1B: Caïssa – Philidor Leiden 4,5 – 5,5

Een verrassing in 1B. Caïssa uit Amsterdam, favoriet, verloor thuis nipt van Philidor Leiden, dat vorig seizoen uit de tweede klasse promoveerde als beste nummer twee. Caïssa had de opstelling wat door elkaar gehusseld (Dimitri Reinderman op bord 5) en Philidor-kopman Guido Bakker (en verslaggever) verbaasde zich erover. Hij kon nu remise spelen tegen Dennis Brouwer en dat was hem tegen Reinderman wellicht niet gelukt.

 

Waar in ronde 1 pijnlijk werd verloren met 4.5-5.5, viel het kwartje in ronde 2 juist de goede kant op. Een opmerkelijke prestatie, aangezien we tegen het team met de hoogste gemiddelde rating moesten: Caissa. Dat gemiddelde van 2256 komt met name doordat de Amsterdammers GM Dimitri Reinderman uit Rotterdam hebben weten te lokken. Het helpt natuurlijk om elke ronde een (bijna) gegandeerd punt te hebben, maar de rest van het team moet ook presteren!

Bij Philidor zijn de ratingverschillen iets minder extreem. Dat betekent dat we het op de hoge borden zwaar hebben. In de eerste klasse spelen namelijk diverse GMs en IMs, en zij worden meestal op de hoge borden gezet. Dit keer bleek onze tegenstander de teamopstelling door elkaar gehusseld te hebben. Volgens mijn tegenstander was dat om voorbereiding te ontwijken. Het verbaasde mij een beetje. Zelfs met voorbereiding verwacht ik weinig kans te hebben tegen een GM.

Nu speelde ik op bord 1 dus tegen iemand met ongeveer dezelfde rating als ik. De opening die ik op het bord kreeg zat niet bij mijn voorbereiding, en ik besloot het met wit rustig aan te pakken. Ik kon zwart weinig problemen geven en na 10 zetten bood mijn tegenstander, in een ongeveer gelijke stelling, remise aan. Een blik op de andere borden leerde weinig. Stef leek met zwart redelijk uit de opening te komen en ook Arres had een gezonde stelling vanuit de opening. Thijs leek minder ruimte te hebben op de damevleugel, maar het kon nog alle kanten op. Bert moest tegen Dimitri. Hij had meer tijd in de opening gebruikt, maar het zag er prima uit. Jan-Aart leek een scherpe stelling te gaan krijgen die alle kanten op kon. Nico was weer eens aan het schuiven en Leonore pakte ruimte op de koningsvleugel. Bij Maarten en Herman kon het ook nog alle kanten op. Na een tijdje rekenen zag ik niet hoe ik mijn stelling ging winnen, en besloot ik de remise maar aan te nemen.

 

Lees verder op de website van Philidor Leiden.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.