1A: Philidor 1847 – Groninger Combinatie 2,5 – 7,5

Groninger Combinatie is gedegradeerd uit de Meesterklasse. Het grote doel is natuurlijk terugkeer. Positief en opvallend nieuws: de toppers Tiviakov, Werle en Ernst blijven hun club trouw. Enkele spelers van Sissa kwamen erbij, dus de degradant versterkte zich zelfs. Of Machteld van Foreest ook een versterking is, zal blijken. Aan deze eerste wedstrijd kon ze nog niet meedoen, vanwege een boze stiefmoeder. De uitslag van deze Derby van het Noorden spreekt boekdelen.

 

Zaterdag 15 september begon de competitie weer. Het doel is duidelijk: terug naar de meesterklasse! Op papier is GC1 het sterkst in deze klasse, maar er zijn enkele lastige hobbels te nemen en we moeten ons verre houden van onderschatting van wie dan ook. Dat bleek ook bij ons vorige verblijf in de 1e klasse, toen de laatste wedstrijden verloren gingen. Gelukkig was toen het kampioenschap al binnen.
We startten uit tegen Philidor 1847 (in de volksmond ook wel Philidor Leeuwarden). Dat leverde een mooie overwinning op. Hieronder het verslag.

Na de degradatie van GC1 uit de Meesterklasse zijn de meeste spelers gebleven, waaronder onze GM’s Jan Werle en Sipke Ernst. Erbij zijn gekomen de sterke en jonge Sissanen Julian Kramer (Duitsland, rond 2400), Nick Maatman (rond 2375) en Simon Elgersma (nu rond 2250, maar pas 17). En ook het sterkste meisje van de wereld (!) onder 12, Machteld van Foreest (rond 2100), die promoveerde van GC3 naar GC1. Helaas was Machteld de eerste wedstrijd verhinderd wegens ziekte; of het nu kwam door de griep of een appeltaart uit Winsum is nog niet helemaal duidelijk. Als dat laatste het geval is heeft een zekere stukjesschrijver de rol van de boze stiefmoeder uit Sneeuwwitje vervuld.
De wedstrijd tegen Philidor verliep gestroomlijnd. Ondanks invallers voor Tiviakov, Wempe en dus M.van Foreest won de GC met 71/2-21/2; hieronder vindt men de uitslagen. Men wake ervoor alles even serieus te nemen, ik heb de partijen niet bestudeerd met een computer en ik ga af op mijn eigen observaties. De borden met een asteriks * ervoor heb ik slecht gevolgd.
1 Eelke de Boer (GC, wit) – Migchiel de Jong (Philidor)
Eelke had de wat dubieuze Franse opening van Migchiel sterk geplugd, en won een goede aanvalspartij met enkele mooie offers op het einde. 1.

 

Lees verder op de website van Groninger Combinatie.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.