Een laatste ronde om naar uit te kijken

Een tweede IM-norm gloort en om de zege in de Meestergroep wordt nog gestreden door de nummers 1 en 2: wat kan de organisatie zich nog meer wensen?

David van Kerkhof brengt de spanning in het toernooi terug en zijn eigen norm dichterbij (foto: René Olthof)

Wie kon vorige week vrijdag bevroeden dat de lotinig die door Bart Gijswijt werd verricht, zo een mooie afloop zou hebben. Hij was zelf aanvankelijk niet zo happy met 5x zwart en drie sterke spelers op het eind. Maar zie hoe mooi het uitpakt? Met als apotheose dus die strijd tussen hem en Manuel Bosboom om de eerste plaats. Ook nog steeds goed voor €400,-. Minder dan in het Open waar €750,- is te verdienen, maar daarover later meer.

Mijn held blijft toch Michael Basman. Onze nestor op het podium, met zo’n rijk verleden. Voor alle sceptici: nee, we hebben Basman geen opdracht gegeven om alleen maar dubieuze openingen te spelen en nee hij krijgt ook geen bonus voor verloren partijen. Jammer genoeg leidt zijn gewaagde openingsopzet vandaag niet tot een heel punt. Dichtbij is hij wel.

Mogelijk is Mike geïnspireerd door de mooie maaltijd bij Marrakez de avond ervoor. De Arabische keuken inclusief wulpse danseres heeft zijn gemoed vast weer wat opgewekter gemaakt. Want gisteren beleefde hij natuuurlijk een nachtmerrie op klaarlichte dag.

Vandaag begeeft hij zich weer op het gladde pad van de Grob. En Marcel Harff heeft het serum alweer klaarliggen. In de heksenketel die ontstaat krijgt de Engelsman toch goede kansen:

Met 19. Da4 vindt Basman de oplossing naar groot voordeel. Na 19…, Pec6 20. Txb4, c5xb4 21. Pxa7 lijkt de overwinning dichtbij.

De Duitser blijft snel spelen en verwarring stichten. Dan ontglipt Mike de beste voortzetting en kan Marcel ontsnappen met eeuwig schaak. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.