1B: Zukertort Amstelveen – Vianen/DVP 5,5 – 4,5

Zukertort Amstelveen is in de eerste klasse altijd een ploeg om rekening mee te houden. Er schijnt echter een soort ban te liggen op eerste ronden. Die is nu doorbroken met een overwinning die weliswaar krap is, maar dat is niet van belang bij het doorbreken van een ban.

Leuk detail: toen de matchwinnaar de 5,5 binnentikte, vroeg hij aan zijn clubgenoten: “Hoe staat het eigenlijk?”

 

A1 heeft de laatste jaren nogal eens een valse start van het seizoen – dus zou het fijn zijn als die traditie doorbroken kon worden. Dat zou dan moeten gebeuren tegen Vianen/DVP. Een solide team, zeker, maar beslist ook een team dat te pakken is.

Tjark Vos opende de score – met een halfje althans. Binnen 20 zetten was het niet veel meer. Tjark wist toen nog niet dat hij nog uren zou moeten wachten voor de match klaar was, want op veel borden werd hard en lang gevochten. Tot ruim na de tijdcontrole werd er nog aan maar liefst zeven borden gespeeld. Fitzgerald Krudde was wel klaar voor zet 40 – ook hier liep het vrij rustig naar remise. Daniel Kutchoukov was minder gelukkig. Rond zet 20 zat hij al in tijdnood – dat lokt foutjes uit en die kwamen prompt: 2-1 voor Viannen.

Maar op veel van de overige zeven borden zag het er positief uit voor A1. Betere stand voor Stan van Gisbergen. Prettige stand voor Sybolt Strating, waar wit een slechte pionstructuur had. Goede standen ook voor Florian Jacobs, Sander Los en Onno Elgersma. Paul-Peter Theulings had een stuk gewonnen voor wat pionnen – kon hij dat eindspel winnen? Gijs IJzermans had een goed paard tegen een opgesloten loper. Had wit een burcht of kon Gijs ergens binnenkomen?

Rond de tijdnood werd het allemaal wat rommelig. Er zat niet veel mee in deze fase. Stan had van niets iets weten te maken, maar de opponent was leep genoeg in tijdnood om er een gunstig toreneindspel uit te wringen. Florian won een kwaliteit, maar voor een sterke vrijpion. PP probeerde met een loper/pion tegen drie pionnen te voorkomen dat zijn laatste pion zou worden afgeruild. Gijs leek er niet door te komen, en Onno stond wel goed maar de stelling met torens, paarden, ongelijke lopers en veel open lijnen leek erg verraderlijk. De overwinning, die een uur geleden wel zeker leek, was ineens kang niet zo zeker meer.

 

Lees verder op de website van Zukertort Amstelveen.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.