Vlekkeloze eerste ronde


De organisatie mag het eerste rondeverslag produceren. De uitslagen zijn dan enigszins bijzaak. We willen dat iedereen op tijd achter het bord zit, dat de bar voorraad en personeel heeft, dat de notatievellen op hun plek liggen. Der Deutsche Zug war ein Bisschen verspätet, maar ook Marcel Harff zit 10 minuten na de gongslag van arbiter Joost Jansen achter zijn bord.

En wonder boven wonder. Om 13.10 uur klinkt die gongslag al. De deelnemers zijn vroeg om in te schrijven. Geen 2 voor 12 afmeldingen meer, dus hoofdarbiter Koos Stolk kan om vijf over een al een indeling maken. Hulde aan de deelnemers!

En ze zijn talrijk dit jaar. Voor het eerst in vier jaar is het open toernooi uitverkocht.  En als ik de twee hoofdarbiters noem, schrijf ik ook dat André van der Graaf voor een norm gaat. Een arbitersnorm. En dat is fijn, want met meer deelnemers dan ooit, kunnen Joost en Koos nog wel een paar extra ogen gebruiken. André ligt goed op koers voor die norm!

De meeste aandacht gaat uit naar de Meestertienkamp en dan in het bijzonder naar de nestor van de groep, de Engelsman Michael Basman. Een soort cultheld uit de jaren ’80. Vrij naar Monty Python (en voor de 45+’ers onder ons): hij is de eerste minister van het ministerie van vreemde openingen. Randpionnen hebben bij Mike een streepje voor. Bij het afhalen van Schiphol gisteravond was hij druk bezig met een schaakboekje uit de serie van Batsford. Ook jaren ’80. En zo’n magneetschaakspelletje dat destijds ook zo in trek was bij de toernooitijgers uit die tijd. Een laptop heeft hij niet mee. ‘I prepare just one minute before I make my first move’. Niet helemaal waar dus, maar de preparatie bestaat in ieder geval niet uit de studie van actuele openingen.


Peng tijdens het NK 2018 (foto Harry Gielen)

Onze veertienvoudig dameskampioene Zhaoqin Peng doet de openingszet aan zijn bord. ‘Which move shall I play’, vraagt Peng. ‘Anything’, meen ik hem te horen zeggen, maar bij nader inzien heeft 1.g4 zijn voorkeur. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.