Van Foreest verliest match na verlenging


Jorden van Foreest heeft in Hoogeveen de match tegen Vladimir Fedoseev met 3-3 gelijkgespeeld. In de vluggertjes die beslisten over de matchwinst bleek de Rus echter iets beter, al was van Foreest heel dicht bij de winst. In de andere match wist Svidler zijn voorsprong tegen Shankland met twee remises te consolideren om zo de match met 3.5-2.5 te winnen.

Fedoseev – Van Foreest

In de vijfde matchpartij koos de Rus voor het eerst voor 1.e4. Er kwam (na zetverwisseling) een Draak op het bord, waarin wit een iets betere pionnenstructuur kreeg door de dubbele f-pion van zwart. Er kwam een eindspel van dame-loper tegen dame-loper op het bord waarin wit een vrije c-pion had maar de witte koning te kwetsbaar was voor winstkansen. Sterker nog, misschien had zwart het kunnen proberen… dat deed ie niet en de partij werd remise.

In de zesde partij weer Siciliaans. In een stelling met ongelijke lopers en d6-e5 voor zwart werd de zwarte loper actiever dan de witte, maar Van Foreest verdedigde zich goed en kwam nergens echt in gevaar.

De tiebreak had voor de Groninger de ideale start: winst met zwart! Wel een gelukkige winst, Fedoseev stond de hele partij beter maar vergat de klok en ging door zijn tijd heen. In de tweede partij gebeurde was het beeld juist andersom. Van Foreest kwam een pion voor met dominante stelling. Een combinatie pakte niet helemaal goed uit, maar met vier pionnen voor een paard stond hij nog steeds beter. De Rus speelde het echter handiger en kwam gelijk. Daarna moest plotselinge dood de beslissing brengen. De stelling was onduidelijk tot de blunder 29…h4?? Fedoseev won een dame en stelde snel daarna de matchwinst veilig.

Shankland – Svidler

 

Voor Shankland was de vijfde partij de laatste kans met wit om gelijk te maken, dus remise in 24 zetten is dan teleurstellend. Het leek er ook op dat het een makkelijke remise voor Svidler was: symmetrische stelling met één open lijn waarop alle torens werden geruild. Toch had de Amerikaans kampioen een grote kans gemist: 14.Pd1! Zwart kan niet voorkomen dat er een toren op c7 komt, of een dame na 14…b5 15.Da5 Pc6 16.Dc7.

In de zesde partij moest Svidler het tegen zijn eigen Grünfeld opnemen. Hij speelde het solide en hield controle over de stelling om de tegenstander geen onnodige kansen te geven. Uiteindelijk onstond een toreneindspel met vier tegen drie op de koningsvleugel. Svidler vond het wel goed zo en gaf vrij snel remise om matchwinst veilig te stellen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.