Matches Hoogeveen nog in evenwicht

In Hoogeveen worden weer tegelijk met het open toernooi twee matches gespeeld. De formule van vorig jaar is herhaald: een match met Jorden van Foreest tegen een op sterke speler (dit keer de Rus Vladimir Fedoseev, 2713) en een match tussen twee wereldtoppers met een tegenstelling. Vorig jaar de sterkste vrouw tegen iemand dieĀ  door veel mensen seksisme werd verweten, dit jaar Russisch kampioen Peter Svidler tegen Amerikaans kampioen Sam Shankland. In beide matches staat het 1-1, in beide matches heeft zwart het zwaar. Geen saaie partijen vooralsnog!

 

Van Foreest – Fedoseev

Vladimir Fedoseev heeft al diverse keren bewezen de wereldtop aan te kunnen. Vooral in 2017 was hij succesvol: eerste in het Aeroflot-toernooi, tweede in Dordtmund, gedeeld eerste plek op het EK en kwartfinales in de Worldcup. Een zware tegenstander dus voor Jorden van Foreest maar vooralsnog weet de Groninger de match nog in evenwicht te houden. In de tweede partij kreeg hij zelfs kansen op meer, anderzijds kwam hij in de eerste partij weer goed weg. Lange tijd leek er niets aan de hand en het had een bloedeloze remise kunnen worden als Jorden voor de eerste tijdcontrole wat nauwkeuriger had gespeeld. Na de tijdcontrole bleek wit niet alleen een pion voor te staan, ook stonden zijn toren en paard veel actiever dan die van zwart. Een paar keer had wit goede kansen kunnen krijgen door zijn vrije e-pion op te spelen, maar toen wit eindelijk zijn e-pion naar voren schoof bleek dat slecht getimed. Zwart dwong torenruil af en het paardeneindspel bleek niet meer gevaarlijk voor hem te zijn.

In de tweede partij was het juist wit die een pion won, vrij snel zelfs al. Het was een redelijk gezonde pion meer, al had wit wel wat zwakke pionnen op de koningsvleugel. Beide spelers veroorloofden zich wat onnauwkeurigheden en het stellingsoordeel ging heen en weer tussen duidelijk en nauwelijks beter voor wit. Uiteindelijk won zwart zijn pion terug en toen eindigde de partij in eeuwig schaak.

Shankland – Svidler

Amerikaans kampioen Shankland begon met wit tegen Russisch kampioen Svidler. De laatste offerde in de opening een pion, maar nadat hij die teruggewonnen had bleef hij met een zwakke pion achter en uiteindelijk kwam zwart opnieuw een pion achter. Dat bleef zo in een dubbel toreneindspel waar zwart goede remisekansen had. 46…f6 was echter niet slim: hierdoor kwam de zwarte koning in de problemen. Shankland wist hier goed van te profiteren.

Met wit deed Svidler het een stuk beter. Hij bleef na de opening het initatief houden. Weliswaar gingen er veel pionnen van het bord, maar de zwarte koning bleef in het midden (achteraf zal Shankland spijt hebben gehad van 20…Ke7). 21…Ld6 was misschien al de beslissende fout en met 27.Dh6 begon wit een aanval die met enige hulp doorsloeg.

Beide foto’s zijn gemaakt door Harry Gielen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.