Spanning stijgt na vechtschaak in zesde ronde

Voor het begin van de zesde ronde van de Haarlemse Meesters staat thuisfavoriet FM Bart Gijswijt een vol punt voor op IM Manuel Bosboom en FM David Van Kerkhof, en zelfs anderhalf op IM Li Riemersma en FM Richard Vedder. De rest van het veld, waaronder de vier niet-Nederlandse spelers, staat nog verder achter. De IM’s zijn natuurlijk vooral uit op toernooi- en ratingwinst. De FMs houden ook de grens van 6 punten (een IM-norm) in het oog. Voor het laatste heeft Bart nog anderhalve punt nodig. Maar de “makkelijke” tegenstanders zijn nu wel op. Zijn laatste vier opponenten hebben de hoogste rating in de groep en drie van de vier strijden ook nog mee voor toernooiwinst en normen.
Vandaag heeft Bart wit tegen Marcel Harff. Op rating de tweede in de groep, maar tot nu toe teleurstellend. Gaat Bart er na de verschrikkingen van gisteren tegen Esper van Baar, waar hij het punt voor de poorten van de hel wegsleepte, opnieuw vol tegenaan of is het tijd voor een rustige remise? De Duitse FM kiest niet opnieuw voor het Hollands, waarmee hij gisteren vreselijk klop kreeg, maar voor een degelijke Dame-Indische opstelling. Bart probeert het wel, maar er gaan steeds meer stukken af en er verdwijnt steeds meer spanning uit de stelling. Na 24 zetten worden de handen geschud in een gelijkwaardige positie.

De andere vier partijen brengen echter volop strijd en spektakel en worden dit keer ook niet door opzichtige blunders ontsierd.

Esper van Baar lijkt niet uit het veld geslagen door zijn ongelukkige verlies van gisteren. Hij lijkt ervan geleerd te hebben dat hij nog meer voor zijn eigen aanvalskansen moet gaan. In een Taimanov-Siciliaan tegen Li Riemersma kiest hij ondanks zijn korte rokade voor een pionnenstorm op de koningsvleugel. De ervaring leert dat zwart bij nauwkeurige en actieve verdediging meer dan voldoende tegenkansen heeft, maar vooralsnog lijkt Espers aanval gesmeerd te lopen. Zijn kwaliteitsoffer op zet 19 ziet er gevaarlijk uit:

maar kan volgens de alwetende engines worden aangenomen 19…Lxf6 20. gxf6 Kh8 21. Tf1 Tg8 22. Tf3 Pf8 24. Th3 Tg6 en zwart heeft alles onder controle.
Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.