Aronian verprutst toreneindspel

Vandaag zijn in de matches in de London Chess Classic weer beide partijen remise geworden. Nakamura wist met wit weinig te bereiken tegen Caruana. Aronian kreeg daarentegen een toreneindspel met een pion meer, maar faalde in zijn techniek. De stand in beide matches is nu 6-6. Morgen worden er nog per match twee rapidpartijen gespeeld om vier punten per partij en vier vluggertjes om twee punten per partij (en indien nodig ook nog een tiebreak).

De remise in Nakamura-Caruana was voorspelbaar. Caruana zal er tevreden mee geweest zijn omdat hij zwart had, Nakamura omdat 6-6 een prima tussenstand voor hem is. Hij staat tenslotte bekend als snelschaakspecialist, terwijl Caruana relatief matig is in partijen met weinig bedenktijd, zoals laatst weer bleek. Het zou dus een grote verrassing zijn als Nakamura de finale niet haalt.

Meer valt er te vertellen over de partij tussen Aronian en Vachier-Lagrave. In een Engelse opening speelde Aronian een obscuur maar gevaarlijk zetje, wat tot de volgende blikken leidde:

(Foto: Lennart Ootes)

MVL dacht hier 23 minuten na en bleef ook over de volgende zetten lang nadenken, terwijl Aronian het tempo erin hield. De Fransman wist zijn problemen niet op te lossen en kwam tot overmaat van ramp ook nog vijf kwartier op de klok achter. En een pion, misschien nog erger. Er kwam een toreneindspel op het bord dat goed tot gewonnen voor wit was. Dus wat deed Aronian: ging hij er even rustig voor zitten, zijn tijd gebruiken om de beste manier te vinden om zijn voordeel in winst om te zettten? Of ging hij lekker a tempo verder blijven zetten en dan maar zien of dat tot winst of remise leidt? Dat laatste, de oelewapper. Zo moet het dus niet, mensen. Het voordeel vervloog en MVL hoefde niet eens moeilijke zetten te vinden om remise te maken. Op het einde van de partij had Aronian 1:46 op zijn klok staan.

1 Reactie

  1. Avatar
    Derk Dekker 13 december 2018

    “Dus wat deed Aronian: ging hij er even rustig voor zitten, zijn tijd gebruiken om de beste manier te vinden om zijn voordeel in winst om te zettten? Of ging hij lekker a tempo verder blijven zetten en dan maar zien of dat tot winst of remise leidt? Dat laatste, de oelewapper. Zo moet het dus niet, mensen. Het voordeel vervloog en MVL hoefde niet eens moeilijke zetten te vinden om remise te maken. Op het einde van de partij had Aronian 1:46 op zijn klok staan.” Geweldig! Voor dit soort ongezouten commentaar kijk je op schaaksite!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.