Bart Gijswijt weer alleen op kop

Op voorhand lijkt de partij tussen David van Kerkhof en Manuel Bosboom in de vierde ronde van het Haarlems Meesters-toernooi de kraker van de dag te worden.

Van Kerkhof staat mede op kop en is voor de duvel niet bang, en Manuel… ach ja, zijn reputatie is bekend.

En wat doet HWP’s eigen voorvechter Bart Gijswijt? Gisteren door het oog van de naald gekropen, dat geeft de burger moed en vandaag met wit kan er weer lekker aangevallen worden. Zijn tegenstander Florian Daeschler heeft tot nu toe niet veel kunnen laten zien, maar heeft een degelijke stijl en zal zich zeker hard verweren.

En dan is er natuurlijk Michael Basman. Welke bizarre opening zal hij dit keer uit de hoge hoed toveren? En zal Li Riemersma ervan onder de indruk zijn na zijn akelige nederlaag van gisteren? Marcel Harff zal zeker ook willen winnen tegen Richard Vedder, die tenslotte 130 ratingpuntjes minder heeft en iets soortgelijks geldt voor Lennert Lenaerts tegen Esper van Baar.

In de openingsfase zijn er meteen al twee opmerkelijke momenten, natuurlijk in de partijen van de beide MB’s (Michael Basman en Manuel Bosboom). David van Kerkhof kiest tegen Manuel Bosboom voor het Morra-gambiet. Hij hoeft niet bang te zijn dat Manuel de pion neemt en de rest van de middag gaat verdedigen, dus dat lijkt een goede keuze. Nu krijgt wit het ruimtevoordeel van de Maroczy-opstelling, en Manuel geeft het spel natuurlijk weer een originele en scherpe draai door niet kort te rokeren, maar met h6 en g5 te komen en op de koningsvleugel aan te vallen.

Engines vinden het twijfelachtig, maar een overtuigende weerlegging is er niet. Kansrijk dus. David besluit ook een duit in het zakje te doen met het stukoffer 21. Pd5?!. Lees verder….

4 Reacties

  1. Avatar
    Rene Olthof 24 oktober 2018

    Vandaag het duel waar iedereen op wacht: Bosboom tegen Basman – MB-MB!

  2. Avatar
    Rene Olthof 24 oktober 2018

    Maar Gijswijt en Van Kerkhof staan vooralsnog aan de leiding!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.