Hoogeveen matches: Van Foreest houdt stand


In de match tussen Jorden van Foreest en Vladimir Fedoseev is nog steeds geen beslissing te vallen. Van Foreest stond twee keer onder druk (een keer onder lichte druk en een keer zelfs een stuk achter) maar beide partijen kraakte de Groninger niet. De stand na vier partijen is daarom 2-2. In de andere match viel er wel een beslissing: Peter Svidler won weer met wit (na een remise met zwart) en staat nu 2.5-1.5 voor.

 

Van Foreest – Fedoseev

In de derde partij koos Fedoseev met wit voor een Catalaan. Wit kreeg lichte druk, maar de geofferde pion op c4 was inmiddels een vrijpion geworden. Uiteindelijk wist wit de vrijpion te slaan, maar ten koste van een grote afruil waarna zwart het makkelijk remise hield.

In de vierde partij kwam opnieuw een scherpe Siciliaan op het bord. Zowel wit als zwart waren langzaam hun aanval aan het voorbereiden. Van Foreest miste een kans om met een stukoffer remise te maken en zag even later zijn loper ingesloten worden. Nadat zwart ten onrechte dacht ook nog gratis een pion te kunnen meepikken ontstond er een eindspel van twee torens, paard en pion voor zwart tegen twee torens en drie pionnen voor wit. De laatste pion van zwart werd ook geruild en zo hield wit het met enige moeite remise.

Svidler – Shankland

Net als in de eerste partij offerde Svidler met in de derde partij met zwart een pion. Dit keer was het ook eens door Giri gespeeld, dan zal het wel goed zijn. Inderdaad kreeg hij de pion terug en maakte hij vrij soepel remise. In de vierde partij onstond na een Aangenomen Damegambiet een ongeveer gelijke stelling. Zwart speelde het agressief met h5 en h4, wat op zich wel ok was. 19…hxg3 was echter fout: de witte dame kwam binnen op h6 en via de door zwart geopende lijnen kreeg wit een winnende aanval.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.