Schaak! in de Rotterdamse Bieb

Loop je station Blaak uit dan is de Centrale Bibliotheek, met z’n karakteristieke ontwerp, niet te missen al wordt je eerste blik misschien gevestigd op de Markthal, de Kubuswoningen, het grote reuzenrad, of de Laurenskerk. Natuurlijk ook altijd de moeite waard.

Als je in de grote hal bent van de Centrale Bibliotheek dan kan het je bijna niet ontgaan. Iedere dag wordt hier geschaakt met het grote spel en er staan altijd veel kijkers en nieuwsgierigen rondom het bord. De Rotterdamse journalist Karin Koolen schreef hierover in 2013 een mooi verhaal met mooie foto’s. En dit is nog maar één voorbeeld van de ontmoetingsplaats die de Bieb is. Ieder jaar komen miljoenen bezoekers naar de Bieb en niet alleen voor boeken, kranten en tijdschriften. Regelmatig zijn er culturele activiteiten, evenementen en tentoonstellingen. Zoals bij voorbeeld de Erasmus Experience en nu de Expo Schaak! van Marjoleine Molenaar, Harry Hoek en Tonio de Roover.

Er is niets zo straat als… Schaak!

Van 13 december t/m 20 januari staat de Bieb in het teken van schaken en ons eeuwenoude schaakspel. Bezoekers kunnen hun hart ophalen want er is veel te beleven. Centraal staat de mooie expositie die in de grote hal dagelijks te bewonderen is. Prachtige historische schaakspellen mede dank zij de medewerking van het nabijgelegen Schaakstukkenmuseum gevestigd bij de Kubuswoningen. Maar ook moderne schaakspellen zoals dat van Yoko Ono. Veel historische weetjes en wonderlijke anekdotes zijn op een leuke manier bijeengebracht. Er zijn filmpjes te zien op kleine schermen en tussen de bedrijven door kan er op de expositie ook gewoon worden geschaakt, door jong en oud.

Schaakfilm

Iedere zaterdag worden de mooiste en leukste (schaak)films vertoond. De films blijven een verrassing maar over de eerste film kunnen we een tipje van de sluier oplichten. Een getalenteerde snelschaker trekt na een psychische stoornis in het huis van zijn broer. Hij probeert zijn neefje te redden uit het criminele milieu door zich in te zetten voor een schaakclub voor kansarme jongeren.

Datum: 15 december, locatie: Filmzaal op de 4de verdieping, tijd: 14:00-16:00 uur. Toegang gratis.

Uurtje Kunst

De kunsthistoricus en museumdocent Hoo Man Chan neemt ons mee op reis door de geschiedenis van de beeldende kunst met vooral veel aandacht voor schaken in de kunst.

Hoo Man Chan (1973) is al geruime tijd werkzaam als spreker en docent. In Rotterdam en Den Haag is hij een gekende naam en bekend gezicht op kunstlezingen en tentoonstellingen. Hoo Man verleende zijn medewerking aan het NTR televisieprogramma ART-Clips (2014), waarin hij meermaals optrad als kenner van verschillende kunstvormen en de cultuurhistorische achtergronden ervan.Veel opdrachtgevers maken gebruik van Hoo Mans kennis en kundigheden. Onder meer: Gemeentemuseum Den Haag, Bibliotheek Rotterdam, Mesdag Collectie (Van Gogh Museum), Bibliotheek Den Haag, Kunsthal Rotterdam (Urban Guides), HOVO Nijmegen, museum Boijmans Van Beuningen, SKVR, en het Nederlands Fotomuseum.

Datum: 16 december, locatie: Filmzaal op de 4de verdieping, tijd: 15:00-16:00 uur. Toegang gratis, vol is vol.

Hiphop Chess

Tijdens de derde editie van Hiphop in de Bieb leert Gaétan van de Sande hoe je je talenten kunt gebruiken voor een carrière in de (hiphop) muziekindustrie. Gaétan vertelt je alles over het beroemde album Enter Wu-Tang: 36 chambers en Hiphop chess. Gaétan van de Sande, volgens sommigen een van de invloedrijkste personen, werkte voor diverse artiesten, platenmaatschappijen, poppodia en evenementen.

Hiphop en schaken zijn al lang met elkaar verbonden, voornamelijk in Amerika. Er is geen ander muziekgenre dat schaken zo heeft omarmd als de rap. Net als bij schaken probeert de rapper je slimmer te maken door je op een geheel eigen wijze de spelregels uit te leggen of de strijd op het schaakbord te schetsen. GZA besteedt een heel nummer vanaf de eerste pion zet tot het einde van de schaakpartij. Ook wordt in veel raps schaken als metafoor gebruikt. Bekende nummers zijn GZA verse on Wu-Tang Clan’s Weak Spot, This life forever van Jay-Z en RZA’s verse on Method Man’s Mr. Sandman.

Datum: 28 december, locatie: Desideriuszaal op de 1ste verdieping, tijd: 15:30-17:00 uur. Toegang gratis.

HIJStakkies

HIJStakkies is een maandelijkse podcasttalkshow over hiphopmuziek, fashion en streetart. Je wordt bijgepraat door Ciph Barker (beatmaker en producer), Casper Knipscheer(tourmanager Wu-Tang) en DJ Sueside (Wu-Tang DJ). Wat hebben schaken en hiphop met elkaar te maken? En wat hebben bekende rappers als Jay-Z en RZA hieraan bijgedragen? Natuurlijk mag je vragen stellen.

Datum: 28 december, locatie: Desideriuszaal op de 1ste verdieping, tijd: 17:00-18:00 uur. Toegang gratis.  

Optreden Sammie Sedano

Sammie verhaalt in zijn raps over het rauwe en harde straatleven in een Rotterdamse volksbuurt waar hij zich als tiener staande moest houden door drugs te dealen. De dingen waarover hij rapt zijn hard, maar hij is geen gangster, niet meer in ieder geval. Zijn debuut EP was De Nachtapotheker en hierop volgde Zwart Goud.

Datum: 28 december, locatie: Desideriuszaal op de 1ste verdieping, tijd: 18:00-18:45 uur. Toegang gratis.

 Schaken, humor en schaken

Tijdens dit Bibliotheekcollege vertelt Tex de Wit over zijn passie en de rijke geschiedenis van het spel. Wat heeft schaken te maken met humor, liefde en de tragiek van het leven? Kom langs en ontdek het zelf.

Tex de Wit (1986)  is cabaretier en stand-upcomedian o.m. bekend van het programma Zondag met Lubach, van de komische sketchshow Klikbeet en van het gezelschap Comedytrain.  Hij maakt ook columns voor Spijkers met Koppen. In het programma De Slimste Mens drong hij eens door tot de finale week. Zelf schaakt hij ook op hoog niveau en hij heeft zelfs de titel FIDE-schaakmeester. Tex treedt vaak op bij nationale kampioenschappen en grote toernooien zoals het Tata Steel Schaaktoernooi. Tex is een zoon van striptekenaar Peter de Wit.

Datum: 28 december, locatie: Bibliotheektheater, tijd: 16:00-17:00 uur. Toegang gratis. Wel reserveren.

Lang leve de Koningin

Lang leve de Koningin is een spannende schaakfilm die basisschoolkinderen erg leuk vinden. Met hoofdrollen voor Tiba Tossijn, Monique van de Ven en Derek de Lint.

In deze film staan Sara en haar vriendje centraal. De film is niet alleen spannend om te zien, maar je leert tegelijkertijd ook schaken. De meester begrijpt niets van Sara. Ze durft alles en ze weet altijd precies wat ze wil, maar ze haalt alleen maar slechte cijfers. Maar Sara’s opa weet dat zijn kleindochter heel slim is. Haar moeder werkt erg hard en heeft weinig tijd voor Sara. Ze heeft eens verteld dat Sara’s vader in Zuid-Afrika woont, maar verder wil ze er niets over zeggen. Sara heeft haar vader nooit ontmoet. Victor, de nieuwe jongen in haar klas, heeft een boek over een land waar iedereen gelukkig is, behalve de koning. Die verveelt zich en wil oorlog voeren. Daarom bedenkt de koningin een spannend spel dat nooit verveelt: schaken. In haar fantasie ontmoet Sara de koning en de koningin, de paarden en de soldaten, en samen met hen leert ze schaken als de beste!

En dan ontdekt ze wie haar vader is …

Datum: 4 januari 2019, locatie: Filmzaal op de 4de verdieping, tijd: 14:00-16:00 uur. Toegang gratis, vol is vol.

Er is ook een mooi leesboek gemaakt van Lang leve de koningin.

Op de Expo Schaak! is, met medewerking van het Max Euwe Centrum, het originele schaakspel te zien waarmee Sara en Victor in de film speelden! Een leuk weetje is dat de film en het boek gemaakt zijn door Esmé Lammers. De opa van Esmé was Max Euwe die in 1935 wereldkampioen schaken werd. Tot nu toe de enige Nederlandse wereldkampioen.

 Nadere informatie is te vinden op:

De website van de Centrale Bibliotheek te Rotterdam  klik hier

De Facebookpagina van de bibliotheek klik hier

 

 

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.