Carlsen-Caruana in de media (4): Caruana is niet wat hij lijkt

Vedetten kun je vaak herkennen aan hun natuurlijke uitstraling, maar zeker niet altijd. Dat schrijft Dirk Jan ten Geuzendam in NRC-Handelsblad. Wie aan het uiterlijk van Fabiano Caruana iets denkt te kunnen afleiden, komt bedrogen uit.

Ten Geuzendam geeft een mooie beschrijving van de Amerikaan. “Waar de Noor kracht etaleert met zijn atletische lichaam en zijn vaak nurkse hoofd de rest vertelt over zijn onverbiddelijke wil om te winnen, is er bij Caruana eigenlijk bar weinig te zien. De 26-jarige Amerikaan oogt stilletjes. Net niet timide, maar gereserveerd, geen prater in grote groepen. Soms schaakt hij in een Led Zeppelin-T-shirt. Niet iedereen gelooft dat het zijn favoriete band is, maar toch is het zo.

De fotografen lijken vooral aandacht te hebben voor Carlsen. Foto: World Chess.

Dankzij intensief sporten is hij topfit, maar hij oogt toch vooral iel. Niets doet vermoeden dat hij tussen vrienden uitgelaten en balorig kan zijn. Of dat hij als schaker een briljante aanvalsspeler is, die met verbluffend gemak kan omschakelen naar een koelbloedige verdediging. De nummer twee van de wereld, slechts drie ratingpunten achter Carlsen, die voor het eerst in jaren zijn onaantastbare positie in gevaar ziet.

Aan het bord zit Caruana onbewogen, hooguit met rode oren. Moeilijk te lezen voor zijn tegenstander. Hij legde ooit uit dat veel schakers hun zenuwachtigheid proberen te camoufleren met een pokerface, maar dat het bij hemzelf andersom is: hij ziet er soms nerveus uit, maar is het hoogst zelden.”

Ten Geuzendam noemt Caruana zelfbewust, maar ook bescheiden en evenwichtig. En hij kan omgaan met nederlagen.

Caruana was als kind al zo’n sterke schaker, dat zijn ouders een drastisch besluit namen. Ze verhuisden van Florida naar Europa, waar de beste toernooien en coaches waren. Eerst naar Madrid, later naar Boedapest. Omdat dat veel geld kostte, ging Caruana in 2006 in op een aanbod van de Italiaanse schaakbond om tegen een mooi salaris voor Italië te spelen, zo vertelt Ten Geuzendam. Meer kansen kreeg hij terug in Amerika, waar multimiljonair Rex Sinquefield zich over hem ontfermde. Daar behaalde hij ook een legendarisch succes. In de Sinquefield Cup, een wereldtoptoernooi, won hij zijn eerste zeven partijen en finishte met drie punten voorsprong op Carlsen. Caruana en zijn ouders wonen inmiddels riant en hij wordt begeleid door een uitgebreid team van adviseurs. Dat doet vermoeden dat hij financieel door Sinquefield flink wordt gesteund, aldus Ten Geuzendam.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.