Net niet voor Kateryna Lagno

Je zou het haast vergeten maar ook de dames speelden afgelopen weken in het verre Siberië om het wereldkampioenschap. De formule was een knock-outsysteem dat altijd veel spanning en sensatie met zich brengt. Helaas geen Nederlandse inbreng. Zijn wij (nog) niet goed genoeg of zijn er andere redenen? Er is ten minste één Nederlands meisje dat hardop droomt om wereldkampioen te worden,  zij is pas elf jaar en heet Machteld van Foreest. De schakersfamilie Van Foreest geniet veel bekendheid met twee jonge grootmeesters in het gezin. Recent deed  Machteld mee aan het WK-Kadetten met een gedeelde derde plaats in haar leeftijdscategorie. Daarna deed zij mee met de Nederlandse dames aan het NK Rapidschaak en hierdoor was zij te zien in het NOS-Jeugdjournaal.

Terug naar Siberië waar de strijd uiteindelijk ging tussen de Russische Kateryna Lagno en de Chinese titelhouder Ju Wenjun. Het werd een boeiend gevecht. In de vier reguliere partijen kwam Lagno op voorsprong en behoefde in de laatste van de vier partijen alleen maar remise te spelen. Het ging vreselijk mis.

In de hierop volgende vier rapidpartijen bleef alles in evenwicht en in de vier snelschaakpartijen sloeg Ju Wenjun toe en prolongeerde haar titel.

Bron: Website WK dames

Gert Ligterink besteedde in zijn recente column in de Volkskrant aandacht aan deze dames, andere columnisten kunnen niet genoeg krijgen van de remises bij het WK-heren met op de achtergrond ronkende engines als Sesse , Stockfish e.a.  Ook AlphaZero , het deep-learning programma van Google’s Deepmind, komt er aan met andere oordelen over de partijstellingen.

De nieuwe baas van de FIDE, de Rus Arkady Dvorkovich,  heeft aangekondigd dat er voor de dames ook een kandidatenmatch komt om de uitdager te bepalen.

Herinneringen aan Kateryna Lahno

In mijn herinnering ga ik terug naar Wijk aan Zee 2011. De Oekraïense Kateryna Lahno (Lviv,1989) speelde mee in de C-groep en eindigde op de derde plaats. Zij was een wonderkind, zij werd wereldkampioen bij de meisjes onder 10 en behaalde op haar twaalfde de WGM-titel. In 2006 won zij goud op de Olympiade voor dames. In 2007 kreeg zij de grootmeestertitel. In 2010 werd zij wereldkampioen snelschaken bij de dames.

Oekraïense schaakwonderkinderen met Sergey Karjakin, Kateryna Lahno, Maria en Anna Muzychuk. Zij hebben het allen ver gebracht. Maria en Anna deden ook mee aan het recent gehouden WK voor dames.

Het was een jaar na de start van schaaksite.nl We hadden, met medewerking van het Rotterdamse Schaakmuseum, een (internationale) prijsvraag uitgeschreven waar men kon voorspellen wie de winnaars van de A, B en C-groep zouden worden. De winnaars kregen een fraai Rotterdam Schaakspel. Twee van de drie winnaars kwamen uit Amerika!

Ook de winnaars van de A, B en C-groep kregen een Rotterdam Schaakspel. Deze prijzen werden op 30 januari 2011 na de laatste ronde in Hotel Huis ter Duin uitgereikt aan Hikaru Nakamura en Luke McShane. Fred Lucas, destijds de hoffotograaf van Tata Steel Chess, maakte prachtige foto’s.

Op schaaksite.nl hadden we een interview gepubliceerd van Alina L’Ami met Kateryna Lahno. Dit was een Nederlandse vertaling van haar Engelse versie. Hierdoor leerden we Kateryna beter kennen.

Bij de uitreiking van onze prijzen hadden we ook een verrassing voor Kateryna. We schreven toen:

Wij verrasten haar met een cadeau! Niet omdat zij de derde plaats in de C-groep had behaald, een prima prestatie overigens, maar omdat we haar wilden feliciteren met de eerste verjaardag van haar zoontje Sacha. Zij was zichtbaar ontroerd toen zij het speelgoedcadeau in ontvangst mocht nemen. Dit vond zij minstens zo belangrijk als haar prestatie! Wie weet wordt Sacha Fontaine de jongste deelnemer aan de 85ste editie van het Tata Steel Chess Tournament?

Foto: Fred Lucas, Wijk aan Zee 2011

In 2012 keerde zij terug naar Wijk aan Zee en verzorgde na afloop de zesde editie van de Torentjessimultaan in Den Haag.

Daarna heeft er zich veel afgespeeld in haar leven. In 2014, toen zij in Donetsk woonde, stapte zij over van de Oekraïense Schaakbond naar de Russische schaakbond. Dit had toen veel voeten in de aarde. Zij ging ook in Moskou wonen en haar Russische achternaam werd Lagno.  In 2014 werd het Russische damesteam uitgesloten van deelname aan de Olympiade in Noorwegen. Hier speelde op de achtergrond de kwestie Lagno. Zij heeft steeds verklaard dat haar overgang  niets met de politieke situatie te maken had. Zij scheidde van haar man de Franse grootmeester en schaakjournalist Robert Fontaine met wie zij in 2009 was getrouwd. Samen kregen zij een zoon, Sacha. Robert Fontaine speelt sinds 2016 voor Monaco.

Wie weet komt Kateryna nog eens terug in Wijk aan Zee om mee te doen in de B-groep?

Mooi dat we alle publicaties  vanaf de start van schaaksite.nl in 2010 kunnen opzoeken en herlezen. Wat is er veel moois gepubliceerd in al die jaren. Alleen dit al is een donatie waard!

5 Reacties

 1. Avatar
  wimw 25 november 2018

  Lagno krijgt spoedig een nieuwe kans, want er wordt zoals hier al is aangegeven in het eerste kwartaal van 2019 een kandidatentoernooi voor vrouwen georganiseerd en daar is Lagno als vice-wereldkampioene voor geplaatst. Dat toernooi wijst de uitdaagster voor de WK-match van 2019 tegen Ju Wenjun aan.

 2. Avatar
  Hendrikom 25 november 2018

  Elders las ik dat Lagno inmiddels ook een tweeling heeft en in een interview na de winst op Mariya Muzychuk gaf ze aan dat haar echtgenoot haar enorm helpt (bij de voorbereiding). Kennelijk is er na Fontaine dus een sterke Russische schaker opgedoken 🙂

 3. Avatar
  Aard 26 november 2018

  Het wordt hoog tijd voor een WK voor mannen. Compleet met Kandidatentoernooi.

 4. Avatar
  wimw 04 december 2018

  We lopen nog wat achter bij het kinderaantal van Lagno. Vlak voor de WK voor dames kreeg ze haar vierde kind.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.