Carlsen-Caruana in de media (8): Remises van hoog niveau

Tot en met partij 7 was de WK-match niet de match waarop Hans Böhm had gehoopt. Maar vanaf partij 8 wel. Dat zei hij in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken.

Nooit eerder begon een WK-match, waarvan de eerste al in 1886 werd gespeeld, met tien remises. Böhm merkt op dat dat niet zo veel zegt. Er zijn saaie remises en er zijn remises na fantastische vechtpartijen. Daartoe behoren de laatste drie partijen. In de achtste partij had Caruana kansen, in de negende Carlsen en in de tiende allebei. Böhm: “Beiden zouden deze partij van menig wereldtopper hebben gewonnen. Carlsen had een winnende aanval, toen stond hij weer verloren, het was een prachtig gevecht.”

Aftasten gebeurt ook in andere sporten, Böhm noemt boksen als voorbeeld. Plaagstootjes, aftasten en de kennis die je daarbij opdoet komt je verderop in het gevecht ten goede. Het aftasten in deze WK-match duurde hem te lang, maar vanaf de achtste partij krijgen we genoeg te zien.

Böhm verwacht natuurlijk nog steeds dat bij een eindstand van 6-6 Carlsen de barrage van snelschaakpartijen wint. Daarom denkt hij dat na een remise in de elfde partij Caruana in de twaalfde partij va banque gaat spelen. Hij moet dan immers winnen. Tenminste, als hij ook ervan overtuigd is dat Carlsen de betere snelschaker is. Carlsen zal het niet leuk vinden om de match te winnen na twaalf remises in de reguliere partijen, denkt Böhm, maar hij zal de elfde partij niet forceren.

Het hele gesprekis hier te beluisteren.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.