De beste websites om het WK Schaken te volgen

Vandaag begint om 16:00 Nederlandse tijd het WK Schaken tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana in Londen. Dit zijn volgens mij de beste websites om het WK te volgen:

World Chess

Agon, het bedrijf dat het WK voor de FIDE organiseert, heeft Judith Polgar ingehuurd om commentaar te geven. Uniek aan hun uitzending is dat je een live video stream van de spelers ziet en dus elke zet, gezichtsuitdrukking en beweging kan volgen. Om toegang te krijgen betaal je $20,- voor het gehele event. Ik luister graag naar Judith Polgar. Het is ongelofelijk hoe zij nog steeds in iedere stelling tactische mogelijkheden en matbeelden ziet.

Chess24

Gratis toegankelijk en commentaar door Peter Svidler, Sopiko Guramishvili (eerste 8 ronden), Anish Giri (vanaf ronde 9). Als een actieve 2700+ speler weet Peter Svidler erg veel over openingen, recente trends, structuren en plannen enz. Hij praat graag en Sopiko houdt hem op de rit en zorgt dat de uitzending voor spelers van ieder niveau begrijpelijk is. Alexander Grischuk zal inbellen vanuit Rusland. De samenstelling van het team staat garant voor intelligent commentaar met de nodige humor. Anish Giri en Alexander Grischuk kunnen erg geestig zijn.

Saint Louis Chess Club

 

Yasser Seirawan, Jennifer Shahade en Maurice Ashley verzorgen een zeer professionele uitzending die live wordt uitgezonden op YouTube en LiveStream. Yasser Seirawan en Jennifer Shahade geven commentaar zonder gebruik te maken van een engine. Hun commentaar wordt afgewisseld door interviews en engine analyses door Maurice Ashley  op een groot schaakbord op een Microsoft Surface Hub.  De uitzendingen zijn gratis te volgen.

 

 

Chess.com Events

De populairste schaak-website chess.com, waar ‘onze’ Peter Doggers verantwoordelijk is voor alle verslaggeving, maakte gisteren bekend dat ze de Russische website chessbomb hebben overgenomen. Chess.com was relatief zwak in het weergeven van schaaktoernooien en dit is dus een logische stap voor hen. De partijanalyse van chessbomb wordt geïntegreerd met de chess.com Twitch video streaming. Het commentaar op de match wordt verzorgd door IM Daniel Rensch en GM Robert Hess. Persoonlijk irriteer ik me altijd aan het commentaar en de zogenaamde humor van Daniel Rensch maar smaken verschillen natuurlijk. Je kan de uitzendingen gratis volgen op chess.com/events of alleen de video-uitzending op het chess.com kanaal op TwitchTV.

Let the games begin! 

4 Comments

 1. Avatar
  Jaap Amesz november 09, 2018

  Nog een gratis stream van de Chessbrahs. Helaas wel op Twitch, net zoals dat Chess.com op Twitch streamt. Nadeel daarvan is dat je tijdens een live uitzending niet vooruit of terug kunt spoelen. Bij Chess24 en Saint Louis Chess Club kun je wel live spoelen.

  Laat ik nog eens herhalen dat ik het jammer vind dat Agon mijn geld niet wil. Bij 4 buitenlandse bedrijven waar ik iets wilde kopen, heb ik uitgelegd dat we in Nederland Ideal hebben en hopla, dan voegen ze die mogelijkheid toe. Slim, verdienen ze geld. Ik heb geen creditcard.

 2. Avatar
  Aard november 09, 2018

  En ik had gedacht de partijen rechtstreeks via NOS Teletekst te kunnen volgen. Mooi niet. Een flinke tegenvaller.

 3. Avatar
  pavelmorozov november 11, 2018

  om de spelers te zien kun je ook – met je vpn aan – naar het Noorse NRK, afwisselend 1 en 2. alles wordt live uitgezonden

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.