We zijn er weer bij en dat is prihima

Na een jaartje afwezigheid is En Passant weer van de partij bij de Europacup. Een rol van betekenis zit er niet in. We zijn 51e geplaatst van 61 deelnemende teams. Budget om grootmeesters of Bosbomen in te vliegen was niet voorhanden, het team bestaat uit spelers die zelf de portemonnee dienden te trekken om de reis- en verblijfkosten de voldoen. En dan hebben de verslaggevers uit voorgaande jaren ook nog eens hun betere helft bij zich, dus op de hoogte gehouden worden op schaaksite is voor u ook geen zekerheid. Maar vandaag besloot mevrouw Vedder naar de stad te gaan wandelen voor een paar boodschappen, zodat ik u stiekem op een paar regels kan trakteren.

Kanonnenvoer zouden we zijn in de eerste ronde, die in acht wedstrijden een 6-0 score opleverde. Met landgenoten onder de slachtoffers. Ook wij waren aan alle borden qua elo ruim de mindere. Maar wij hebben Sjoerd Drent!

Dit is de stelling na 12…Pg6 van de jeugdige heer Nordquelle (elo 2235) die namens zijn club Nordstrand uit Noorwegen daarmee poogde veld h4 te gaan blokkeren. Sjoerd (elo 2001) wist daar wel raad mee. Er volgde uiteraard 13.h4! en toen Nordquelle daar niet met zijn tengels af kon blijven was het snel bekeken: 13…Pxh4? Dit kan natuurlijk niet, maar ook zonder deze blunder staat wit al fantastisch natuurlijk. 14.exd5 exd5 15.Txh4! Dxh4 16.Th1 en omdat er op h7 iets dreigt moet zwart zijn dame geven. Met een gezicht op de huilstand ging het kereltje nog lang door, maar Sjoerd liet zich de kaas niet meer van het brood eten.

Verloren we dan met 5-1? Nee, want Laurents van Twillert was ook bezig met een puike partij. Hij miste een pionwinst ergens en op het eind dreigde het mis te gaan. Een mislukt dameoffer dat tóch een succes werd.

Dit is de stelling na 28…h3 van Johannes Haug, met zijn 2391 de hoogst gerate Noor onder de 18. Geloof het of niet, maar deze vlijmscherpe stelling komt voort uit de afruilvariant van het Frans. Met een koelbloedig 29.g3 had Laurents prima gestaan, de engine waardeert de stelling dan op +0.5. Laurents kreeg echter een fraaie brainfart en speelde 29.Da6?! De pointe is uiteraard dat als die dame geslagen wordt, dat het dan met Tb8 meteen mat is. Maar zwart deed natuurlijk 29…hxg2 30.Lxg2 Dh6 31.Pf3 en het is ineens -2.62. Dik voordeel voor zwart dus. Maar toen! 31…Pe6??? 32.Txb7! En wit werd alsnog beloond voor zijn moedige dameoffer. De jonge Noor viel bijna achterover van zijn stoel, gaf nog een schaakje op e3, maar na 33.Kh1 restte hem niet anders dan overgave.

De rest verloor, dat dan weer wel, en zo werd het 4-2 voor de Noren. We waren overigens de beste van alle verliezers. De andere 29 verliezende teams scoorden maximaal 1,5 punt.

De tweede ronde leverde ons een clash op met het iets hoger geplaatste Der Sprenger Echternach. Een belangrijke wedstrijd dus in de strijd om een plekje bij de beste 50 van Europa! Sympathieke kerels overigens, die ons vooraf een fraaie pen schonken. Drie van die pennen begaven het na een paar uur spel, maar het gebaar was sympathiek! Het werd een heerlijke wedstrijd. Zelf mocht ik voor een vroege voorsprong zorgen en ik zag dat er, op Henk (die tegen een 2500-plusser moest) na niemand in gevaar was. Uiteindelijk won ook Robin Reichardt zijn partij. En de rest werd remise, zodat we met een fraaie 4-2 overwinning weer terug waren op 50%.

Het einde van de partij van Henk was bijzonder, want hij offerde een dame voor ondekbaar mat. Echter, Christopher Noe kon door zijn beide torens te offeren remise door eeuwig schaak afdwingen. Met een tussenschaakje met een pion had hij zelfs een winststelling kunnen krijgen, maar dat deed hij niet, omdat hij aanvankelijk dacht dat Henk met zijn offer op eeuwig schaak speelde en hij zag een manier om een cruciaal veld te dekken. Maar zoals gezegd had Henk een matbeeld voor ogen en toen dat eenmaal landde bij Noe kon hij niet anders dan eeuwig schaak houden. Ik had u dit fraais graag voorgeschoteld, maar helaas viel het livebord bij Henk al vroeg in de partij uit. Wie weet komt het nog.

Ronde drie leverde ons een partij op tegen het Belgische Amay, met daarin de heer en mevrouw Burg die een week eerder nog namens HMC tegen ons speelden. Alleen op bord 6 hadden wij Elo-overwicht en Arie van Diermen zette dat, met zijn oude vertrouwde Pirc, om in een vol punt. Henk en ik speelden remise tegen respectievelijk Twan Burg en Roeland Pruijssers. Niet verkeerd! Edoch, op de andere borden ging het minder goed. Maar er waren kansen! Niet bij Robin overigens, die niet bij de les was tegen Nargiz Umudova, hiervoor aangeduid als mevrouw Burg. Ik weet niet precies hoe dat bij de burgelijke stand geregeld is. Sjoerd en Laurents echter, in de eerste ronde nog bejubeld, lieten allebei een goede kans op remise liggen. Was dat gelukt, dan hadden we met 3-3 toch aardig gestunt. Nu werd het wederom 4-2.

Vandaag tegen een stel jonge Partizanen. Wordt vervolgd! Dat wil zeggen, als ik in de gelegenheid ben hoor, want eigenlijk zijn we soort van op vakantie…

2 Reacties

  • Avatar
   Richard Vedder 15 oktober 2018

   Ik zie het. En die Noor gaf ook geen schaak op e3. Ik was de engine aan het nablaten geloof ik. Maar het was hoe dan ook uit na Txb7!

   En Henks partij schijnt toch online te vinden te zijn. Dus zoekt u maar, ik ben druk met pluggen van een joegoslaaf

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.