Gratis voorbeschouwing New In Chess op WK Carlsen – Caruana

New In Chess heeft een gratis voorbeschouwing op de match Carlsen – Caruana uitgegeven. Je kunt deze uitgave downloaden via deze link: NIC WK voorbeschouwing. In de 50 pagina’s tellende publicatie tref je het volgende aan:

– een voorbeschouwing van Jan Timman;

– 9 uitvoerig geanalyseerde partijen waarvan 4 door Caruana en Carlsen zelf;

– een nieuw interview met Sergey Karjakin over zijn match met Carlsen en zijn verwachtingen voor de match tussen Carlsen en Caruana;

– het interview met Caruana na het kandidatentoernooi in Berlijn dat in NIC Magazine 2018/3 stond;

– een analyse van Jeroen Bosch over het idee 5… b5!? van Caruana in het aangenomen damegambiet.

De algemene lijn in de verschillende voorbeschouwingen op de match is:

– De match gaat tussen de twee sterkste spelers in de wereld.  Caruana won niet alleen het kandidatentoernooi, maar is ook de nummer 2 van de wereld op rating en heeft dit jaar een aantal zeer sterk bezette toernooien gewonnen, soms voor Carlsen.

– Carlsen is licht favoriet (55/60% Carlsen versus 45/40% Caruana) op basis van hun onderlinge score (10-5 in winst/verlies-partijen), Carlsen’s matchervaring en Carlsen’s superioriteit in rapid- en snelschaak. Opvallend is dat gok-sites de kansen van Carlsen hoger aanslaan (65/70% Carlsen versus 35/30% Caruana).

– Caruana is de afgelopen 6 maanden beter in vorm dan Carlsen, Caruana heeft een diep openingsrepertoire, is technisch sterk en hij is een goede, taaie verdediger.

Persoonlijk denk ik dat het feit dat Caruana de afgelopen 3 jaar niet meer van Carlsen heeft gewonnen zwaar telt. De vraag is op Caruana zich mentaal kan resetten en de match als een complete nieuwe situatie kan zien. Wat verder onderbelicht is in de verschillende voorbeschouwingen is dat Carlsen gemakkelijk gefrustreerd raakt als het niet loopt in de match en dan grote risico’s neemt om partijen uit balans te brengen. Verder heeft Carlsen dit jaar al twee keer verloren in de tweede helft van een toernooi. Magnus verloor tegen Wesley So in Altibox Norway Chess en tegen Mamedyarov in het Biel Accentus Grandmaster Toernooi 2018.

Dus voor mij is Carlsen ook de favoriet maar ik geef Caruana goede kansen in de tweede helft van de match als de match dan nog steeds in evenwicht is.

 

 

2 Comments

 1. Avatar
  Jaap Amesz november 06, 2018

  Wat ik eigenlijk overal mis in alle voorbeschouwingen is dat de match strategie van Carlsen zoveel eenvoudiger is dan die van Caruana. Magnus hoeft niks te doen, geen risico nemen is prima. Laat het maar 6-6 worden. Vanaf dat Magnus 2700+ is heeft hij alle (ja een generalisatie, echt alle) tiebreaks gewonnen. Carlsen hoeft bij wijze van spreken enkel te gaan zitten bij de tiebreak, terwijl die wetenschap voor Caruana mentaal zwaar moet zijn die te boek staat als zwakker in rapid en zelf veel zwakker in blitz. Ik vind het statistisch voordeel door de gok-sites redelijk, misschien zijn ze tot dezelfde conclusie gekomen.

   

   

 2. Avatar
  wimw november 06, 2018

  Ik geef Caruana meer kans om de WK-match te winnen dan hierboven gesteld. Carlsen is iets minder sterk geworden in de realisering van een gunstig staand midden- of eindspel. Maar wat vooral opvalt is dat hij soms aan een vorm van schaakblindheid lijdt ofwel te grote risico’s neemt. Mijn indruk is dat het spel van Caruana stabieler is en dat hij wat vaker een beter staande partij tot winst voert. Als Caruana in de eerste helft van de WK-match op voorsprong komt, krijgt Carlsen het moeilijk. Ik houd het dan ook op 50%-50%.

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.