Luuk de Man winnaar BSV Jeugdschaaktoernooi 2018

BENNEKOM – Het werd in het 37e BSV Bennekom Jeugdschaaktoernooi 2018, ondanks de tegenvallende deelname, afgelopen maandag toch nog spannend. Twee Veenendalers, Luuk de Man en Matthijs van Dodeweerd, wensten elkaar niets toe te geven. Beiden scoorden regulier 6,5 punten uit zeven partijen. Een barrage was nodig en die won De Man.

Even eerder was de reguliere partij, notabene gelukkigerwijze in de slotronde, tussen de beide rivalen in remise geëindigd. Binnen zestig seconden werd de vrede getekend. Omdat ook de zogeheten weerstandspunten van De Man en Van Dodeweerd gelijk waren, werd de extra (snelschaak) partij noodzakelijk. En enigszins verrassend werd De Man winnaar en volgde hij Stein van Tol uit Wijchen op, die vorig jaar op de hoogste treden stond.

De barrage tussen Matthijs van Dodeweerd en Luuk de Man (rechts) trok veel belangstelling

Dalende lijn

Het aantal deelnemers bereikte dit keer een echt dieptepunt. In 2017 kwamen nog 76 deelnemers naar Bennekom. Ditmaal slechts 38 spelers en speelsters. De helft dus van 2017. En die dalende lijn moet niet doorzetten, liet een organisator weten. Stoppen is anders wellicht een optie. Immers, je moet het ergens voor doen. De oorzaak van de terugloop is onduidelijk. Het lijkt een landelijke trend, maar even goed kan de vakantiespreiding ook een reden zijn…

Gezellig was het ondanks het mindere aantal deelnemers zeker wel in denksportcentrum De Commanderij. En er werd verwoed om de punten gestreden. In groep A dus tot in de extra barrage. De Man, vorig jaar niet van de partij en Van Dodeweerd veegden regulier eerder met iedereen de vloer aan. Zoals gezegd, tot in de barrage. Toen maakte Van Dodeweerd zijn hogere rating van ruim honderd punten tegen clubgenoot De Man wel waar.

Ziek

Achter Van Dodeweerd, dus de nummer twee, werd Florissant Buijnsters uit Hengelo derde. Hij scoorde echter wel 2,5 punten minder. Evenals trouwens Pjotr Dam uit Oosterbeek van SV De Stelling. Van de organiserende club werd Stan de Bruin zevende. Hij haakte helaas na drie ronden ziek af en stond toen op 1,5 punten. Edenaar Koen van Wijngaarden kreeg de twijfelachtige eer in groep A op nul punten te eindigen.

Groep B werd gewonnen door Jonathan Karels van het Edese De Cirkel. Hij scoorde 6 uit 7. De winst in groep C ging met eenzelfde score naar Ziad Zodik uit Wageningen. Voor Bennekommer Sven Spillenman was met 5 uit 7 de eerste plaats weggelegd in groep D. Cas Caspers uit Doetinchem won groep E met 9 uit 10. Enige verlies leed hij tegen Tara van Kempen uit Wageningen, die op onderling resultaat voor Jeroen Nout uit Putten tweede werd.

(Alle foto’s zijn van Rinus van der Molen)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.