Olympiadeteams herstellen zich

De Nederlandse teams hebben zich keurig hersteld van de nederlagen van gisteren. De dames versloegen Noorwegen met 3-1, terwijl het bij de heren zelfs een clean sweep werd: 4-0 tegen Tajikistan. Allebei de teams staan nu op zes matchpunten na vier ronden.

Herenteam

Tajikistan (of Tadzjikistan) is waarschijnlijk het zwakste schaakland dat uit het uiteenvallen van de Sovjetunie is ontstaan, al hebben ze wel een goede grootmeester: Farrukh Amonatov, die al 2650 heeft gehad. Hij werd scherp aangepakt door Anish Giri, een Najdorf met tegengestelde rokades. De witte dame ging naar h5, wat vaak goed is met f4 in plaats van h4, dan heb je toren naar h3. In de partij stond de dame slecht op h5 en 17.Lf5 was waarschijnlijk een wanhoopsoffer dat makkelijk weerlegd werd door Giri. Ook bij Erwin l’Ami waren er tegengestelde rokades, wel wat minder scherp. In een mindere stelling forceerde de Tadzjiek de boel met 34…h5? met als gevolg een winnende witte aanval, elegant afgemaakt met 40.Lxg6!

Sergei Tiviakov kreeg weinig uit de opening. Loper tegen paard met torens op het bord, dat wel, maar zwart stond actief met een toren op e2. Een zet of tien later stond zwart opeens passief en had wit nog steeds de loper. Twee torens kwamen op de zevende rij en toen stortte de zwarte stelling in. Tot slot nog Jorden van Foreest: die stelde met zwart in de opening zijn tegenstander al voor problemen die hij niet wist op te lossen. Deze partij kunt u met analyses naspelen (de andere drie zonder analyses).

Damesteam

Het gemiddelde ratingverschil tussen Nederland en Noorwegen was 246 punten en een grote overwinning lag voor de hand. Peng had echter een slechte dag vandaag. In de opening miste ze een winst met 11.d5, een zet later was het ook nog kansrijk. In de partij kon zwart haar ontwikkeling voltooien waarna het ongeveer gelijk te staan. 24.Df3 was echter een cheapo: damewinst dreigt, maar na 25…Pde5 moest de witte dame weer weg en won zwart een gezonde pion. Daarna ging het van kwaad tot erger voor Peng. Ook Anne Haast had het niet makkelijk vandaag. Toen er een eindspel ontstond met torens en lopers waarbij zij de enige open lijn in bezit had met twee torens en ook nog een goede loper werd het punt misschien al geteld, maar de witspeelster verdedigde zich stug en had in het verre eindspel remise binnen bereik. Anne deed nog een laatste poging met 61..Lh4. Zou wit de juiste verdediging zien? Nee! 62.e4! d4 63.g5! maakt remise, in de partij ging wit mat: 62.g5? Kf5! 63.e4 dxe4+ 64.Ke3 Lf2#.
Rosa Ratsma won met 21…Lxa3 een pion, met 35…Lxh4 een tweede, met 47…Txc3 een derde en met 53…Txe5 een vierde. Toen gaf wit maar op. Tea Lanchava tenslotte kreeg op zet 31 een vrijpion op e6. In de slotstelling (zet 42) stond die pion er nog steeds, zoals u in de partij met analyse kunt naspelen.

4 Reacties

  1. Avatar
    Tony Werten 27 september 2018

    Peng miste niet alleen 11.d5!, ze had ook 10.d5! en 9.d5! gemist 🙁

    • Avatar
      Eric César 28 september 2018

      Iets meer toelichting zou wel verhelderend zijn. Waarom wint 11.d5? Wat is de dreiging?

  2. Avatar
    coenj 28 september 2018

    Mooi dat Anne de negatieve spiraal heeft kunnen doorbreken!

  3. Avatar
    MvanLeeuwen 01 oktober 2018

    Kyrgyzstan staat net iets lager op de lijst van dan Tadjikistan van de FIDE (gemiddelde rating top tien): 2279 om 2263.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.