Drie normen en een Haarlemse winnaar

De organisatie van het Haarlemse Meesters-toernooi kan terugkijken op een zeer geslaagde vierde editie: een uitverkocht huis in het Open toernooi, twee normen in de Meestergroep en een winnaar uit de eigen gelederen.

David van Kerkhof en Bart Gijswijt met hun meesternorm in handen (foto: René Olthof)

Hooguit was de slotronde van de Meestergroep niet om over naar huis te schrijven: alle vijf de partijen eindigden in remise, en dan in de meeste gevallen nog zonder al te veel strijd. Maar met een remisepercentage van slechts 30% in de overige rondes is dat de deelnemers snel vergeven.

Lennert Lenaerts en Marcel Harff maakten het wel heel bont door er in rap tempo vijf zetten uit te knallen en de terugreis naar het zuiden respectievelijk het oosten te aanvaarden – naar verluidt wilde de eerste nog een snelschaaktoernooitje in Brugge, aanvang 14.00 uur, halen, terwijl de tweede na een week schaken wijselijk op tijd voor de buis wilde zitten voor El Clásico (die in Spanje wel te verstaan).

Florian Daeschler en Esper van Baar produceerden nog een kleine 25 zetten waarin niet veel gebeurde, en hoewel Richard Vedder en Li Riemersma er wat langer voor gingen zitten, werd in hun partij het evenwicht ook nooit serieus verbroken.

Dat gebeurde wel in de partij tussen David van Kerkhof en Michael Basman, al was het maar weer door de openingszetten van de Engelsman. David had bij het ingaan van de laatste ronde genoeg aan een halfje voor zijn derde en laatste IM-norm; Basman was daar ook wel voor te porren maar David wilde toch ook een gooi doen naar de toernooititel, waarvoor winst vereist was. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.