“De Fotograaf” door Hans Meijer. Column van Schaakvereniging Promotie.

Het is december. Vele glazen zullen deze maand gevuld worden. Maar naast glazen ook bekers! Begrijpt u dan waarom de column van Hans “De Fotograaf” heet?

Vijf jaar geleden heb ik in mijn column ‘Bekers te koop’ gepleit voor interessantere prijzen dan bekers voor schaaktoernooien. Veel is mogelijk. In Mar del Plata, waar ik in maart in het Open als tweede bij de senioren eindigde, kreeg ik als prijs duizend Argentijnse pesos (toen veertig euro nu nog ongeveer vijfentwintig). Van dit geld kocht ik in Buenos Aires een van schroot gemaakte Don Quijote. Dit hoogst originele kunstwerk staat nu op mijn bridgetafel in mijn studeerkamer. Hoe kijken professionele schakers tegen bekers aan? In het schaaktijdschrift New in Chess 18-3 stond bij een artikel van Jan Timman over het Tal Memorial een foto van de prijsuitreiking in Moskou van de fotografe Maria Emelianova. Zij heeft op schitterende wijze de sfeer van deze gebeurtenis in haar foto weten te vangen, zie mijn tweeregelige toelichtingen. Lees hier snel verder!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.