Nederlandse ploegen zakken weg

Twee gelijkspelen en drie nederlagen, dat waren de resultaten van de Nederlandse ploegen in de Europacup in de vierde ronde. Deze korte dagverslagen op Schaaksite zijn bedoeld om de verslagen op de clubsites te laten zien, daarom duurt het altijd even.

LSG verloor met 4,5-1,5 van Itaka. Er is nog niemand die zich heeft kunnen motiveren tot het schrijven van een verslag.

BSG speelde gelijk (3-3 dus) tegen Winterthur. Hier het verslag met partijfragmenten van Lars Ootes van de overwinning op een Franse ploeg, een ronde eerder.

Ook Kennemer Combinatie speelde gelijk, tegen Sloven Ruma. Paul de Ron doet hier kort verslag.

En Passant ging met 3,5-2,5 ten onder tegen Partizan, de kampioen van 1956. Richard Vedder op de clubsite: “Aiai! Ronde 4 nipt verloren van een sterker team. Alleen Henk had een hogere rating dan zijn tegenstander. Sjoerd is in topvorm. Zijn tegenstander ging al na 23 zetten door zijn tijd omdat hij de problemen niet meer de baas kon. Helaas bleek dit de enige winstpartij. Drie remises en twee nullen betekenden een 3,5-2,5 nederlaag. Maar er zat echt meer in, want Henk en Arie hadden allebei winstkansen!”

MuConsult Apeldoorn verloor met 4,5-1,5 van SK 1911.

 

4 Reacties

 1. Avatar
  wimw 17 oktober 2018

  Heel goed dat er vijf teams meedoen aan het Europees Clubkampioenschap, maar hoe komt het dat Nederland vijf teams mag afvaardigen? En mogen andere landen dat ook?

 2. Avatar
  Johan Hut 17 oktober 2018

  Ik verbaas me over die vijf, dacht dat er vier mochten, wat ik ook al veel vind. Daar komt bij dat LSG en BSG een team hebben dat voor een groot deel overeenkomt met het team dat in de Nederlandse competitie zich plaatste voor de Europacup, maar de andere drie clubs niet. Zo spelen maar liefst vier van de zes spelers van En Passant in de Nederlandse competitie niet in het eerste team. Kennemer Combinatie en Apeldoorn zijn ook verzwakt. Dus ze doen aan de Europacup mee met een team dat zich niet voor de Europacup heeft geplaatst.

 3. Avatar
  Rene Olthof 18 oktober 2018

  Het laatste argument van Johan is een beetje raar. PSV speelt nu ook met een elftal in de Champions League, waarmee ze zich vorig seizoen niet geplaatst hebben.

  Dat vier spelers van EP in de Nederlandse competitie niet in het eerste team uitkwamen is volgens het ECC-reglement niet relevant. Het gaat erom of ze speelgerechtigd waren om voor EP uit te komen. Voor spelers met een niet NED-affiliatie ligt dat overigens anders. Die moeten minimaal 2 keer daadwerkelijk gespeeld hebben.

  Het aantal ploegen dat mee mag doen hangt o.a. af van het aantal IGM’s dat in een competitie uitkomt. Ik meen dat NED nu voor het eerst 5 deelnemers heeft in de Open sectie. Het is voor een gedeelte van de Meesterklasse spelers een prachtig evenement, waarin super-profs en amateurs door elkaar heen acteren. Een soort mini-olympiade, waar hetzelfde facet te zien is.

 4. Avatar
  Johan Hut 18 oktober 2018

  Het PSV-team van nu is gelijkwaardig aan het PSV-team van vorig jaar. Dat is bij de teams die ik noem bij lange na niet het geval.

  En dat het volgens het reglement mag, is nogal een open deur (anders zaten ze daar niet) en voor mijn mening niet relevant.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.