1A: Philidor 1847 – Caïssa Eenhoorn 5 – 5

Philidor 1847 uit Leeuwarden verloor de eerste twee wedstrijden, Caïssa Eenhoorn won de eerste twee. In de derde ronde bereikten de Friezen een gelijkspel en daar waren ze blij mee. Ze kunnen weer omhoog kijken. Boven hen staan maar liefst vier ploegen met twee matchpunten, dus voor je het weet sta je weer in het linker rijtje. Een verslag van de website van Philidor 1847.

 

De tijdscontrole is net geweest, het staat 2,5-2,5. De partijen aan borden 1-4 zijn nog bezig (plus het toreneindspel aan bord 7 dat alleen maar in remise kan eindigen). Er volgt een onvoorspelbare ontknoping. Wedstrijden met viertallen – zoals nu in de FSB – zijn misschien wat minder gezellig dan met een achttal of tiental, maar zeker niet minder spannend! Migchiel heeft tegen Peter Doggers een eindspel dame+loper tegen dame+toren waarbij beide koningen op de tocht staan. Bas verdedigt een lopereindspel met pion minder aan bord 2. Addy aan bord 3 heeft een eindspel toren tegen loper+paard, maar ook een paar pionnen extra waaronder 2 vrijpionnen. Tenslotte moet ondergetekende aan bord 4 een moeilijk, waarschijnlijk verloren eindspel remise zien te houden.

Hierbij wat meningen van de spelers zelf terwijl hun partijen nog bezig waren:

Migchiel: “ik kan de stelling wel remise houden.”
Addy: “ik denk dat ik ga winnen.”
Jeroen: “mijn stelling is lastig maar wel houdbaar.”

Al deze ideeën over de partij-afloop kwamen niet uit. Alleen de partij van Bas werd remise. Dankzij het uitgedunde materiaal had de zwartspeler ondanks zijn pluspion niet veel winstkansen. De lopers werden geruild en beide spelers promoveerden hun laatste pion tegelijkertijd tot dame.

Vervolgens won Migchiel verrassend. Doggers onderschatte de aanvalskansen van Migchiels dame+loper, ging remise uit de weg en kreeg plotseling een mataanval om de oren.

 

Lees verder op de website van Philidor 1847 Leeuwarden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.