet drukken.

 

Koploper

De wedstrijd was intussen gestreden en de enige vraag was hoe groot de uitslag uit zou vallen. Apeldoorn deed iets terug in de persoon van Nico Zwirs, die tegen Henk van der Poel een gevaarlijke vrijpion wist te creëren en de overwinning veiligstelde. Het was tot slot Ewoud de Groote die het publiek vermaakte met een interessant (maar naar mijn mening hoogst dubieus) stukoffer, dat uiteindelijk goed uitpakte en de 7,5 – 2,5 eindstand op het scorebord bracht. Hiermee pakte BSG de koppositie in de Meesterklasse. Volgende ronde wacht Charlois Europoort.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.