1A: Caïssa Eenhoorn – Purmerend 8 – 2

Na de tweede ronde is het in 1A niet de huizenhoge favoriet Groninger Combinatie die bovenaan staat, maar Caïssa Eenhoorn. Met een half bordpunt voorsprong, dat vooral te danken is aan de monsterzege tegen Purmerend. Een mooi verslag van Co Buysman, waarbij alle partijen zijn na te spelen en veel foto’s zijn te zien. Uniek is het niet, merkt de verslaggever op, want tien seizoenen geleden stond Caïssa Eenhoorn na drie ronden nog bovenaan.

 

In zijn welkomstwoord haalde Caïssa-Eenhoorn-voorzitter Co Buysman de enige keer aan dat VAS 2 een wedstrijd in Hoorn speelde; op 1 februari 1949. De Amsterdammers – landskampioen in 1961 – wonnen toen met 8-2. ,,Dat zal nu niet gebeuren’’, reageerde wedstrijdleider Aart Strik ad rem, kijkend naar beide achttallen. Maar hij kon gistermiddag wel een 8-2 uitslag noteren. Het vlaggeschip van de thuisclub overdonderde Purmerend en gaat na twee ronden aan de leiding in de eerste klasse A.

De derby tussen Caïssa-Eenhoorn en Purmerend is enkele zetten onderweg. Op de achtergrond Caïssa-Eenhoorn 2 – VAS 2 en rechts de gastwedstrijd Aartswoud 2 – Bergen 2.

Het is een historische uitslag. In zijn 23e seizoen in de landelijke competitie verbeterde Caïssa-Eenhoorn de recordscore met een half bordpunt. Als achttal heeft het team twee keer 7½-½ als grootste overwinning (in 2002 tegen de Amsterdamse club Euwe en in 2012 tegen Groninger Combinatie 4) achter zijn naam staan, als tiental de 7½-2½ zege op… Purmerend. Dat gebeurde op 27 maart 2010 in cultureel centrum De Huesmolen. Aan beide zijden waren er vijf spelers die toen en gistermiddag meespeelden. Namens de thuisploeg Ron Deen, Ardjan Langedijk, Martijn Monteban, Henk-Jan Visser en Daan Zult en bij Purmerend Enrico Blees, Pieter Hopman, Nicky Law, Lucas van Mil en Giel Spaans. De triomf toen was opvallend, omdat de Purmerenders bij een overwinning kampioen van de eerste klasse A zouden zijn geweest en naar de meesterklasse zouden zijn gepromoveerd. HSV De Eenhoorn dankte aan die zege zijn handhaving.

Lees verder op de website van Caïssa Eenhoorn.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.