“Het paradijs om de hoek” door Jan Willem Duijzer. Column van Schaakvereniging Promotie.

Het paradijs…ach ja, wie verlangt er niet naar. Wuivende palmenstranden, het meisje uit de Fa reclame dat uit de azuurblauwe zee het strand op loopt (U kent haar toch nog wel? Zou ze inmiddels achter een rollator lopen?). Jan Willem trakteert ons op het paradijs dat hij in gedachten heeft. En het is niet eens ver weg!

Een van mijn dromen is het runnen van een koffiehuis dat een toevluchtsoord is voor liefhebbers van de kunsten, onder wie natuurlijk ook schakers. Een koffiehuis dat toegankelijk is voor iedereen, behalve voor schreeuwers en fanatiekelingen van welke soort dan ook. Als naam van het koffiehuis heb ik voor ogen: “Het paradijs om de hoek”, naar het gelijknamige boek van Mario Vargas Llosa. Voorbeelden die ik in mijn hoofd heb zijn het Haagse “Schaakhuis”, het Katwijkse cafe “Boeien” en het historische schaak-koffiehuis “Café de la Régence”. Aangevuld met een snufje “Balie” misschien, maar dan zonder de pretentie van ‘maatschappij- en cultuurvernieuwing’. In mijn droom is “het paradijs om de hoek” een kruising van een bruin cafe, een goede boekhandel, een oude bioscoop en een Frans kerkje. Een plek waar je een gesprek kunt voeren, maar waar je ook stil kunt zijn.

Lees zijn column hier verder!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.