Nederlandse teams onverstoorbaar op 100%

Ook in de tweede ronde van de Olympiade in Batumi hebben de beide Nederlandse teams hun matches gewonnen. De heren wonnen vrij simpel met 4-0 van Schotland. Bij de dames was tegen IJsland de eerste individuele Nederlandse nederlaag te noteren: Anne Haast overzag in gelijke stelling mat. Omdat de andere dames wel wonnen werd het 3-1 voor de onzen.

Het gebeurt vaak dat dit soort grote toernooien opstartproblemen hebben. In de eerste ronde ging het al meteen mis: het Amerikaanse team verscheen pas 15:22 achter het bord, wat ze gezien de default time van 15 minuten vier nullen had moeten opleveren. Het was echter overduidelijk overmacht: de bus vanaf het hotel ging 14:15, deed er twintig minuten over maar de rij bij de ingang was door de beveiligingscontrole zo groot dat het meer dan drie kwartier duurde om van ingang naar speelzaal te komen. Sowieso begon de ronde een kwartier te laat. Geen goede beurt van de organisatie, maar een pannenkoek heeft twee zijden. Azmaiparashvili (een schobbejak, maar niet per se een slechte organisator) beloofde dat de organisatie de problemen zou verhelpen en voegde nog toe dat het organiseren van de Olympiade zoveel stress gaf, dat het de eerste en laatste keer was dat hij het deed.

Een ander probleem werd gemeld door de Braziliaanse grootmeester Fier (speler van Apeldoorn, getrouwd met een Georgische) op Facebook. “11 uur ’s ochtends indeling, lunch vanaf 12:30, bus vertrekt al om 13:00, twee uur voordat de ronde begint… voorbereiding is nergens voor nodig?” De bus die om 13:00 zou vertrokken stond er overigens een half uur later nog steeds. “Kun je niet een taxi nemen, je bent een halve Georgier en ze zijn goedkoop daar?” “Goedkoop ja, maar ons hotel is op 50km van de speelzaal, en dan is het niet zo goedkoop meer…”

Er is wel een logische reden voor: in Batumi zijn niet genoeg kamers beschikbaar (het toeristenseizoen is nog niet voorbij) en dus zocht de organisatie ook naar kamers in andere plaatsen. Maar eigenlijk is het onacceptabel: de Brazilianen (en andere teams ver van de speelzaal) zijn enorm in het nadeel zo. Minder tijd om voor te bereiden, elke dag twee uur in een bus, gewoon niet relaxt. De Nederlandse teams zitten gelukkig wel relatief dicht in de buurt (kwartier met de bus). Ook gelukkig: Fier won dankzij 13 punten aan offers! Wit speelt en wint:

Zie chess24.com/en/watch/live-tournaments/olympiad-batumi-2018-open/2/19/2 voor de oplossing en de hele partij.

Herenteam

Zoals gezegd boekten de heren een makkelijke overwinning. De enige die problemen leek te hebben was Erwin L’Ami: althans, lange tijd ging de partij in een Berlijner met 5.Te1  gelijk op totdat zwart opeens geh-lijned werd. Loek van Wely speelde in een Najdorf het riskante 10…g5. In de A-groep van Wijk aan Zee wordt zoiets afgestraft, de Schot met 2382 stond al binnen twintig zetten verloren en de rest van de partij ook (op één moment na dan, 22.Pc6 wint opeens voor wit…) En Tiviakov was op zijn vertrouwde manier een plusje aan het omzetten in een punt. De mooiste zet van de dag werd door Anish Giri gedaan. 22…Lh4!! doet een beetje denken aan de legendarische Lh3!! van Shirov , net iets minder geniaal, maar toch heel goed gevonden.

Damesteam

3-1 tegen IJsland is op zich een vrij normale uitslag, maar Anne Haast zal wel balen, want het was erg dom wat haar overkwam. Zwart speelt 27…Tde8, waarna Te1+ nog niet per se een dreiging is omdat veld g4 (voor een witte dubbelpion) gedekt staat door de toren op d4. Anne speelt vervolgens die toren naar d3 en gaf toen maar op na 28…Te1+… na 29.Txe1+ Txe1+30.Kh2 Pg4+ 31.Kh3 Pxf2+ 32.Kh2 Th1 staat wit mat. Beter zo’n ongelukje nu dan in een spannende match, zullen we maar denken.

Want spannend was de match niet. Iozefina Paulet demonstreerde goed de kracht van het loperpaar in het eindspel. Tea Lanchava pakte na het te vroege 7.e5 in een Pirc het initatief en stond dat niet meer af. Ook Peng pakte meteen vanuit de opening het initiatief en bij oppervlakkig naspelen lijkt de overwinning heel overtuigend. In de analyse kunt u zien dat er toch een schoonheidfoutje in zat…

Interview Loek van Wely door Peter Doggers

14 Reacties

  1. Avatar
    Jaap Amesz 26 september 2018

    Pion c5 hoort op c4 te staan, maar dit veranderd niks aan het patroon van Fiers combinatie.

     

    • Avatar
      coenj 26 september 2018

      Dat verhaal over de accomodaties verbaast me. Ik ben gisteren langs het strand gelopen en ik had niet de indruk dat er zo veel touristen waren. Het was er bijna doods zelfs. Kijkend naar de gebouwen zou ik zeggen dat er voldoende accommodatie zou moeten zijn.

      Er waren maar weinig ingangen voor de toeschouwers, met lange rijen tot gevolg. Met mijn persaccreditatie moest ik bij ronde 2 ineens door dezelfde ingang naar binnen als de spelers, waar ik een dag eerder nog via een andere ingang naar binnen mocht (ok, ik was er toen niet bij de start). Desondanks was ik vrij vlot binnen. Wel was duidelijk dat de toegangscontroles zo lek als een mandje zijn. Mijn tas werd helemaal niet gecontroleerd en ik zag ook spelers die nauwelijks gecontroleerd werden. Beveiliging tegen mensen die echt kwaad willen is er helemaal niet, een wapen mee naar binnen nemen is volgens mij kinderlijk eenvoudig.

      Eenmaal in de speelzalen (er zijn er 2) was ik wel onder de indruk van de ambiance. Het is de eerste (en waarschijnlijk enige) Olympiade die ik bezoek en het was best indrukwekkend. De tweede speelzaal is eigenlijk nauwelijks anders dan een gewone speelzaal, met alle rumour en chaos die er vaak bijkomt. Ik was uiterst verbaasd dat er onbeperkt foto’s gemaakt mochten worden vanuit de “playing area”, zelfs uren na de start van de ronde werd er nog volop gefotografeerd en gefilmd.

      Wellicht schrijf ik binnenkort een reisverslag van mijn bezoek aan de Olympiade.

  2. Avatar
    Derk Dekker 26 september 2018

    “Beveiliging tegen mensen die echt kwaad willen is er helemaal niet, een wapen mee naar binnen nemen is volgens mij kinderlijk eenvoudig.”

    Laten we met ons allen bidden dat terroristen zich ook in de toekomst niet op schaaktoernooien gaan richten. Het is zo heerlijk dat je zelfs bij grote toernooien ongestoord naar binnen en naar buiten kan lopen. Wat een verschrikking zou het zijn als vliegveld-achtige checks nodig zouden worden…

    • Avatar
      coenj 26 september 2018

      Derk, het is wel een evenement met veel prestige, veel deelnemers en weinig uitgangen. Ik bid dus met je mee.

  3. Avatar
    TheBlackKnight 26 september 2018

    Wat ik niet zo goed begrijp maar dat zal wel komen dat ik niet in het topschaak actief ben is dat Jan gustafsson teamcaptain voor Nederland is i.p.v. spelen voor zijn eigen land met rating 2600+. Of heeft hij zich tegenwoordig afgezonderd als actief schaken en richt hij zich hoofdzakelijk op faciliteren en natuurlijk chess24.

    Al ben ik natuurlijk blij dat hij met zijn ervaringen de Nederlandse delegatie bijstaat.

     

    Mooie prestaties in de eerste twee ronden van de Nederlandse teams, bij de heren uitslag volgens papier, al is dat nooit vanzelfsprekend blijkt ook vaak. En ook te zien dat best wat top landen al punten hebben gemorst.

    Vandaag hun eerste echte topper tegen de USA op papier een van de sterkste teams. Ieder halfje wat wordt gesnoept is al een kleine winst lijkt mij.

    Ik kijk uit naar deze match, wat vechten wordt voor onze mannen

    Betreft de Analyses mijn dank is groot om telkens weer zo snel na de matches analyses te mogen lezen, hartelijk dank.

    • Avatar
      coenj 26 september 2018

      Wat de beweegredenen van Gustafsson zijn weet ik niet. Misschien vind hij een 11-rondig toernooi te zwaar, of voelt hij zich niet thuis in het Duitse team. Kan allemaal. Een Duitse coach voor het Nederlands team is wel opvallend. Bij voetbal ondenkbaar.

      • Avatar
        Hendrikom 26 september 2018

        Niet ondenkbaar, een tijdje terug was Klinsmann in beeld! http://www.voetbalinside.nl/item/41923/klinsmann_ziet_bondscoachschap_nederlands_elftal_w

        Weliswaar bij die leuterclub, maar toch dan niet ondenkbaar denk ik.

        • Avatar
          coenj 26 september 2018

          Ik zie Löw nog niet bondscoach van Nederland worden. Misschien Rudi Völler, daar hebben we nog goede herinneringen aan.

          • Avatar
            Richard Vedder 26 september 2018

            We hebben nochtans Georg Kessler als bondscoach gehad! En een paar Oostenrijkers ook…

    • Avatar
      yme brantjes 27 september 2018

      Hij speelt al jaren niet meer actief. Hij is echter wel een openingtheoreticus van wereldniveau (oa voor Carlsen gewerkt in zijn match tegen Karjakin). Dit werkt ook bij voorbereidingen tijdens de Olympiade natuurlijk.

  4. Avatar
    Dimitri Reinderman 26 september 2018

    Het zou best kunnen dat coach zijn meer verdient dan zelf spelen.

    • Avatar
      Jaap Amesz 26 september 2018

      1) Los van de gezelligheid, wat kan/doet een coach nou op de Olympiade wat de spelers zelf niet zouden kunnen?

      2) Heeft deze Olympiade iets te maken met de olympische zomer en winter spelen zoals we die kennen? Nee toch. Het is toch meer dat een aantal schaakmanagers de zweem van olympische spelen eraan willen plakken.

      • Avatar
        coenj 27 september 2018

        Een coach bepaalt wie er speelt, helpt bij het verwerken van (slechte) resultaten en bij de voorbereiding, overlegt over al dan niet gaan voor remise. Daarnaast heeft hij administratieve taken. Ik heb Cifuentes gisteren duidelijk morele steun zien verlenen aan de balende dames. Op haast vaderlijke wijze. Ik had gisteren niet met hem willen ruilen.

  5. Avatar
    wimw 27 september 2018

    Jan Gustafsson is nog wel als schaker actief, maar sinds de Olympiade van 2012 alleen in Duits clubverband, afgezien van een open toernooi in Bangkok van 2015. Voor mij is hij een welbekend gezicht als commentator bij schaaktoernooien. In 2011 speelde hij in het Duitse team dat Europees kampioen werd ondanks de 10e plek qua rating van dat team. Mogelijk kan hij vanuit zijn ervaring het Nederlandse team helpen om een beduidend hogere klassering te halen dan bij de vorige Olympiade, waar het team onderpresteerde.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.