Yichen Han in de top bij het WK Kadetten t/m 12 jaar

v.l.n.r. Machteld van Foreest, Tommy Grooten, Yichen Han, Zhaoqin Peng (foto Chunmei Wang)

De Nederlandse jeugd die meespeelt in het Wereldkampioenschap Kadetten, jeugd in de jongste categorieën dus, doet het zeer verdienstelijk. Vooral Yichen Han, tegenwoordig woonachtig in Newcastle, doet het fantastisch. Zoals bekend miste hij door een douanecontrole zijn vlucht naar Santiago de Compostella en kreeg dus een nul te slikken in de eerste ronde. Daarna versloeg hij twee Spanjaarden, alvorens hij zijn eerste halfje moest incasseren, ook tegen een Spanjaard. Maar daarna begon de machine op gang te komen. Liefst vijf maal op rij sloot hij zijn partij winnend af. Een daarvan was de Amerikaan Christopher  Woojin Yoo met een rating van 2407. Daarmee staat Han gedeelde tweede en mag hij het vandaag opnemen tegen de nummer één van de ranglijst en ook koploper in dit toernooi, de Indiër, IM D. Gukesh (rating 2457). Dit wordt het moment van de waarheid voor hem, want hij heeft slechts een half puntje minder. Han heeft op dit moment 7½ punt uit 9.

 

Stand aan kop bij de jeugd t/m 12 jaar:

Yichen Han met zijn moeder (foto Zhaoqin Peng)

Alle partijen van Yichen die beschikbaar zijn tot dusver:

 

Meisjes t/m 12 jaar

Machteld van Foreest was bij de meisjes t/m 12 opnieuw als eerste geplaatst, maar zij maakte een valse start door zich in de eerste ronde in gewonnen stelling te verslikken. Daarna herpakte zij zich met vier overwinningen op rij, totdat zij een halfje moest toestaan in ronde 6. Helaas kwam er toen een kink in de kabel, omdat zij haar dame liet insluiten en weer tegen een nul aanliep. Dat weerhield haar er niet van om weer terug te komen met twee klinkende overwinningen. Wereldkampioene zal ze niet meer worden, de koploper van dit moment, Shri Savitha uit India heeft 8½ uit 9. Maar een hoge klassering behoort nog wel tot de mogelijkheden. Machteld staat op dit moment tiende met 6½ punten.

 

Stand aan kop bij de meisjes t/m 12 jaar:

Machteld met haar vader (foto Zhaoqin Peng)

Alle partijen van Machteld die beschikbaar zijn tot dusver:

 

Jeugd t/m 8 jaar

Tommy Grooten maakte een bliksemstart door zijn eerste drie partijen te winnen. Als tiende geplaatst op rating zat hij daarom een paar keer op een livebord. De hoge stand in het toernooi kon hij helaas niet volhouden, hij verloor tweemaal op rij. Daarna had hij nog een keer moeten verliezen maar hij wist door een truc toch nog te winnen. Een ronde daarna was het andersom. Hij stond op winst, maar liep in het verre eindspel een paardvorkje waardoor er een volle toren verloren ging en dus ook de partij. Er volgde een remisetje, waar hij eerst heel goed stond, maar in de slotstelling erg slecht. De partij van gisteren heeft hij weer de weg omhoog ingeslagen met een aardige overwinning.

Met 5½ uit 9 staat hij momenteel 33ste. De stand aan kop is daar:

Tommy met zijn moeder (foto Zhaoqin Peng)

Alle partijen van Tommy kunnen bekeken worden op het weblog van hem.

 

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.