1B: Voorschoten – HWP Haarlem 2 – 8

Wat een ronde, in de KNSB-competitie! Grote verrassingen in de Meesterklasse en beide eerste klassen. In 1B verloor koploper Oud Zuylen Utrecht van Venlo, waardoor Het Witte Paard uit Haarlem voor het eerst in haar geschiedenis aan kop kwam in de eerste klasse. De Haarlemmers behaalden een reuzenscore tegen Voorschoten. Dat is een mooie manier om de winterstop in te gaan. Een verslag van Max Merbis.

 

Een overtuigende 8-2 overwinning op Voorschoten zorgt voor deze primeur. Net als in de vorige ronde bleven de mannen van K1 op alle borden ongeslagen. Speelden we toen acht remises, nu haalden we acht punten binnen.

Laten we de borden even langslopen. Jaap posteerde een paard op e5 ondersteund door twee pionnen en na Dh5 waren zijn bedoelingen duidelijk.  Zwart beet pittig van zich af: na f6, Pg4 en Lf7 moest de dame terug en na h5 had het paard geen velden. Was dit een ongelukje of een kansrijk stukoffer? De kibitzers zijn het nog niet eens, maar de praktijk was kristalhelder. De h-lijn kwam open, triplering en mat volgden elkaar vlotjes op.

Bij Babak ging het heel wat minder vlot. Na lang zwoegen in een iets beter eindspel kwam hij een stuk voor maar het materiaal was erg uitgedund en dan was er ook nog een hinderlijke vrijpion. Voor het beruchte/befaamde Toren+Loper tegen Toren-eindspel op het bord kwam, moest Babak in remise berusten.

Bart vond achter het bord een originele manier om het dubbelfianchetto van zijn tegenstander te bestrijden, en pakte en passant ook nog een pion mee, die zwart op Benko-achtige wijze had geofferd, maar zonder er iets voor terug te krijgen. Bart had een mooi initiatief op de koningsvleugel maar het bleef knap ingewikkeld tot vlak voor de tijdcontrole toen de mooie coördinatie van Barts stukken zich uitbetaalde in een vol punt:

 

Lees verder op de site van HWP Haarlem.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.