Een bijzondere partij

Vandaag was er de belangrijke wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Azeirbeidzjan, die door de Amerikanen nipt gewonnen werd. Aan het topbord slaagde WK-uitdager Fabiano Caruana erin om zijn tegenstrever Shakhriyar Mamedyarov op formidable wijze een eindspel met zware stukken af te nemen.

Hij hield de zwarte koning, die wat onveilig stond, voortdurend bezig en ondanks de taaie verdediging van Mamydyarov kreeg hij zijn tegenstander op de knieën. Omdat het zo’n bijzondere partij is, wil ik die de bezoeker van Schaaksite niet onthouden:

 

Magnus Carlsen mag zich daadwerkelijk zorgen gaan maken als Caruana dit soort schaak aan de dag kan leggen in de WK-match, die in november gespeeld gaat worden.

Ook vermeldenswaard is dat gisteren de drie Polgárzusjes gezamenlijk het commentaar verzorgden. Ze zaten mooi op leeftijd naast elkaar achter de commentaartafel:

Van links naar rechts, Judit, Sofia en Susan

Het moge duidelijk zijn dat de jongste (Judit) het hoogste woord had, hoewel de oudste (Susan) zich ook niet onbetuigd liet. Sofia zat er soms een beetje beteuterd bij te kijken, maar zorgde gelukkig voor de nodige humor.

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Comments

 1. Avatar
  wimw oktober 03, 2018

  Ik heb die partij tussen Mamedyarov en Carauna LIVE kunnen volgen en was ook onder de indruk. Als Caruana in de tweede ronde van deze Olympiade zijn eerste partij niet met zwart remise gespeeld had tegen een schaker van het derde team van Georgië, dan stond hij wat zijn rating aangaat gelijk of zelfs boven Carlsen. Als hij zo blijft spelen kan dat alsnog gebeuren.

   

   

  • Avatar
   arjo1982 oktober 03, 2018

   Met een halfje meer zou hij 5 ratingpunten meer hebben en dus op 2839.5 staan wat afgerond zou worden naar boven. Net boven Magnus dus.

   Het lijkt mij mooi als ze voor de match dicht bij elkaar staan. Zodat de winnaar van de match ook de (nieuwe) nr. 1 op de ratinglijst word.

 2. Avatar
  Jaap Amesz oktober 03, 2018

  Mooi uitgetikt van Caruana, of dat zo bijzonder is trek ik in twijfel. Na 42 hxg6, hxg6 geeft de Chess24 computer 0.18 aan. Tussen engines zou zwart het makkelijk houden. Echter tussen mensen is de zaak, ondanks de gelijke computer evaluatie, zeer moeilijk houdbaar.

  Wat zien we?

  1) wit heeft 1 zwakte op b2, terwijl zwart er 3 heeft op g6, c4 en a6

  2) zwarte koning staat op de tocht, terwijl de witte koning veilig staat

  3) voor mensen is aanvallen stukken makkelijker dan verdedigen

  4) wit kan veilig en risicoloos verschillende dreigingen in de stelling brengen

  Dus dat wit tussen mensen grote winstkansen heeft, is na deze evaluatie niet meer zo bijzonder. Caruana laveert rustig door tot zwart steeds grotere fouten gaat maken. Voor mij is dit een pot die mooi aangeeft dat computer evaluaties soms met een korreltje zouden moeten worden genomen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.